Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Pääkaupunkiseudun ravintoloiden ja suurtalouksien keittiöiden pintapuhtaudessa parannettavaa

Jaa
Espoon seudun ympäristöterveys, Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut, Keski-Uudenmaan ympäristökeskus ja Vantaan ympäristökeskus selvittivät ravintoloiden ja suurtalouksien pintojen puhtautta vuosina 2017 ja 2018. Näytteitä otettiin 202 ravintolasta ja 127 suurtaloudesta, joissa käsiteltiin helposti pilaantuvia pakkaamattomia elintarvikkeita.
Ravintolan keittiö: Kuva: Maarit Lähdesmäki.
Ravintolan keittiö: Kuva: Maarit Lähdesmäki.

Keittiössä käytettävistä työvälineistä ja kalusteista otettiin 1 164 pintapuhtausnäytettä. Lisäksi WC-tilojen ovenkahvoista otettiin 67 näytettä. Työvälineistä ja kalusteista tutkittiin aerobisten mikrobien kokonaispesäkeluku sekä enterobakteerit ja ovenkahvoista norovirus.

Tutkimusten perusteella 79 prosenttia pintapuhtausnäytteistä arvioitiin hyviksi, 10 prosenttia välttäviksi ja 11 prosenttia huonoiksi. Ravintoloiden pintojen puhtaus oli suurtalouksia heikompi: suurtalouksien näytteistä 88 prosenttia arvioitiin hyviksi ja ravintoloiden 74 prosenttia. Huonoksi arvioiduista näytteistä otettiin 108 uusintanäytettä, joista 56 prosenttia oli hyviä. WC-tilojen ovenkahvoista ei todettu norovirusta.

”Tulokset tukevat Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ohjetta siitä, että elintarvikehuoneistojen tulee seurata pintojen puhtautta osana omavalvontaa. Keittiövälineiden ja pintojen puhtauteen vaikuttavat muun muassa käytettävät puhdistusmenetelmät, puhdistusaineet sekä välineiden käsittely ja säilytys puhdistamisen jälkeen”, kertoo tiimipäällikkö Mia Degerlund Helsingin kaupungin ympäristöpalveluista.

Selvityksen perusteella erityisesti ravintoloita tulee opastaa nykyistä enemmän puhtaanapitoon liittyvissä asioissa sekä näytteenotossa.

Lähde: Terhi Juppi, Tuula Ylönen, Heli Sepponen ja Kirsi Kantola: Ravintoloiden ja suurtalouksien pintapuhtaus pääkaupunkiseudulla vuosina 2017 - 2018. Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön julkaisuja 2018:24.
https://www.hel.fi/static/liitteet/kaupunkiymparisto/julkaisut/julkaisut/julkaisu-24-18.pdf

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Helsinki:
Ravintolat-tiimin tiimipäällikkö Mia Degerlund, p. 09 310 32055, mia.degerlund@hel.fi
Elintarviketarkastaja Terhi Juppi, p. 09 310 75425, terhi.juppi@hel.fi


Espoo:
Terveystarkastaja Kirsi Kantola, p. 050-5638734, kirsi.kantola@espoo.fi.


Keski-Uusimaa:
Elintarviketarkastaja Tuula Ylönen, p. 040 314 4723, tuula.ylonen@ tuusula.fi


Vantaa:
Terveydensuojelutarkastaja Heli Sepponen, p. 040 593 5411, h

Kuvat

Ravintolan keittiö: Kuva: Maarit Lähdesmäki.
Ravintolan keittiö: Kuva: Maarit Lähdesmäki.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye