Pääsiäisen ykkösherkku on mämmi – nuorilla suklaa

Pääsiäiseen valmistaudutaan tänä vuonna haastavassa taloustilanteessa. S-ryhmän asiakastutkimuksissa moni kertoo joutuvansa tinkimään ostoksistaan. Positiivisena huomiona uusimmassa, maaliskuussa toteutetussa kyselyssä nousee se, että oman taloudellisen tilanteen heikkenemisen pelko ei enää ole kasvussa. Yhä useampi uskoo taloudellisen tilanteen nyt pysyvän ennallaan.
- Lähes puolet vastaajista kertoo joutuvansa tänä vuonna pohtimaan pääsiäisostosten hintaa ja puolet sanoo aikovansa jättää joitakin pääsiäisruokia ostamatta. Näemme silti, että pääsiäiseen halutaan joka vuosi panostaa ja se on ruokakaupalle joulun ja juhannuksen rinnalla vuoden kiireisimpiä sesonkeja. Säästä riippuen pääsiäinen on monelle myös grillikauden aloitushetki. Asiakkaista noin 40 prosenttia kertoo suosivansa pääsiäisenä perinteisiä herkkuja, mutta liki sama määrä ihmisiä kokeilee niiden ohella myös uusia ideoita. Miten olisi tänä pääsiäisenä grilliin Suomalaisesta menestysreseptistä tuttu Kalatassu tai jälkiruoaksi viisuedustajamme inspiroimalla Yhteishyvän reseptillä tehty Käärijätorttu?, ehdottaa S-ryhmän päivittäistavarakaupan myyntijohtaja Antti Oksa.
Uutta otetta pääsiäispöytään voi hakea myös hedelmistä: Ananas, mango ja passion ovat viime vuosina kasvattaneet suosiotaan pääsiäisleivonnassa ja juhlapöydän salaateissa. Tämän vuoden maaliskuussa ananasta onkin ostettu yli kaksi kertaa enemmän kuin viime vuonna, kun taas passion ja mangon myynti on kasvanut 15 prosenttia*.
Pääsiäisherkuissa myös alueellisia eroja
Mämmi on selkeästi pääsiäisen suosituin herkku. Erityisesti mämmi maistuu miehille, yli 55-vuotiaille sekä kainuulaisille ja etelä-savolaisille. Suklaamunia taas popsivat erityisesti alle 44-vuotiaat ja naiset hieman miehiä enemmän.
- Perinteiset pasha, rahkaleivonnaiset, lammas tai karitsa sekä lohi pääsiäisruokana korostuvat pääsiäissuosikkeina yli 45-vuotiailla. Sitä nuoremmat ehkä yhdistävät pääsiäisen vahvasti suklaamuniin tai toisaalta nuoremmat saattavat rohkeammin kokeilevat uusia ruokia pääsiäispyhinä. Alueellisesti lampaan ostaminen korostuu Etelä-Karjalassa, pääsiäislimpun Etelä-Pohjanmaalla, mämmin lisäksi myös rahkaleivonnaiset Etelä-Savossa, pasha ja rahka Pohjois-Karjalassa ja lohi Satakunnassa, kertoo Oksa.
Pääsiäismunien suurin myyntipiikki osuu muita pääsiäisherkkuja aiemmin jo lankalauantaille ja palmusunnuntaille. Uusiksi kestosuosikeiksi Kinder- ja Mignon-munien rinnalle ovat vakiinnuttaneet paikkansa esimerkiksi Muumi-, Koiramäki ja Ryhmä Hau -yllätysmunat. Tämän vuoden uutuuksiin kuuluvat muun muassa Haloo Helsingin ja Roni Backin nimellä myytävät yllätysmunat. Muovisten yllätysten rinnalla suklaamunan sisällä voi tänä päivänä olla muunkinlainen yllätys – esimerkiksi leikkimielinen tehtävä tai ns. töhnämunissa pehmeä täyte.
S-ryhmän ruokakaupat ovat lähtökohtaisesti auki laajoilla aukioloajoilla, lähes kaikki myös läpi pääsiäisen. Oman myymälän aukioloajat voi tarkistaa ruoan verkkokaupasta S-kaupat.fi. Pääsiäisostoksiaan voi helpottaa tekemällä niitä jo ennen suosituinta kauppapäivää eli kiirastorstaita tai tilaamalla pääsiäisruoat verkkokaupasta. Verkkokaupassa kannattaa tarkistaa avoimia tilausikkunoita niin Prisman, S-marketin kuin Salen, Alepan tai Food Market Herkun puolelta.
Lähteet:
S-ryhmän myyntidata 2022, myynnin volyymi (kg/litra): viikot 14-15/2022 paitsi *1.-26.3.2023
S-ryhmän asiakastutkimukset 2023 ja 2022: Hintojen nousun vaikutus ostokäyttäytymiseen, tuorein kysely 3/2023, vastaajamäärä 3513, Feelback Group
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Antti Oksa, päivittäistavarakaupan myyntijohtaja, 010 768 0699, antti.oksa@sok.fi
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta SOK - Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta
Elinkustannusten kallistuminen toi esiin yllättävän vaateilmiön Prismassa – vaatelaastareita ja paikkaustarvikkeita ostetaan nyt ennennäkemättömällä tahdilla24.5.2023 08:45:00 EEST | Tiedote
Maailmantilanteen aiheuttama elinkustannusten nousu on saanut suomalaiset paikkamaan vaatteitaan aiempaa suuremmalla innolla. Prisman myyntidatasta selviää, että ompelu- ja paikkaustarvikkeiden myynti lähti viime syksynä selvään kasvuun samoihin aikoihin sähkön hinnan nousun kanssa. Kasvu on vain kiihtynyt tänä keväänä ja etenkin vaatelaastarit tekevät nyt kauppaansa ennenäkemättömällä tahdilla.
Suomalaiset paljastavat mikä juhlapukeutumisessa on vaikeinta – pukukoodien rooli korostuu erityisesti11.5.2023 08:45:00 EEST | Tiedote
Sokoksen teettämästä laajasta kyselytutkimuksesta selviää, että suomalaiset arvostavat juhlapukeutumisessaan erityisesti monikäyttöisyyttä ja istuvuutta. Kuitenkin samalla yli puolet kokee haastavimmaksi tekijäksi omalle vartalolleen istuvien juhlavaatteiden löytämisen. Kyselytutkimus paljasti myös suomalaisten kaipaavan vapaan hulluttelun sijaan rajoja ja raameja juhlapukeutumiseensa.
Pyöräkauppa käy kuumana – sähköpyörät kasvattavat osuuttaan10.5.2023 08:34:21 EEST | Tiedote
Sähköpyörien osuuden Prisman pyöräkaupan arvosta uskotaan nousevan tänä vuonna jo 40 prosenttiin. Vaihtoehtoja erilaisiin tarpeisiin ja budjetteihin löytyy aiempaa enemmän.
Finländska forskare har tagit fram en kalkylator för fotavtryck på naturen för företag – det internationellt banbrytande pilotprojektet har kartlagt S-gruppens påverkan på naturen10.5.2023 06:00:00 EEST | Tiedote
För att stoppa förlusten av biologisk mångfald krävs att företag minimerar sin påverkan på naturen, dvs. fotavtrycket, men det har inte funnits några verktyg för att mäta fotavtrycket på naturen. I ett projekt mellan Jyväskylä universitet, S-gruppen och Sitra har man nu tagit fram en modell som stakar ut vägen för företagen och som är banbrytande även internationellt.
Finnish scientists develop a method for corporations to assess their biodiversity footprint—an internationally groundbreaking pilot project assessed S Group’s impact on nature10.5.2023 06:00:00 EEST | Press release
Halting biodiversity loss requires companies to minimise their negative impact on biodiversity, i.e. their biodiversity footprint. So far, however, biodiversity footprint assessment tools have been in short supply. A joint project of the University of Jyväskylä, S Group and Sitra has now developed a method that points the way forward for the business sector in this respect. It is a groundbreaking project, even on an international scale.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme