If Vakuutus

Pidä turvaväli – tuulilasien rikkoutumissesonki alkaa

Jaa
Kevät ja teiden sulaminen tarkoittavat lentäviä irtokiviä ja nastoja sekä niiden myötä rikkoutuvia tuulilaseja. Ifin tilastojen mukaan lasivahingot ovat lisääntyneet vuosi vuodelta. Kunnollinen turvaväli edellä ajavaan on paras keino säilyttää oma tuulilasi ehjänä.

Mikä on ylivoimaisesti todennäköisin vahinko, minkä autoilija kohtaa? Ifin autovahinkotilastojen perusteella tuulilasin rikkoutuminen, joka on viime vuosina yleistynyt jatkuvasti. Vuoden aikana lasivahinko sattuu keskimäärin joka kahdeksannelle autoilijalle.

Lasivahingot alkavat tyypillisesti yleistyä maaliskuussa teiden sulaessa, ja suurin piikki osuu huhtikuulle. Viikonpäivistä eniten vahinkoja sattuu lauantaisin. Lasivahinkoja sattuu useimmiten paljon ajaville sekä nopeilla ja ruuhkaisilla väylillä liikkuville.

Uusien autojen lasit vaurioituvat helpommin

Yli 90 prosenttia tuulilasin halkeamista saa alkunsa kiven tai nastan iskemistä, joista suurin osa osuu tuulilasin alareunaan. Useimmin lasi napsahtaa uudemmista autoista, mikä selittää vahinkojen jatkuvaa kasvua. Nykyaikaiset tuulilasit ovat usein aiempaa suurempia, kaarevampia, ohuempia ja kevyempiä.

– Uusissa autoissa lasi on usein liimattu auton runkoon niin tiukasti, että jännite on sen verta iso, että pienikin kiven pinkaus voi purkaa sen ja rikkoa lasin, kuvaa Ifin autovakuutusten tuotepäällikkö Peter Roselius.

Riittävä turvaväli paras ennaltaehkäisy

Paras tapa ehkäistä tuulilasin rikkoutumista on pitää riittävä turvaväli edellä ajavaan autoon. Erityisesti tietyömailla kannattaa varautua edellä ajavan lennättämiin irtokiviin.

– Jos tuulilasiin ilmaantuu kiven aiheuttama särö, kannattaa lasi korjauttaa mahdollisimman pian. Ensiapuna ennen korjaamista iskemäkohdan voi suojata teipillä, jottei siihen pääse likaa. Vaurioitunut tuulilasi on huomattavasti heikompi kuin ehjä, sillä auton tuulilasi vastaa nykyään merkittävää osaa kantavasta korirakenteesta, painottaa Roselius.

Alle kahden euron kolikkoa pienemmistä halkeamista selviää yleensä korjauksella, sitä isommat vaativat useimmiten lasin vaihdon. Uudemmissa autoissa lasin vaihto voi maksaa jopa toista tuhatta euroa. Lisäkustannuksia voi tulla esimerkiksi lasiin kiinnitettyjen anturien uudelleenkalibroinnista.

– Autoilijat ovat alkaneet reagoida lasivahinkojen yleistymiseen, sillä lasiturva on viime vuosina yleistynyt myös muiden kuin uusien autojen vakuutuksissa. Sen vuoksi Ifissä lasiturvan saa lisäturvana myös suppeampaan osakaskoon, joka tyypillisesti otetaan 10–20-vuotiaisiin autoihin, kertoo Roselius.

– Tuulilasin hajoaminen on ikävä riesa, jonka hoitamisesta olemme pyrkineet tekemään asiakkaalle mahdollisimman yksinkertaista: lasiturvalla autonsa vakuuttanut voi olla suoraan yhteydessä Ifin yhteistyökumppaneina toimiviin lasikorjaamoihin, jotka laittavat lasin kuntoon ja hoitavat myös yhteydet Ifiin. Lisäksi If Apu -palvelu auttaa vuorokauden ympäri myös lasivahinkoihin liittyvissä kysymyksissä, toteaa Roselius.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Peter Roselius, autovakuutusten tuotepäällikkö
010 514 5360
peter.roselius@if.fi


Outi Kärkkäinen, viestintäpäällikkö
010 514 1962
outi.karkkainen@if.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

If Vakuutus
If Vakuutus
Keilasatama 2
02150 Espoo

010 191 515http://www.if.fi

 If vakuuttaa kaiken, mikä on elämässä arvokasta: ihmiseteläimetkoditautot ja paljon muuta. Me hoidamme vakuutusasiat mutkattomasti, helposti ja hetkessä. Autamme myös yrityksiä turvaamaan toimintansa silloin, kun vahinko sattuu. 6 700 ammattitaitoista työntekijäämme huolehtivat, että 3,7 miljoonaa asiakastamme Pohjoismaissa ja Baltiassa saavat tarvitsemaansa apua ja oikeanlaista turvaa – jos jotain sattuisi tapahtumaan. If kuuluu Sampo-konserniin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta If Vakuutus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye