Maanmittauslaitos

Paperiset osakekirjat historiaan: onko taloyhtiösi hallitus perillä velvollisuuksistaan?

Jaa

Tiesitkö, että lain mukaan kaikkien asunto-osakeyhtiöiden pitää siirtyä uuteen huoneistotietojärjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä? Moni ei vielä tiedä, sillä vasta vajaa seitsemän prosenttia taloyhtiöistä on tähän mennessä tehnyt siirron.

Kuva: Riku Nikkilä / Maanmittauslaitos
Kuva: Riku Nikkilä / Maanmittauslaitos

Tilanne on johtaja Janne Murtoniemen mukaan hieman huolestuttava.

- Tarvitsisimme vauhtia taloyhtiöihin, jotta ensi vuoden syksynä palvelu ei ruuhkautuisi kuin passien uusiminen tänä vuonna. Tasaisella tahdilla tämän vuoden loppuun mennessä 25 prosenttia taloyhtiöistä pitäisi olla siirretty, että ruuhkilta vältytään, Maanmittauslaitoksen huoneistojen ja kiinteistöjen palvelujen johtaja Janne Murtoniemi kertoo.

Suomessa on noin 90 000 tuhatta taloyhtiötä, joita siirto koskee. Tällä hetkellä 6000 niistä on tehnyt tarvittavan siirron. Maanmittauslaitos kannustaa nyt taloyhtiöitä siirtymään huoneistotietojärjestelmään mahdollisimman pikaisesti – tukea ja apua saa sekä henkilökohtaisesti että verkon kautta.

Toimi näin

Isännöitsijä: Ota yhteyttä taloyhtiön hallituksen puheenjohtajaan ja ehdota otetaanko osakeluettelon siirto huoneistotietojärjestelmään seuraavan taloyhtiön hallituksen kokouksen asialistalle. Kysy järjestelmätoimittajaltasi tarkempi aikataulu siirron tekemiselle.

Asunto-osakeyhtiön eli taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja: Nosta osakeluettelon siirto taloyhtiön hallituksen kokouksen asialistalle jo seuraavaan kokoukseen.

Asuinhuoneiston eli asunto-osakkeen omistaja: Kysy taloyhtiösi hallituksen jäseneltä tai puheenjohtajalta, milloin aiomme siirtyä sähköiseen omistajamerkintään.

 Myöhemmässä vaiheessa 1,5 miljoonan suomalaisen on rekisteröitävä omistuksensa huoneistotietojärjestelmään. Yksittäinen omistaja ei voi tehdä mitään ennen, kun taloyhtiö on siirtänyt osakeluettelon. Osakkeenomistajilla ei ole kiire, sillä aikaa yksittäiselle kirjaukselle on 10 vuotta, paitsi asuntokaupan yhteydessä.

Mitä osakehuoneiston siirtäminen huoneistotietojärjestelmään tarkoittaa?

Siirtyminen huoneistotietojärjestelmään tarkoittaa sitä, että taloyhtiö siirtää osakeluettelon ylläpidon Maanmittauslaitokselle. Tämän jälkeen taloyhtiön ei enää tarvitse esimerkiksi selvittää omistajanvaihdoksia, valvoa varainsiirtoveroa eikä ylläpitää osakkaiden yhteystietoja.

Huoneistotietojärjestelmä on uusi sähköinen rekisteri Suomessa. Maanmittauslaitos pystytti sen vuonna 2019 ja nyt käynnissä on suomalaisten osakehuoneistojen omistustietojen muuttaminen paperisesta sähköiseen muotoon. Maanmittauslaitos ei voi siirtää osakeluetteloja taloyhtiöiden puolesta vaan vastuu siirrosta on taloyhtiöillä.

Osa suomalaisen järjestelmän digitalisoitumista

Sähköinen huoneistotietojärjestelmä parantaa huoneistoihin liittyvien tietojen saatavuutta ja luotettavuutta.

- Olemme niin tottuneita siihen, että kaiken voi tarkistaa puhelimella kirjautumalla verkkopalveluun. Suomessa asuinhuoneistoista vasta nyt rakennetaan tätä rekisteriä, joka tulee sujuvoittamaan esimerkiksi luotonantoa ja asuntokauppaa, Janne Murtoniemi sanoo.

Taloyhtiöiden ja isännöitsijöiden vastuut vähenevät, kun osakeluetteloiden ylläpitovastuuta ei enää ole eikä isännöitsijän tarvitse tehdä selvityksiä, kun asunnon omistaja vaihtuu.

Kun taloyhtiön siirto on tehty ja yksittäinen osakkeenomistaja on rekisteröinyt omaisuutensa, ei osakkeenomistajan enää tarvitse huolehtia osakekirjan turvallisesta säilyttämisestä kotona tai pankin tallelokerossa.​

Tukikanavat siirtoon

Taloyhtiö voi tehdä siirron helposti ja ilmaiseksi verkko-osoitteessa osakehuoneistorekisteri.fi.

Osakeluettelon siirtoon saa tukea arkisin puhelimitse soittamalla tai verkkolomakkeen kautta.

- Puhelinpalvelu avoinna arkisin klo 9–12 numerossa 029 530 1144

Verkkolomake

Monet pienet taloyhtiöt saavat syys-lokakuussa Maanmittauslaitokselta kirjeen, jossa opastetaan huoneistotietojärjestelmään siirtymisessä.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Riku Nikkilä / Maanmittauslaitos
Kuva: Riku Nikkilä / Maanmittauslaitos
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Maanmittauslaitos
Maanmittauslaitos
PL 84 (Opastinsilta 12C)
00521 HELSINKI

029 530 1100 (Vaihde)https://www.maanmittauslaitos.fi/

Teemme maanmittaustoimituksia, ylläpidämme kiinteistöjen ja osakehuoneistojen tietoja, huolehdimme omistusoikeuksien rekisteröinneistä ja kiinnityksistä, tuotamme kartta-aineistoja sekä edistämme paikkatietojen tutkimusta.

Maanmittauslaitos.fi

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maanmittauslaitos

Sijaintitietoa jopa millimetrien tarkkuudella - robottiautot ja ilmastonmuutoksen vaikutusten tarkka arviointi mahdollistuvat31.8.2022 08:00:00 EEST | Tiedote

Maanmittauslaitoksen ylläpitämä Metsähovin geodeettinen tutkimusasema Kirkkonummella tekee teknologiaharppauksen ottaessaan käyttöönsä uusitun mittalaitteiston. Sen ansiosta Suomi saa ennennäkemättömän tarkkaa paikkatietoa. Uudistukset ovat kriittisen tärkeitä luotettavan paikkatiedon ylläpitämiseksi ja varmentamiseksi sekä alan perustutkimukselle. Tarkkaa paikkatietoa tarvitaan myös ilmastonmuutoksen vaikutusten arviointiin sekä liiketoimintaan älyliikenteestä metsätalouteen.

Vasta viisi prosenttia taloyhtiöistä siirtynyt huoneistotietojärjestelmään – takaraja jo ensi vuonna8.8.2022 07:54:00 EEST | Tiedote

Ennen vuotta 2019 perustettujen taloyhtiöiden on siirryttävä sähköiseen huoneistotietojärjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä. Näistä yhtiöistä kuitenkin vasta hieman yli viisi prosenttia eli reilut 5 000 yhtiötä on siirtynyt järjestelmään. Taloyhtiöiden, joissa ei ole ammatti-isännöintiä, kannattaa tehdä siirto jo nyt. Näin taloyhtiö välttyy ylimääräisiltä maksuilta ja saa Maanmittauslaitokselta tukea siirtotilanteessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme