Tampereen yliopisto

Pelitutkimuksen päivä on yhteistyön juhlaa ja oiva mahdollisuus kuulla pelitutkimuksen uusimmat käänteet

Jaa
Pelitutkimuksen päivä juhlistaa 10:ttä vuottaan. Päivässä juhlistetaan Suomessa tehtävän tutkimuksen lisäksi tutkimuksen ja teollisuuden yhteistyötä. Pelitutkimuksen päivä järjestetään tänä vuonna keskiviikkona 3.5.2023 Tampereella. Tapahtuman järjestävät Suomen pelitutkimuksen seura ja Suomen Akatemian rahoittama Pelikulttuurien tutkimuksen huippuyksikkö.
Kuva: Pixabay
Kuva: Pixabay

Pelitutkimuksen päivä on vuosittain Suomessa järjestettävä tapahtuma, jossa juhlitaan pelien ja leikin tutkimusta sekä tartutaan asiantuntijapuheenvuorojen kautta pelitutkimuksen ajankohtaisiin kysymyksiin. Tapahtumassa palkitaan lisäksi yhteistyössä pelialan kattojärjestö Neogamesin kanssa pelialan opinnäytetyökilpailun voittajat.

10-vuotisjuhliaan viettävän tapahtuman kutsupuheenvuoroissa kuullaan kanadalaisen apulaisprofessori Nicholas Taylorin kokemuksia pelitutkimuksen tekemisestä Suomessa. Lisäksi Tampereen yliopiston tutkija Taina Myöhänen avaa, millaista on ollut siirtyä yritysmaailmasta pelitutkijaksi. Peliteollisuuden puheenvuorossa Cities: Skylines -pelistään tutun Colossal Order -peliyhtiön toimitusjohtaja Mariina Hallikainen kertoo hittipelin ympärille rakentuneesta yhteisöllisyydestä.

Juhlavuosi nostaa esille Suomessa tehtävän pelitutkimuksen moniulotteisuutta

Tampereen yliopiston tutkijatohtori ja Suomen pelitutkimuksen seuran hallituksen puheenjohtaja Usva Friman kertoo, että puheenvuorojen aiheet eivät valikoituneet sattumalta:

– Pelitutkimuksen päivän kymmenes juhlavuosi on erinomainen tilaisuus nostaa esille Suomessa tehtävän pelitutkimuksen moniulotteisuutta. Suomi on kansainvälisesti tunnettu ja houkutteleva paikka tehdä pelitutkimusta. Meillä on jo pitkään rakennettu monipuolisesti yhteistyöverkostoja tutkimuksen, teollisuuden ja kolmannen sektorin väleille, mikä luo vahvan pohjan myös monipuoliselle asiantuntijuudelle ja osaamiselle.

Suomessa tehtävä pelitutkimus on erittäin arvostettua. Pelikulttuurien tutkimuksen huippuyksikön työ arvioitiin hiljattain kansainvälisestikin poikkeuksellisen korkeatasoiseksi. Vuosien pitkäjänteinen työ kantaa hedelmä, sillä Suomi houkuttelee nykyään pelitutkimuksen huippuosaajia ympäri maailmaa.

Vuonna 2013 ensimmäisen Pelitutkimuksen päivän järjestänyt pelikulttuurien tutkimuksen professori Olli Sotamaa Tampereen yliopistosta on saanut seurata alan kehitystä aitiopaikalta:

– Pelitutkimus alkaa olla oppialana varsin vakiintunut, katsotaan sitä sitten tieteellisten julkaisujen tai yliopistotasoisen opetuksen näkökulmasta. Pelitutkimuksen päivä on oiva mahdollisuus tarkistaa, millaisista aiheista pelitutkijat juuri nyt intoilevat ja kinaavat.

Yksi Suomen pelitutkimuksen seuran ydintehtävistä on koota yhteen Suomessa tehtävää pelitutkimusta. Tehtävä on melkoinen, sillä erilaisia peleihin ja pelaamiseen liittyviä ilmiöitä tutkitaan Suomessa erittäin monipuolisesti.

Pelialan opinnäytetyökilpailu on tästä kuvaava esimerkki: tämän vuoden kilpailuun saapui kaksikymmentäkuusi korkeatasoista työtä eri oppiaineista ja tieteenaloilta yliopistoista ja ammattikorkeakouluista ympäri Suomen. Kilpailun voittajat julkistetaan osana Pelitutkimuksen päivän ohjelmaa.

Pelitutkimuksen päivä 2023 Tampereella, museokeskus Vapriikin auditoriossa (Alaverstaanraitti 5) keskiviikkona 3.5.2023 kello 13:00–16:30.

Pelitutkimuksen päivän järjestävät yhteistyössä Suomen pelitutkimuksen seura ja Pelikulttuurien tutkimuksen huippuyksikkö.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Haron Walliander
sihteeri@pelitutkimus.fi
040 741 9976

Kuvat

Kuva: Pixabay
Kuva: Pixabay
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto
Kalevantie 4
33014 TAMPEREEN YLIOPISTO

p. 0294 5211https://www.tuni.fi

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Digitaalisesta kaksosesta apuväline yksilölliseen ja ennaltaehkäisevään akuutin myeloidisen leukemian lääkehoitoon2.6.2023 11:33:29 EEST | Tiedote

Tampereen yliopiston professorit Olli Yli-Harja ja Frank Emmert-Streib työskentelevät tutkimushankkeessa, jonka tavoitteena on luoda ensimmäinen akuutin myeloidisen leukemian digitaalinen kaksonen (engl. Acute Myeloid Leukaemia Digital Twin, lyhennettynä AML-DT). Kyseessä on potilaan sairauden virtuaalinen ja yksilöllinen mallinnos, jonka avulla potilaat ja heidän lääkärinsä voivat yhdessä selvittää hoitomahdollisuuksia. Hankkeen löydöksiä voi olla tulevaisuudessa mahdollista hyödyntää muiden sairauksien hoidossa ja yleisterveyden ylläpitämisessä sekä monilla eri sovellusaloilla, kuten tuotantotekniikassa ja ilmastontutkimuksessa.

Väitös: Sähköiset hiukkasten mittausmenetelmät täydentävät perinteisiä ilmanlaadun mittauksia2.6.2023 09:00:00 EEST | Tiedote

Hiukkassaaste meitä ympäröivässä ilmassa on maailmanlaajuisesti merkittävä ennenaikaisten kuolemien aiheuttaja. DI Laura Salo toteaa väitöskirjassaan, että sähköiset mittausmenetelmät ovat parempia paikallisten hiukkaspäästöjen seurannassa kuin perinteiset massapohjaiset mittausmenetelmät, jotka taas korostavat alueellisia päästöjä. Lisäksi Salo esittelee uuden yksinkertaisen sähköisen hiukkassensorin, joka kykenee seuraamaan ilmanlaatua erittäin saastuneessa ympäristössä.

Ruokalähettien työssä riskit kasautuvat1.6.2023 14:36:21 EEST | Tiedote

Digitaalisten alustojen ruokalähetit ovat tuoreiden tutkimustulosten mukaan jatkuvassa tapaturmariskissä. Alustojen kautta tehdyssä ruokalähettityössä on vähemmän turvallisuutta kuin perinteisen kuljetusalan ja kaupan ruokajakelutyössä. Alustatyöntekijöiden riskejä tuottavat urakkaluontoinen keikkatyö, aikapaine ja yksintyöskentely. Digitaalinen hallinta, jolla työtä ohjataan, ei ole kaikilta osin läpinäkyvää.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme