YTK

Pitäisiköhän lakia muuttaa? -kampanja haluaa työttömyyskassat tukemaan työllisyyttä

Jaa
Työttömyyskassoilla on jatkuva yhteys satoihin tuhansiin työnhakijoihin, mutta nykyisen lainsäädännön mukaan ne eivät saa tukea jäsentensä työllisyyttä edes avoimista työpaikoista kertomalla.

Suomen suurin kassa YTK Työttömyyskassa aloittaa tänään tiistaina 21.3. viestintäkampanjan, jolla se ajaa työttömyyskassoille oikeutta edistää jäsentensä työllisyyttä. Voimassa olevan lain mukaan kassat eivät saa tukea asiakkaidensa työllistymistä – edes vinkata työttömille jäsenilleen avoimista työpaikoista. Lakimuutostavoite on työttömyyskassojen jakama.  

“Työttömyyskassoilla on jatkuva yhteys työtä vailla oleviin asiakkaisiinsa. Nykylain mukaan me emme kuitenkaan saa hyödyntää käytössämme olevaa dataa ja osaavaa asiakaspalveluamme työllisyyden tukemiseen, kuten esimerkiksi Tanskassa jo tehdään”, kertoo YTK Työttömyyskassan toimitusjohtaja Auli Hänninen

Yksi viikko tuo säästöjä jopa 85 miljoonaa euroa 

YTK Työttömyyskassa tavoittelee mallia, jossa työttömyyskassoilla olisi mahdollisuus, mutta ei pakkoa jäsentensä työllisyyden edistämiseen.   

“Lakimuutoksen myötä voisimme esimerkiksi kohdentaa jäsenelle viestintää hänelle sopivista työpaikoista ansiopäivärahahakemuksen yhteydessä. Järjestelystä hyötyisivät kassan jäsenten lisäksi valtio, työnantajat ja työntekijät, joiden kaikkien kustannukset työttömyydestä pienenisivät”, Auli Hänninen sanoo. 

Työllistymisen nopeutuminen säästäisi merkittäviä määriä julkista rahaa.  

“Tälläkin hetkellä Suomessa on yli 170 000 avointa työpaikkaa. Jos työttömyyskassa saisi olla mukana edistämässä työllisyyttä, voisi pelkästään YTK auttaa kuukausittain jopa 40 000 työnhakijaa. Jos työttömyyskassat saisivat työttömät työllistymään esimerkiksi viikon nykyistä nopeammin, rahaa säästyisi jopa 85 miljoonaa euroa. Samalla työstä kertyvät verotulot kasvaisivat”, Auli Hänninen kertoo.   

Peräti 80 % kannattaa lakimuutosta 

YTK Työttömyyskassa kysyi maaliskuussa jäseniltään, kannattavatko he lakimuutosta, joka antaisi työttömyyskassoille mahdollisuuden työllistää jäseniään. Yli 18 500 vastaajan kyselyssä* peräti 80 % vastaajista kannatti lakimuutosta ja vain 3 % vastusti sitä. 

Pitäisiköhän lakia muuttaa? -kampanja näkyy katukuvassa, mediassa ja sosiaalisessa mediassa 21.3.–18.4. Tutustu kampanjaan osoitteessa ytk.fi/muutetaanlakia   

YTK:n laaja kyselytutkimus: Yli 70 % haluaa lisätoimia työllisyyden parantamiseksi, vain 9 % lyhentäisi ansioturvaa

*kysymys kysyttiin muodossa: “Haluaisimme muuttaa lainsäädäntöä niin, että työttömyyskassat saisivat auttaa jäseniään työllistymään. Kannatatko ajatusta?”. 80 % vastaajista vastasi kyllä, 3 % en ja 17 % en osaa sanoa. Jäsenpulssi-kyselytutkimus toteutettiin 7.–12.3.2023 ja siihen vastasi 18 507 YTK:n jäsentä. 

 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

YTK
Teollisuuskatu 4
32200 Loimaa

02 760 7620http://www.ytk.fi

YTK Työttömyyskassa on kaikkien alojen palkansaajien työttömyyskassa, joka vakuuttaa yli puoli miljoonaa palkansaajaa työttömyyden varalta. YTK on Suomen suurin työttömyyskassa. Tehtävämme on järjestää ansioturva jäsenillemme tehokkaasti, helposti ja inhimillisesti. Palvelemme valtakunnallisesti verkossa. Meillä työskentelee yli 200 ansioturvan ammattilaista.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta YTK

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme