Avain

Pälvi Rantala avaa Valvojat-teoksessa unettomuutta ilmiönä

Jaa
Pälvi Rantalan Valvojat-teos avaa lukijalle näkökulmia unettomuuteen ilmiönä ja johdattaa tutkimusmatkalle unettomuuden ja valvomisen kulttuurihistoriaan. Unettomuutta tarkastellaan kirjassa yksityisenä ja ruumiillisena kokemuksena mutta myös historiallisena, kulttuurisena ja sosiaalisena ilmiönä.
kansi: Pälvi Rantala, Valvojat
kansi: Pälvi Rantala, Valvojat

Pälvi Rantala on itsekin valvoja, ja hän käsittelee kirjassa myös omia kokemuksiaan.

“Tämä ei kuitenkaan ole tarina pelkästään minusta. Kiinnostukseni valvomiseen ja unettomuuteen on syntynyt omasta kokemuksestani, mutta ei pysähdy siihen. Kuten toimittaja, kirjailija Anu Silfverberg kirjoittaa teoksessaan Äitikortti, oma kokemus voi – ja sen pitäisi – johdattaa kysymään, onko tämä yleistä. Jos kerran minä koen näin, on aika todennäköistä, että moni muukin miettii samanlaisia asioita ja kokee samanlaisia tunteita. Oma unettomuuteni ja kokemukseni valvomisesta ovat minulle lähtökohtia, joista suuntaan erilaisiin menneisyyksiin ja nykyhetkiin”, Rantala kertoo Valvojat-kirjassa. 

Rantala tutustuttaa lukijan eri aikoina, erilaisissa kulttuureissa eläneisiin ihmisiin, jotka syystä tai toisesta, tahtoen tai tahtomattaan, valvovat öisin.

“Olen itse valvoja, mutta myös kiinnostunut siitä, miten unettomuutta ja valvomista on eri aikoina ilmaistu, koettu, määritelty ja ymmärretty. Unettomuutta koskevat käsitteet, määritykset ja ajattelutavat ovat muuttuneet, ja myös tapamme ymmärtää unettomuus kokemuksena on muuttunut. Unettomuus on henkilökohtaista, ja jokainen valvoja kokee sen omassa ruumiissaan.”

Valvojat-teoksen lähteinä on käytetty niin populaarikulttuurin tuotteita eri ajoilta kuin tutkimuksia ja perinneaineistoja.

FT Pälvi Rantala on tietokirjailija ja kirjoittajaohjaaja, joka esiintyy myös lavarunoilijana ja kirjoittaa runojen lisäksi proosaa monessa muodossa. Rantala on aiemmin kirjoittanut kylähulluudesta, pohjoisen naisen historiasta, taiteen ja työelämän suhteesta sekä päiväunien nukkumisen kulttuurista.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot, haastattelupyynnöt ja arvostelukappaleet


Avain, Suomen kirjastopalvelu Oy, viestintäjohtaja Vilja Kujanpää, vilja.kujanpaa@avain.net, puh. 040 755 3319


arvostelukappaleet: info@avain.net

Kuvat

kansi: Pälvi Rantala, Valvojat
kansi: Pälvi Rantala, Valvojat
Lataa
Pälvi Rantala c Mervi Löfgren Autti
Pälvi Rantala c Mervi Löfgren Autti
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Avain
Avain
Työpajankatu 13 A
00580 Helsinki

09 5840 440https://avain.net/

Avain on suomalainen kirjakustantamo, joka kustantaa laadukasta kotimaista kirjallisuutta. Kustantamo on palkittu Selkokeskuksen Seesam-palkinnolla tunnustuksena selkokirjallisuuden edistämisestä.

Avain on osa Suomen kirjastopalvelu Oy:tä ja Booky Groupia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Avain

Avaimen syksy 2024: Esikoisromaaneja ja monipuolista tietokirjallisuutta12.4.2024 09:14:58 EEST | Tiedote

Avaimen tulevan syksyn kustannusohjelmassa on kolme esikoisromaania, jännitystä ja parisuhteita. Tietokirjat rikastuttavat lukijoita muun muassa kuljettamalla Tulenkantajien jäljille Helsinkiin sekä J. A. Hollon elämää pohtivalla teoksella. Omakohtaiset tarinat kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä, autismista ja läheisen kuoleman loppuun saattamisesta tarjoavat tietoa ja vertaistukea. Lastenromaanit Rontti-kissan jokiseikkailu sekä Rosmariini ja metsänväen joulu kuljettavat koko perheen huimiin seikkailuihin. Myrsky Hyrskynen ja sekasotkuhuone avaa lukijan silmät mielikuvitukselle. Syksyn selkoromaanien joukossa on muun muassa ukrainalaisen tytön ja venäläisen pojan ystävyydestä kertova Tanssii hyttysten kanssa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye