Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i ÖsterbottenPohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Österbotten

Pohjanmaan ELY-keskusalueen yritykset ovat investoineet kuluneen vuoden aikana energiatehokkaisiin ratkaisuihin sekä osaamisen ja työvoiman kehittämiseen (Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa)

Jaa

Pohjanmaan ELY-keskusalueen yritykset ovat panostaneet kilpailukyvyn parantamiseen ja energiatehokkaisiin ratkaisuihin vuoden ensimmäisellä puoliskolla. Pohjanmaan ELY-keskusalueen työllisyystilanne on maan parhaita ja palveluille on ollut kysyntää.

Epävakaasta maailmantilanteesta huolimatta alueemme yrittäjät ovat investoineet aktiivisesti.
Epävakaasta maailmantilanteesta huolimatta alueemme yrittäjät ovat investoineet aktiivisesti.

Maaseudun yritykset ovat panostaneet ilmastoviisaisiin ratkaisuihin

Maaseuturahaston varoilla on rahoitettu kahdeksan uutta kehittämishanketta. Hankkeet ovat liittyneet esimerkiksi maaseutuyrittäjien osaamisen kehittämiseen ja maatalouden ilmastoviisaisiin ratkaisuihin. Hankkeisiin sisältyy myös kolme elvytysvaroista rahoitettua maaseudun laajakaistainvestointia.

Vuoden ensimmäisellä puoliskolla on myönnetty maaseudun yritystukea maaseutuohjelman 2014–2020 siirtymäkauden 2021–2022 varoista yhteensä 1,3 miljoonaa euroa kesäkuuhun mennessä. Tukea on myönnetty maaseutuyritysten laajentamisinvestointeihin ja kasvua tukeviin hankkeisiin erityisesti metallialan yrityksille. Leader-ryhmien yritysrahoitus on suunnattu monipuolisesti eri toimialoihin, mm. matkailualan yritysten investointeihin on myönnetty tukea. ELY-keskus on myöntänyt maaseudun mikro- ja pienyrityksille EU:n elpymisvaroja yhteensä 1,3 milj. euroa resurssitehokkaan teknologian ja ympäristöystävällisten energiaratkaisujen käyttöönottoon. Elpymistukea on myönnetty mm. biokaasutuotannon aloittamiseen, siirtymiseen uusiutuvan energiaan ja uusiutuvan energian käytön lisäämiseen yrityksissä, kuten aurinkopaneeleiden hankintaan ja kalliolämmön käyttöönottoon.

Maatilat ovat edelleen hakeneet investointitukea kuluneen vuoden aikana ahkerasti mm. lypsykarjatalouteen, kasvihuoneisiin ja muihin tuotantorakennuksiin. Kappalemääräisesti suurin osa hakemuksista kohdistui salaojituksiin ja energiainvestointeihin, erityisesti aurinkokennoihin. Myönteisiä päätöksiä on tähän mennessä tehty vajaat 200 kpl, avustusta on myönnetty 7,9 miljoonaa euroa ja korkotukilainaa 6,6 miljoonaa euroa. Nuoren viljelijän aloitustukea on myönnetty 9 viljelijälle.

-  Epävakaasta maailmantilanteesta huolimatta alueemme yrittäjät ovat investoineet aktiivisesti. Kustannus- ja energiakriisin johdosta moni yritys on siirtynyt uusiin energiatehokkaisiin ratkaisuihin kuten biokaasutuotantoon ja aurinkopaneelien hankintaan.  EU:n elpymisvaroilla olemme voineet rahoittaa useita ympäristöystävällisiä energiaratkaisuja sekä myös maaseudun laajakaistainvestointeja, kertoo maaseutuyksikön päällikkö Karin Kainlauri Pohjanmaan ELY-keskuksesta.

Kiinnostus luomutuotantoon on pysynyt ennallaan

Maatilojen neuvontapalvelun (Neuvo 2020) ennakkoilmoituksia on tullut 1085 kpl. Maksatuksia on suoritettu yli 310 000 euron verran. Neuvo2020 käyttö on lisääntynyt, ja sen avulla on voitu hyödyntää asiantuntijoita laajasti. Palvelun avulla on voitu lisätä tietoa mm. maatilan nykyaikaistamisesta ja kilpailukyvyn parantamisesta, ympäristön monimuotoisuuden hyödyntämisestä sekä tuotantoeläinten hyvinvoinnin parantamisesta.

Kasvihuonetukea on maksettu normaaliin tapaan, ennakkoa maksettiin n. 10 miljoonaa euroa. Tänä vuonna maksetaan vielä lisämaksu elokuussa (osana hallituksen maataloudelle kohdistamaa huoltovarmuuspakettia) ja loppumaksu lokakuussa. Tilojen määrään ei ole tullut suurta muutosta verrattuna edelliseen vuoteen.

Keväällä vuoden 2021 tukien viimeinen osa maksettiin kokonaisuudessaan ympäristösopimusten ja luomutuotantokorvauksen sekä luonnonmukaisen kotieläintuotannon korvauksen osalta. Tällä hakukierroksella oli mahdollista hakea uusia viisivuotisia ympäristösopimuksia, joilla pyritään ylläpitämään luonnon monimuotoisuutta ja maiseman ylläpitoa. Pohjanmaan ELY-keskuksen alueelle tuli yhteensä 7 hakemusta.

Kevään tukihaussa oli myös mahdollista hakea uusia 5-vuotisia sitoumuksia luonnonmukaisesta tuotannosta. Uusia sitoumuksia haettiin, mutta lähes yhtä moni aikaisempi luomutuottaja luopui sitoumuksistaan. Luomutuotannon piirissä oleva peltoala kuitenkin kasvoi jonkin verran, kun voimassa oleviin sitoumuksiin liitettiin uusia lohkoja.

TE-palveluiden kysyntä on kasvussa

Vuoden 2022 ensimmäisellä vuosipuoliskolla TE-palveluihin on sidottu työllisyysmäärärahoja 16,2 miljoonaa. Se on 2,3 miljoonaa enemmän kuin vastaavana aikana viime vuonna. Palkkatukien kysyntä on elpynyt pahimman korona-ajan mentyä. Rekry- ja TäsmäKoulutusten kysyntä on jatkunut vilkkaana, ja näillä yritysten kanssa yhteistyönä toteutettavilla koulutusmuodoilla päästään vastaamaan nopeasti yritysten työntekijätarpeisiin. Hyvän työllisyystilanteen kääntöpuolena on, että koulutusaikoja on ajoittain jouduttu siirtämään ja valintakriteerejä muuttamaan.

-  TE-palveluiden tarjonta on ollut runsasta ja uuden palvelumallin myötä asiakkaita tullaan kohtaamaan useammin, jolloin hakijalle voidaan tarjota entistä enemmän vaihtoehtoja osaamisen kartoittamiseen, kehittämiseen ja lisäämiseen, kertoo Hanna Auronen työelämä ja osaaminen -yksikön päällikkö Pohjanmaan ELY-keskuksesta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Epävakaasta maailmantilanteesta huolimatta alueemme yrittäjät ovat investoineet aktiivisesti.
Epävakaasta maailmantilanteesta huolimatta alueemme yrittäjät ovat investoineet aktiivisesti.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Österbotten
Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Österbotten
Vaasa: Wolffintie 35 B, 5. krs | Kokkola: Pitkäsillankatu 15
Vasa: Wolffskavägen 35 B, 5 vån. | Karleby: Långbrogatan 15

0295 028 500http://www.ely-keskus.fi/ely-pohjanmaa

Pohjanmaan ELY-keskus tukee alue- ja yhdyskuntarakenteen tasapainoista kehittämistä, kehittää elinkeino-, innovaatioympäristö-, maaseutu- ja työvoimapolitiikkaa sekä edistää osaamista, koulutusta, työperäistä maahanmuuttoa sekä maahanmuuttajien työllistymistä ja kotouttamista. Toimialueeseemme kuuluvat Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnat.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Österbotten

NTM-centralen i Österbotten och Försvarsutbildning (MPK) vill utöka jordbruksföretagarnas beredskapskunskap – kurser för jordbrukare ordnas i samarbete med olika aktörer (Österbotten, Mellersta Österbotten)23.11.2022 07:00:00 EET | Tiedote

NTM-centralen i Österbotten ordnar tillsammans med Försvarsutbildningens (MPK) försvarsdistrikt i Österbotten regelbundet beredskapskurser för jordbrukare i landskapen Österbotten och Mellersta Österbotten. Nästa kurs ordnas i Närpes den 30.11.2022. År 2023 ordnas en kurs i Nykarleby den 19.1.2023 och en i Kannus den 15.11.2023.

Pohjanmaan ELY-keskus ja Maanpuolustuskoulutus (MPK) pyrkivät lisäämään maatalousyrittäjien varautumisosaamista– viljelijöille järjestetään koulutuksia yhteistyössä eri toimijoiden kanssa (Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa)23.11.2022 07:00:00 EET | Tiedote

Pohjanmaan ELY-keskus järjestää yhdessä Maanpuolustuskoulutuksen (MPK) Pohjanmaan maanpuolustuspiirin kanssa säännöllisesti varautumiskoulutuksia Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan viljelijöille. Seuraava koulutus järjestetään Närpiössä 30.11.2022. Vuonna 2023 koulutuksia järjestetään Uudessakaarlepyyssä 19.1.2023 ja Kannuksessa 15.11.2023.

Sysselsättningsöversikt för oktober månad: Arbetslösheten minskar fortsättningsvis inom Österbottens NTM-centrals område (Österbotten, Mellersta Österbotten)22.11.2022 08:00:00 EET | Tiedote

Inom Österbottens NTM-centrals område (Österbotten, Mellersta Österbotten) fanns det i slutet av oktober sammanlagt 6 174 arbetslösa arbetssökande. Det är 427 färre än för ett år sedan. Antalet arbetslösa var i oktober 114 fler än under föregående månad. Andelen arbetslösa arbetssökande av arbetskraften inom Österbottens NTM-centrals område är den lägsta i Fastlandsfinland (5,5 %). Motsvarande andel i hela landet är 8,8 %. Jämfört med september månad ökade arbetslöshetsgraden med 0,1 procentenheter inom Österbottens NTM-centrals område och förblev oförändrad i hela landet. Uppgifterna framgår av arbets- och näringsministeriets arbetsförmedlingsstatistik.

Työllisyyskatsaus lokakuu: Työttömyys vähenee edelleen Pohjanmaan ELY­-keskuksen alueella (Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa)22.11.2022 08:00:00 EET | Tiedote

Pohjanmaan ELY-keskusalueella (Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa) oli lokakuun lopussa yhteensä 6 174 työtöntä työnhakijaa. Se on 427 vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Työttömiä oli lokakuussa 114 enemmän kuin edellisessä kuussa. Pohjanmaan ELY-keskusalueen työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta on Manner­-Suomen alhaisin (5,5 %). Koko maassa vastaava osuus on 8,8 %. Syyskuuhun verrattuna työttömyysaste kasvoi 0,1 prosenttiyksikköä Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella ja koko maassa säilyi ennallaan. Tiedot ilmenevät työ­- ja elinkeinoministeriön Työnvälitystilastosta.

Sysselsättningsöversikt för september månad: Arbetslösheten minskar i alla ekonomiska regioner och arbetskraftstjänsterna intresserar allt mer (Österbotten, Mellersta Österbotten)25.10.2022 08:00:00 EEST | Tiedote

Inom Österbottens NTM-centrals område (Österbotten, Mellersta Österbotten) fanns det i slutet av september sammanlagt 6 060 arbetslösa arbetssökande. Det är 749 (- 11,0 %) färre än för ett år sedan. Antalet arbetslösa var i september 303 färre än i augusti. Andelen arbetslösa arbetssökande av arbetskraften inom Österbottens NTM-centrals område är den lägsta i Fastlandsfinland, 5,4 %. Motsvarande andel i hela landet är 8,8 %. Antalet nya lediga arbetsplatser var i september 183 (+ 6,4 %) flera än för ett år sedan. Under september fanns det totalt 5 614 lediga arbetsplatser, vilket var 524 (+ 10,3 %) arbetsplatser fler än för ett år sedan. Antalet långtidsarbetslösa minskade med 540 personer jämfört med förra året (- 22,2 %). Uppgifterna framgår av arbets- och näringsministeriets arbetsförmedlingsstatistik.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme