Kainuun ELY-keskus

Peltovalvonnat aloitettu Kainuussa

Jaa
Kainuun ELY-keskus on nyt aloittanut jokakesäiset maatiloilla tehtävät peltotukien valvonnat 15.6. päättyneen päätukihaun jälkeen. Tarkastuskäynnit tehdään reilulle kolmelle prosentille tiloista.
Kainuussa tukivalvonta tehdään kesän aikana noin 30 tilalle.
Kainuussa tukivalvonta tehdään kesän aikana noin 30 tilalle.

Tarkastuskäynnillä tarkastetaan mm. kaikkien tukihakemuksella olevien peltolohkojen digitoinnin oikeellisuus, lohkolla ilmoitettu kasvi ja lohkon kasvuston kunto, kertoo johtava asiantuntija Paavo Kemppainen Kainuun ELY-keskuksesta.
Myös kotieläintiloilla tehdään pitkin vuotta eläintukien valvontoja. Eläintukien valvonnoissa tarkastetaan eläimet ja niihin liittyvät tukiehdot.

Peltoalatarkastuksilla tarkastuskäynti tehdään tänä vuonna reilulle kolmelle prosentille maatiloista. Valvonnassa on tavallisesti viisi prosenttia tiloista, mutta tilamäärä on nyt kolmantena vuonna peräkkäin pienempi johtuen koronapandemiasta. Ruokavirasto valitsee valvottavat maatilat sekä satunnaisotannalla että painottaen tietyillä kriteereillä. Kainuussa tarkastettaviksi valikoituu tänä kesänä vajaat 30 tilaa.

Kainuussa peltoalaperusteisia tukia on vuonna 2020 myönnetty yhteensä noin 14 miljoonaa euroa ja reilulle 700 tilalle. Peltovalvonnat ovat osa tarkastusprosessia, jolla varmistetaan haettavien maataloustukien kohdistuminen oikein perustein maatiloille. Lisäksi tukien maksun yleisenä ehtona on, että määrätyt valvonnat tehdään annettujen aikarajojen puitteissa. Peltovalvontoja tehdään kesäkuun puolivälistä marraskuun puoliväliin asti.

Koronan vaikutus peltotarkastuksiin


Kainuun ELY-keskuksen tarkastajat ilmoittavat kaikista valvontakäynneistä ennakkoon. Eläintukien valvonnoista voidaan ilmoittaa enintään 48 tuntia ja peltovalvonnoista enintään 14 vuorokautta ennen tarkastusta. Valvonnasta ilmoitetaan soittamalla. Jos tuenhakijaa ei tavoiteta soittamalla, tarkastuksesta ilmoitetaan tekstiviestillä.

Koska koronatilanne on jo helpottunut, tarkastuksissa palataan normaaleihin menettelyihin, kertoo Paavo Kemppainen. Tuenhakija voi osallistua tarkastukseen normaalisti, mikäli haluaa. Joidenkin tukiehtojen tarkastaminen edellyttää käyntiä tilakeskuksessa tai sen läheisyydessä, kuten lantalassa tai kasvinsuojeluaineiden ja rehujen varastointitilassa. 

Peltovalvontaan kuuluu myös asiakirjojen tarkastusta. Vuonna 2021 tilakäynnillä tarkastetaan muun muassa vuokrasopimukset ja ympäristökorvauksiin sitoutuneella tilalla osa asiakirjoista. Muut asiakirjat tarkastetaan myöhemmin talviaikaisen asiakirjavalvonnan yhteydessä.

Erityisesti muistettavaa


Aikaisempien vuosien tarkastusten pohjalta suositellaan tuenhakijoita huolehtimaan erityisesti nurmilohkojen kasvuston kunnosta, uusimisesta ja hoidosta. Nurmien niitto riittävän aikaisin rikkakasvuston torjumiseksi on yleisin hoitokeino. Mikäli kyseessä on jo pitemmän aikaa uusimatta olevat nurmet, niin silloin kaikenlainen rikkakasvusto tai luonnonheinät valtaavat kasvuston ja se ei ole enää tukiehtojen mukaista viljelyä ja tarkastuksessa siitä määrätään seuraamuksia.

"Näitä seuraamuksia on Kainuussa jouduttu määrittelemään suhteellisen paljon, koska nurmiviljely on täällä yleistä", Paavo Kemppainen kertoo.

Tilapäisesti viljelemättömän alan tulkinta on komission tarkastuksen seurauksena tiukentunut ja sitä myöten yli kaksi vuotta ilman erityistä perustetta viljelemättä oleva ala tulkitaan pysyvästi viljelemättömäksi, ja se menettää samalla mahdollisen korvauskelpoisuutensa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Paavo Kemppainen
johtava asiantuntija
Kainuun ELY-keskus
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
044 543 0548

Kuvat

Kainuussa tukivalvonta tehdään kesän aikana noin 30 tilalle.
Kainuussa tukivalvonta tehdään kesän aikana noin 30 tilalle.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Kainuun ELY-keskus
Kainuun ELY-keskus
Kalliokatu 4
87100 Kajaani

029 502 3500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kainuu

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Liikenteeseen ja infrastruktuuriin liittyvät palvelut Kainuun alueelle tarjoaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kainuun ELY-keskus

Kainuulaiset yritykset tarvitsevat osaavaa työvoimaa investointi- ja kehittämismahdollisuuksien toteuttamiseen25.5.2023 09:35:00 EEST | Tiedote

Pitkään kestänyt poikkeusaika ei ole merkittävästi kasvattanut työttömyyttä Kainuussa. Haasteena on sen sijaan useiden alojen työvoimapula, joka todennäköisesti pahenee entisestään mittavien eläköitymisten vuoksi tulevina vuosina. Konkreettiset toimenpiteet osaavan työvoiman turvaamiseksi ovat tarpeellisia. Alueelliset kehitysnäkymät keväältä 2023 on julkaistu.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme