Jyväskylän yliopisto

Pandemia pakotti liikkujat ulos sisäliikuntapaikoista – liikkumisympäristöjen monipuolisuus asuinalueilla tärkeää

Jaa
Jyväskylän ja Helsingin yliopistojen yhteistutkimuksessa huomattiin, että sisäliikuntapaikkojen käytön vähentäminen koronapandemian aiheuttamien rajoitusten takia johti liikkumisen kokonaismäärän vähenemiseen. Kahteen kaupunkilähiöön kohdistuneen tutkimuksen mukaan muiden liikkumisympäristöjen käyttö kuitenkin lisääntyi.
Kuvituskuva: Unsplash
Kuvituskuva: Unsplash

Koronapandemia on vaatinut ajoittain vapaa-ajan liikuntatottumusten sopeuttamista rajoituksiin ja varotoimenpiteisiin. Etenkin sisäliikuntapaikkojen käyttöä rajoitettiin Suomessa vuosina 2020 ja 2021 sulkutiloin ja kävijämäärärajoituksin.

– Helsingin Kontulassa ja Jyväskylän Huhtasuolla kerätyn kyselyaineistomme perusteella puolella sisäliikuntapaikkojen käyttöä vähentäneistä myös liikkumisen kokonaismäärä oli vähentynyt. Sisäliikuntapaikkojen käyttöä vähentäneiden joukossa liikkumisen määrä oli vähentynyt muita useammin naisilla sekä muuta kuin suomea tai ruotsia äidinkielenään puhuvilla, kertoo tutkijatohtori Ilkka Virmasalo Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisestä tiedekunnasta.

Sisäliikuntapaikkojen käytön rajoitukset eivät näytä erityisesti huonontaneen matalassa sosioekonomisessa asemassa olevien asukkaiden liikkumisen edellytyksiä, sillä heillä liikunta ei vähentynyt muita enemmän.

– Osittain voi olla kyse siitä, että liikuntapaikkoja yleensä käyttävät eniten korkeammassa sosioekonomisessa asemassa olevat asukkaat. Voi myös olla, että monipuolisten liikkumisympäristöjen olemassaolo tutkimuslähiöissä on lieventänyt pandemian kielteisiä vaikutuksia liikkumiseen, Virmasalo toteaa.

Liikkumisympäristöjen monipuolisuus valttia kriisitilanteissa

Sisäliikuntapaikkoja korvaavia liikkumisen paikkoja löydettiin etenkin kotiympäristöstä, rakennetuista ulkoliikuntapaikoista ja luonnosta. Yli puolet sisäliikuntapaikoissa liikkumistaan vähentäneistä oli lisännyt liikkumistaan toisaalla.

– Asukkaiden resilienssin eli kriisinkestävyyden tukemiseksi kuntien olisi tärkeää panostaa monipuolisiin liikkumisympäristöihin asuinalueilla. Yhdenvertaisuuden kannalta tulisi arvioida tarpeita ja saavutettavuutta eri väestöryhmien tasolla, sanoo yliopistonlehtori Mikko Simula Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisestä tiedekunnasta.

Tieto koronarajoitusten vaikutuksista liikkumiseen on tärkeää, sillä julkisella liikuntasektorilla joudutaan jatkossakin varautumaan vastaavan kaltaisiin tilanteisiin.

– Pandemia oli ennen kokematon tilanne, jolloin liikuntapalveluiden tuottajat joutuivat tekemään nopeita päätöksiä rajoituksista ilman tietoa niiden mahdollisista vaikutuksista ihmisten liikkumiseen. Lähitulevaisuudessa esimerkiksi ilmasto- ja energiakriisi voivat vaikuttaa liikuntapaikkojen käyttöön sekä vaatia kiperiä päätöksiä, joilla on potentiaalisesti pitkäaikaisiakin vaikutuksia väestön liikkumiseen ja hyvinvointiin, Simula sanoo.

Tutkimus toteutettiin Yhdenvertainen liikunnallinen lähiö (YLLI) -tutkimushankkeessa. Hanke oli Helsingin yliopiston maantieteilijöiden ja Jyväskylän yliopiston liikunnan yhteiskuntatieteilijöiden yhteinen ja osa ympäristöministeriön koordinoimaa Lähiöohjelmaa 2020–2022. Aineistona olivat 18–79-vuotiaiden puhelinkyselyaineistot yhteensä 738 vastaajalta, eri vuodenajoilta: joulukuulta 2020, helmikuulta 2021 ja kesäkuulta 2021.

Alkuperäinen tutkimusartikkeli:

Virmasalo, I., Hasanen, E., Pyykönen, J., Nurmi, M., Simula, M., Salmikangas, A.-K. & Muukkonen, P. 2023. Closed due to COVID-19: Effects of indoor sports restrictions on suburban adults’ physical activity behaviours. International Journal of Sport Policy and Politics. DOI: 10.1080/19406940.2023.2178479.

https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/19406940.2023.2178479

Lisätietoa:

Tutkijatohtori Ilkka Virmasalo
Jyväskylän yliopisto, liikuntatieteellinen tiedekunta
puh. +358 50 307 2755, ilkka.virmasalo@jyu.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuvituskuva: Unsplash
Kuvituskuva: Unsplash
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Kaksivuotisen esiopetuksen kokeilu – mikä muuttui?26.5.2023 09:06:48 EEST | Tiedote

Elokuussa 2021 alkoi Opetus- ja kulttuuriministeriön toteuttama valtakunnallinen kaksivuotisen esiopetuksen kokeilu, johon osallistuvat vuosina 2016 ja 2017 syntyneet lapset aloittavat esiopetuksen jo viisivuotiaina. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun koulutuspoliittisia päätöksiä tullaan tekemään tutkimusperustaisesti. Seurannan ja arvioinnin tuloksia on nyt julkaistu kokeilun ensimmäisen toimintakauden (2021–2022) osalta.

Suomen kyberosaamiskeskus järjestää ajankohtaisia kyberturvallisuusaiheita käsittelevän seminaarin24.5.2023 08:15:00 EEST | Tiedote

Jyväskylässä ensimmäistä kertaa järjestettävä digitaalisen turvallisuuden seminaari käsittelee digitaalista turvallisuutta muun muassa tiedustelutoiminnan historian, kybertiedustelun, kyberrikollisuuden, informaatiopuolustuksen ja kansallisen kyberpuolustuksen näkökulmista. Seminaarin järjestää Suomen kyberosaamiskeskus (Finnish Center of Expertise for Cybersecurity FICEC), jonka muodostavat Jyväskylän yliopisto ja Jyväskylän ammattikorkeakoulu. Tilaisuus on avoin ja maksuton, mutta edellyttää rekisteröitymistä etukäteen.

Ongelmallinen ja intensiivinen sosiaalisen median käyttö uhka koululaisen unelle23.5.2023 08:00:00 EEST | Tiedote

Ongelmallisesti ja intensiivisesti sosiaalista mediaa käyttävillä koululaisilla on huonompi unirytmi, selviää Jyväskylän yliopistossa tehdystä kansainvälisestä WHO-Koululaistutkimuksesta. Kyseisiin ryhmiin kuuluvat nuoret nukkuivat vähemmän, heillä oli myöhäisemmät nukkumaanmenoajat ja kärsivät enemmän sosiaalisesta jetlagista verrattuna koululaisiin, jotka eivät käyttäneet sosiaalista mediaa lainkaan tai käyttivät sitä vähemmän.

Väitös: 23.5.2023 Hiukkastörmäyksissä syntyvät neutraalit pionit kertovat ytimen rakenteesta (Rytkönen)22.5.2023 16:30:00 EEST | Tiedote

Väitöskirjatyössään Heidi Rytkönen on tutkinut CERN:in hiukkasfysiikkakoe ALICE:en (A Large Ion Collider Experiment) lähitulevaisuudessa asennettavan hiukkasilmaisimen suorituskykyä. Pääaiheena työssä on vastata siihen, kuinka tarkasti tällä FoCal:iksi nimetyllä ilmaisimella pystytään mittaamaan neutraaleja pioneita ja niiden suhdetta toisiinsa. Simulaatioiden perusteella taustakontribuutiot tässä mittauksessa ovat monimutkaisia, mutta eivät mahdottomia poistaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme