Pälvi Rantala: Keskustelua valvojien kanssa

Kirjoitusprosessit ovat minulle aikaa, jolloin oma elämä tiivistyy tekstin ympärille. Valvojia kirjoitin korona-aikana, jolloin työhuoneesta tuli maailman keskipiste, ja lähes kaikki sosiaalinen elämä tapahtui tietokoneen ääressä.
Kun nyt ajattelen tuota aikaa, muistan yhtäältä kävelyt Kemijoen jäällä, jossa ei tarvinnut noudattaa turvarajoituksia, kun kilometrien säteellä ei näkynyt yhtään ihmistä. Toisaalta muistan työpöydän, jolta koneen lisäksi löytyi massiivisia pinoja kirjoja, muistiinpanoja, lippulappusia ja moneen kertaan alleviivailtuja ja tähtimerkkailtuja printattuja artikkeleja.
Valvojia kirjoittaessani en yllättäen ollut yksin: uppouduin juttelemaan, väittelemään, ideoimaan ja tunnelmoimaan lukuisten muiden unettomuutta kokeneiden ja siitä kirjoittaneiden, eri aikoina eläneiden ihmisten kanssa.
Max ja Marianne Weberin matkassa kulkeuduin 1900-luvun alkuun testailemaan, millä kaikilla keinoilla unettomuutta voisi hoitaa – kannattaisiko hakeutua kylpylään, kokeilla bromia tai kenties matkustaa lämpimämmille maille? Toisaalta Anton Tšehovin novelli vei minut Venäjälle, jossa lopen uupunut lapsenpiika Varjka koittaa pysytellä hereillä, vaikka isäntäväki vaatii hoitamaan tehtävän toisensa jälkeen.
Unettomuutta pohtiessa ei näköjään koskaan tiedä, kenen kanssa päätyy keskustelemaan – ja mistä aiheista. Sopisiko jutun juureksi vaikkapa valvottamalla kiduttaminen, tai perinnöllinen sairaus, joka estää nukkumasta? Tai ehkä sittenkin lempeämmät aiheet, kuten yöllisten kaupunkivaellusten tai luku- ja kirjoitushetkien nautinnollisuus.
Kirjoittaminen on aina keskustelua, ja tietokirjoittaminen on sitä moninkertaisesti. Vaikka kirjoittaminen tapahtuisi yksin, kirjoittaessa ei koskaan ole yksin: mukana ovat aina toiset tutkijat, ajattelijat, kirjoittajat, sekä omassa ajassamme että menneisyydessä.
Kun kirjoittaja tuo tämän keskustelun mukaan kirjaan, hän tekee palveluksen sekä toisille kirjoittajille että lukijalle. Toisten tekstien kunnioittaminen ja näkyväksi tekeminen on osa kirjoittamisen eettisyyttä, ja lukija taas voi löytää uusien lähteiden äärelle.
Nyt minun on kuitenkin aika kaivautua esiin omasta kirjoituskuplastani, ilmaantua takaisin maailmaan, jossa on eläviä, vilkkaasti ja ääneen keskustelevia ihmisiä, ja siirtyä seuraavien kirjojen pariin.
Pälvi Rantala
FT Pälvi Rantala on kirjoittanut kylähulluudesta, pohjoisen naisen historiasta, taiteen ja työelämän suhteesta sekä päiväunien nukkumisen kulttuurista. Rantala on tietokirjailija ja kirjoittajaohjaaja, joka esiintyy myös lavarunoilijana ja kirjoittaa runojen lisäksi proosaa monessa muodossa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätiedot, haastattelupyynnöt ja arvostelukappaleet
Avain, Suomen kirjastopalvelu Oy, viestintäjohtaja Vilja Kujanpää, vilja.kujanpaa@avain.net, puh. 040 755 3319
arvostelukappaleet: info@avain.net
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Avain on suomalainen kirjakustantamo, joka kustantaa laadukasta kotimaista kirjallisuutta. Kustantamo on palkittu Selkokeskuksen Seesam-palkinnolla tunnustuksena selkokirjallisuuden edistämisestä.
Avain on osa Suomen kirjastopalvelu Oy:tä ja Booky Groupia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Avain
Tittamari Marttisen romaani kuljettaa suhteiden solmuihin20.3.2023 10:31:25 EET | Tiedote
Avoimesti sinun on Tittamari Marttisen ensimmäinen aikuiselle lukijalle kirjoitettu romaani. Tarina kuljettaa lukijan keskelle mutkikasta parisuhdetta ja aikamme parisuhdeilmiöitä.
Hanna Pelttari nostaa esille itsensätyöllistäjän monipuoliset työtaidot16.3.2023 09:00:00 EET | Blogi
Itsensätyöllistäjät, yrittäjät ja freelancerit kehittävät työtaitojaan monipuolisesti - ja usein jopa itseltään huomaamatta. Itsensätyöllistäjän opas -kirjan yhdessä Sini Linterin kanssa kirjoittanut Hanna Pelttari kokoaa blogikirjoituksessan esimerkkilistaa näistä siirrettävistä taidoista.
Rakkaani ei tuota puhetta -kirja kertoo sairauden särkemästä perhearjesta8.3.2023 09:00:35 EET | Tiedote
Terhi Kunnaksen kirjoittama Rakkaani ei tuota puhetta -teos kertoo omakohtaisen tarinan siitä, kuinka varoittamatta saapunut sairaus mullisti nelilapsisen perheen arjen.
Anne Muhonen rohkaisee hakemaan iloa viherkasveista6.3.2023 09:30:00 EET | Blogi
Kirjailija ja kuvittaja Anne Muhoselle viherkasvit ovat ilon lähde. "Harrastuksen on tarkoitus tuottaa iloa, ei niinkään stressiä. Jos kasvi kaikesta huolenpidosta huolimatta nuupahtaa, se ei ole vaarallista, eikä se ole merkki peruuttamattomasta viherpeukalottomuudesta", lohduttaa Vasta-alkajan viherkasvikirjan kirjoittanut Anne Muhonen Kustantamon kuulumisia -blogissa.
Juri Nummelin: Suomalaiset kulttielokuvat – onko niitä?27.2.2023 11:41:28 EET | Blogi
"Jokainen tietää termin kulttielokuva, mutta kukaan ei osaa riittävän tarkasti määritellä, mitä se tarkoittaa", kirjoittaa tietokirjailija Juri Nummelin Kustantamon kuulumisia -blogissa, ja pohtii, mikä kulttielokuva on ja voiko sellaista edes tehdä. Nummelinin kirjoittama Suomalaisen elokuvan lyhyt historia (Avain) ilmestyi lokakuussa 2022.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme