HUS

Paxlovid-koronaviruslääkkeen käyttö alkaa HUSissa

Jaa

Paxlovid on ensimmäinen Euroopassa myyntiluvan saanut suun kautta otettava lääke koronavirustaudin hoitoon. Sosiaali- ja terveysministeriö on määritellyt uuden Paxlovid-koronaviruslääkkeen kohderyhmät. HUSin erikoissairaanhoidon hoitavat yksiköt aloittavat välittömästi lääkkeen käytön niille seurannassa oleville potilailleen, jotka ovat sairautensa tai lääkehoitonsa takia immuunipuutteisia, tietyille syöpäpotilaille ja kroonista keuhkosairautta sairastaville.

Paxlovid on avohoidossa suun kautta otettava koronaviruslääke aikuisille, joilla on riski saada vakava koronavirustauti sairauden, puolustuskykyä heikentävän lääkehoidon tai iän takia. Myös rokotustausta huomioidaan, kun lääkkeen aloitusta harkitaan. Paxlovid estää koronaviruksen lisääntymistä tartunnan saaneen elimistössä. Lääkettä otetaan 5 vuorokauden ajan ja se on potilaalle maksuton.

HUSin erikoissairaanhoidon tietyt hoitavat yksiköt aloittavat Paxlovidin ensivaiheessa niille seurannassa oleville potilailleen, jotka ovat sairautensa tai lääkehoitonsa takia immuunipuutteisia, tietyille syöpäpotilaille ja vaikeaa kroonista keuhkosairautta sairastaville. HUSin internetsivulle hus.fi/koronalääkitys on koottu kohderyhmän potilaille tietoa siitä, ketkä kuuluvat erikoissairaanhoidon seurannassa oleviin kohderyhmiin ja miten heidän tulee toimia lääkityksen aloittamiseksi ja saamiseksi.

Paxlovid-lääkityksen aloittaminen edellyttää, että koronavirustartunta on todettu laboratoriotestillä. Paxlovid-lääkitys tulee aloittaa mahdollisimman pian oireiden alettua, viimeistään 5 vuorokauden kuluessa. Tämän vuoksi heidän, jotka voivat lääkettä saada, kannattaa hakeutua testiin mahdollisimman pian oireiden alettua. Lisätietoa oireista ja testiin hakeutumisesta on koottu HUSin internetsivulle hus.fi/korona.

Lääkkeen vaikuttavina aineina ovat nirmatrelviiri ja ritonaviiri. Ritonaviirilla on tunnettuja yhteisvaikutuksia joidenkin muiden lääkeaineiden kanssa. Tämän vuoksi Paxlovid-lääkehoito ei sovellu kaikille vakavan koronavirustaudin riskiryhmiin kuuluville ja hoitava lääkäri arvioi lääkkeen aloituksen potilaalle.

Lisätietoja medialle: 

HUSin mediapalvelun yhteystiedot 

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme