Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Plattformens sista utställning bjuder in stadsborna i vardagsrummet

Jaa

Vad är det som gör ett offentligt rum till ett vardagsrum? Är Helsingfors hygge? Vardagsrummet är en plats där man trivs. Det är en plats där det är trevligt att vistas, pyssla med saker och ting och koppla av – ensam eller tillsammans med andra. Plattformens sista utställning funderar på rollen för offentliga rum och presenterar Helsingfors och Danmarks tolkningar av ett urbant vardagsrum.

Bild:Rasmus Hjortshøj
Bild:Rasmus Hjortshøj

På Konstens natt den 23 augusti kl. 16.00 öppnas utställningshelheten Our Urban Living Room av den danska arkitektbyrån Cobe, som baserar sig på arkitektbyråns projekt och en bok med samma namn. På Plattformen visas också andra projekt som är i gång i Helsingfors, där man särskilt tagit i beaktande staden som invånarnas vardagsrum.

Vardagsrumsutställningen är utställnings- och infolokalen Plattformens sista utställningshelhet som arrangeras i det gamla busstationshuset vid Kampen. Helsingfors stads nya lokal för invånare och deltagande öppnas i december i centrumbiblioteket Ode.

Cobe: vi anser att staden är en fortsättning på invånarnas hem

Cobes utställning Our Urban Living Room berättar om Köpenhamns arkitektoniska utveckling och om hur stadens utveckling och förändring har påverkat människornas liv. I utställningslokalen finns en bokhylla av trä, genom vilken du kan ta en titt på Cobes projekt i Köpenhamn och fundera på hurdant din hemstads urbana vardagsrum är.


”Helsingfors är en fin stad och vi är tacksamma för möjligheten att visa vår utställning här, med tanke på hur likadana våra städer är. Nuförtiden använder vi våra städer på helt andra sätt än för tjugo år sedan. Hamnen har blivit stadens största park och cykelkulturen blomstrar. Stadens bibliotek har förvandlats från platser där man enbart lånar böcker till platser där studeranden gör sina dagliga uppgifter, familjer tillbringar lördagsmorgnar, och hemlösa kan läsa dagens tidningar. Stadens har blivit vårt vardagsrum. Många av oss som bor i Köpenhamn har inte stora lägenheter, så att använda staden som en plats där man kan tillbringa tid och som en förlängning till våra hem har blivit en naturlig del av våra liv. Köpenhamn har inga stora turistattraktioner som Eiffeltornet eller Frihetsgudinnan. Vår största attraktion är statyn Den lilla sjöjungfrun, som är en och en halv meter hög. Därför har vårt vardagliga liv i Köpenhamn blivit vår största attraktion. På Cobe är det vårt jobb att leta efter och utveckla den genom att bygga fantastisk arkitektur för vardagen, som ger mer än den tar från staden. Detta skapar en grund för en bättre, mer hälsosam, mer social och till och med vackrare vardag”, säger Dan Stubbegaard, arkitekt och grundare vid Cobe.

Helsingfors är ett vardagsrum


I Plattformens minsta utrymme har ett vardagsrum byggts för utställningens besökare, där man kan bekanta sig med fyra mycket olika projekt. Hagnässtranden som håller på att förnyas, det nya centrumbiblioteket Ode, bostadsområdet Knekten i Fiskehamnen som kommer att bli hem för tusentals människor i framtiden, samt Böles gatukonststadsdel, har alla en inverkan på vilket slags Helsingfors som byggs just nu. Hurdant är ett trivsamt och säkert offentligt rum, hur ser det ut och hur kan man planera och bygga en fungerande stad tillsammans.

Under invigningen en panel och målning


Öppningsprogrammet för Konstens natt börjar kl. 16.00 med en paneldiskussion som handlar om det urbana stadsrummet som en förlängning på invånarnas hem. Efter paneldiskussionen får man under invigningen delta i Mimmit peinttaa ry:s gatukonstverkstad och lämna sitt eget märke i vardagsrumsutställningen. Evenemanget har fritt inträde.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Siiri Viinikainen
Delaktighetsplanerare
Stadsmiljösektorn
tfn. 040 809 4839
siiri.viinikainen@hel.fi

Kuvat

Bild:Rasmus Hjortshøj
Bild:Rasmus Hjortshøj
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 2244, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 1691http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Stadsmiljösektorn sköter tjänsterna kring planeringen, byggandet, underhållet och tillsynen av Helsingfors stadsmiljö. Sektorn inledde sitt arbete 1.6.2017, när Helsingfors stadsplaneringskontor, byggnadskontor, byggnadstillsynsverk, fastighetskontor, miljöcentral, bostadsproduktionsbyrå och partitorg förenade sina verksamheter.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Urhea-kampuksen rakennustyöt alkavat toukokuussa Helsingissä18.4.2019 12:04:57 EESTTiedote

Mäkelänrinteen lukion yhteyteen kohoavan Urhea-kampuksen rakennustyöt käynnistyvät toukokuussa 2019. Valtakunnallisesti merkittävän kampuksen muodostavat uusi monilajisen urheilun harjoitushalli, uusi asuinkerrostalo opiskeleville urheilijoille sekä Mäkelänrinteen lukion rakennus, joka perusparannetaan ja laajennetaan. Kampuksella toimii myös Mäkelänrinteen Uintikeskus, johon suunnitellaan laajennusosaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme