Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Pienoismalli vuoden 1878 Helsingistä herää eloon lisätyn todellisuuden avulla

Jaa

Helsingin kaupunginmuseo ja palvelumuotoilu- ja ohjelmistokehitysyritys Exove kehittivät lisättyä todellisuutta (AR) hyödyntävän oppimisympäristön Helsinki 1878 -pienoismallin ympärille.

Vuoden 1878 Helsingin pienoismalliin pääsee tutustumaan entistä syvällisemmin lisätyn todellisuuden avulla. Kuva: Yehia Eweis
Vuoden 1878 Helsingin pienoismalliin pääsee tutustumaan entistä syvällisemmin lisätyn todellisuuden avulla. Kuva: Yehia Eweis

Helsingin valitut palat -näyttely tarjoaa Helsingin kaupunginmuseon kävijöille mahdollisuuden päästä kokemaan pääkaupungin menneisyys kaikilla aisteilla. Yksi näyttelyn helmistä on 90 vuotta vanha pienoismalli vuoden 1878 Helsingistä. Kaupunginmuseo ja Exove ovat elävöittäneet pienoismallia lisätyn todellisuuden (AR) avulla. Nyt pienoismalliin pääsee tutustumaan entistä syvällisemmin Helsinki 1878 -pelin avulla. Peli julkaistaan 17. tammikuuta 2019.

Peli kannustaa perehtymään arkistoihin unohtuneisiin tarinoihin kiinnostavien hahmojen kautta. Pelissä liikutaan eri puolilla kaupunkia ja samalla paikat, kuten Laivaveistämö, Seurahuone, Rautatieasema ja Turun kasarmi, tulevat tutuiksi. Ajan ilmiöistä nousevat esiin muun muassa vesijohtojen rakentaminen, rokonistutus, maidonvalvonta, huvitukset ja monikielisyys. Peli on suunnattu noin 10–12-vuotiaille, mutta soveltuu kaikille historiasta kiinnostuneille. Sitä voi pelata yksin tai enintään neljänä joukkueena.

“Olemme Exoven kanssa luoneet pienoismalliin lisäsisältöjä, jotka elävöittävät näyttelykokemusta ja tukevat oppimista. Yhteistyö on ollut hyvin antoisaa: museo on tarjonnut historiatietämystä ja dokumentteja kokoelmistaan, Exove on täydentänyt suunnittelua muotoilu- ja peliosaamisellaan”, toteaa Helsingin kaupunginmuseon museolehtori Anna Finnilä.

“Museoiden arkistoista löytyy paljon mielenkiintoisia tarinoita ja yksityiskohtia ihmiskunnan ja luonnon historiasta, joilla voidaan rikastaa näyttelyitä. Pienoismallin ympärille rakennettu AR-kokemus ja pelin toimintaperiaate ovat skaalautuvia, joten sitä on helppo soveltaa mihin tahansa museoympäristöön, oli sitten kyse pienoismalleista tai kokonaisista näyttelytiloista”, Exoven suunnittelija Pekka Antti-Poika kertoo.

Peliä on ollut testaamassa eri vaiheissa oppilaita, joilta on saatu hyvin rehellistä palautetta ja oivaltavia ideoita pelin kehittämiseksi. Testaustilanteet ovat myös näyttäneet, että uudelle sukupolvelle pelaaminen on mielekäs tapa perehtyä historiaan. “Tällaiselle ratkaisulle onkin varmasti kysyntää myös maailmanlaajuisesti. Projektin päätyttyä haluamme jatkaa pelin kehittämistä, ja ehkä jonain päivänä peli nähdään vielä Louvressa tai MoMa:ssa”, Antti-Poika toteaa innostuneesti.

Helsinki 1878 -peli on osa 6Aika: Tulevaisuuden älykkäät oppimisympäristöt -hanketta. Hanke vahvistaa oppimiseen sekä älykkäisiin fyysisiin ja virtuaalisiin oppimisympäristöihin liittyviä palveluita, tuotteita ja teknologioita kehittävien yritysten liiketoimintamahdollisuuksia. Hankkeen puitteissa järjestettiin yhteiskehittämishaaste, johon kymmenkunta kiinnostunutta firmaa tarttui. Tarjouksista erottautui Exoven ehdotus, jota lähdettiin toteuttamaan.

Median edustajat ovat tervetulleita tutustumaan peliin 21.–24.1.2019. Oman tutustumisajan voi varata lähettämällä sähköpostia osoitteeseen anna.vihanta@hel.fi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

museolehtori Anna Finnilä, Helsingin kaupunginmuseo, +358 9 3103 6632, anna.finnila@hel.fi

suunnittelija Pekka Antti-Poika, Exove, 040 587 68 59, pekka@exovedesign.com

Kuvat

Vuoden 1878 Helsingin pienoismalliin pääsee tutustumaan entistä syvällisemmin lisätyn todellisuuden avulla. Kuva: Yehia Eweis
Vuoden 1878 Helsingin pienoismalliin pääsee tutustumaan entistä syvällisemmin lisätyn todellisuuden avulla. Kuva: Yehia Eweis
Lataa
Peli on suunnattu noin 10–12-vuotiaille, mutta soveltuu kaikille historiasta kiinnostuneille.  Kuva: Yehia Eweis
Peli on suunnattu noin 10–12-vuotiaille, mutta soveltuu kaikille historiasta kiinnostuneille. Kuva: Yehia Eweis
Lataa
Pelissä liikutaan eri puolilla Helsinkiä ja samalla paikat, kuten Laivaveistämö, Seurahuone, Rautatieasema ja Turun kasarmi tulevat tutuiksi. Kuva: Christina Saari
Pelissä liikutaan eri puolilla Helsinkiä ja samalla paikat, kuten Laivaveistämö, Seurahuone, Rautatieasema ja Turun kasarmi tulevat tutuiksi. Kuva: Christina Saari
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/
Helsingin kaupunginmuseo

Helsingin kaupunginmuseo on maailman ainoa museo, jonka aiheena on Helsinki. Keskiössä ovat kaupunkilaisten omakohtaiset kokemukset ja tavallinen arki, jota museon esineet ja valokuvat heijastavat. Kiss-kiss-karkkipaperi, natiseva heteka ja valokuva kotilähiön pihalta ovat museossa kallisarvoisia aarteita. 

Helsingin kaupunginmuseo sijaitsee Senaatintorin kulmalla kaupungin vanhimmissa kortteleissa ja sinne on aina vapaa pääsy. Vuonna 2017 museo valittiin sekä Suomen Vuoden museoksi että Museums + Heritage Awards -palkintojen kansainvälisen sarjan voittajaksi. Kaupunginmuseossa jokaisella on mahdollisuus rakastua Helsinkiin.

Kaupunginmuseon museoperheeseen kuuluu myös neljä muuta helsinkiläistä museota – Hakasalmen huvilaRuiskumestarin taloTyöväenasuntomuseo ja Ratikkamuseo. Museon kokoelmissa on noin miljoona valokuvaa ja 450 000 esinettä, ja se vaalii myös kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennuksia ja ympäristöjä sekä toimii Keski-Uudenmaan maakuntamuseona.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Tiedote/KORJAUS KUVATEKSTIIN: ITÄ-festivaali juhlii itähelsinkiläisten taidetta Stoassa22.8.2019 10:57:38 EESTTiedote

ITÄ-festivaali saapuu jälleen Stoaan 6.–8.9.2019 juhlimaan itähelsinkiläisten taidetta. ITÄ on itähelsinkiläisten taiteilijoiden tuottama kolmipäiväinen esittävien taiteiden festivaali, joka on vahvasti ankkuroitunut taiteilijoiden oman asuinalueen identiteetin, yhteisöllisyyden ja dialogin kehittämiseen. KORJAUS LIITTEISSÄ OLEVAAN YHTEEN KUVATEKSTIIN: kyseessä ei ole kuva esityksestä SPA, kuten edellisessä tiedotteessa ilmoitettiin, vaan Kilpatanssi Remix. Kuvan teksti nyt korjattu tässä tiedotteessa ko. liitteen kohdalla.

Vuotalon katukulttuuripäivä 7.9. on osa Helsinki Design Weekiä ja Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä19.8.2019 11:00:00 EESTTiedote

Vuotalon katukulttuuripäivä 7. syyskuuta on osa Helsinki Design Weekiä ja Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä, tutkien ympäristön haltuun ottamista taiteella. Päivän aikana on Mimmit ry:n työpajoja ja katutaidekierroksia, ulkoilmaelokuva, breikataan pihalla ja Vuotalon julkisivussa on nähtävillä Andy Bestin ja Merja Puustisen teos Strange Fruits. Päivän huipentaa rap-artisti Asteen konsertti.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme