Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP)

Pohjois-Pohjanmaan nuori ikärakenne näkyy rokotusmäärissä

Jaa

Koska yli 70-vuotiaita on alueella vähemmän kuin muissa maakunnissa, on myös rokotteita saatu alueelle muuta maata vähemmän.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri on selvittänyt yhdessä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sekä alueen kuntien kanssa koronarokotteiden jakoperusteita ja sitä, miksi alue on jäänyt rokotuksissa muista maakunnista jälkeen. Torstaihin 18.2. mennessä alueen asukkaista 11 920 oli saanut koronarokotteen ensimmäisen annoksen, toisen annoksen saaneita oli 4027.

Rokotteita jaetaan maakuntiin rokotusten kohderyhmien, eli sote-henkilöstön ja yli 70-vuotiaiden määrän mukaisessa suhteessa. Pohjois-Pohjanmaalla erona muihin maakuntiin on alueen yli 70-vuotiaiden määrä. Myös sote-henkilöstöä on hieman vertailumaakuntia vähemmän.

Rokotusten kohderyhmään kuuluvaa sote-henkilöstöä ja yli 70-vuotiaita on Pohjois-Pohjanmaalla 6,2 prosenttia koko maan kohderyhmään kuuluvasta väestöstä. Rokotteita alueelle on saatu hieman tätä enemmän, 6,5 prosenttia koko maahan jaetuista rokotteista.

”Koko Pohjois-Pohjanmaan väestöön suhteutettuna määrä on pieni, mutta kokonaisuudessaan rokotteita on saatu alueelle oikeudenmukaisesti. Jakoperusteissa ei selvitysten mukaan ole tapahtunut virheitä”, OYSin johtajaylilääkäri Juha Korpelainen kommentoi.

Rokotteita jaetaan sairaanhoitopiirin sairaala-apteekista kuntien tilausten perusteella sitä mukaa, kun rokotteita saadaan. Erilaiset ikärakenteet näkyvät jaettujen rokotteiden määrissä myös maakunnan sisällä. Esimerkiksi Oulu saa nuoren väestönsä perusteella alueen sisäisessä jaossa suhteessa vähemmän rokotteita väestömäärään verrattuna kuin vanhusvoittoiset kunnat.

Osaltaan eroa selittää myös se, että tehosterokotteita on Pohjois-Pohjanmaalla pistetty suhteessa enemmän kuin monessa muussa maakunnassa. ”PPSHP:n alueella aloitettiin sote-henkilökunnan rokottaminen ripeästi ja sen vuoksi moni rokotetuista ehti saada tehosteannoksen ennen kuin rokotusten väliä pidennettiin,” Korpelainen kertoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Juha Korpelainen, johtajaylilääkäri, PPSHP. Puh. 0400 834 541, juha.korpelainen@ppshp.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP)
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP)
Kajaanintie 50
90220 Oulu

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri PPSHP hallinnoi Oulun yliopistollista sairaalaa. OYS vastaa lähes puolen miljoonan suomalaisen erikoissairaanhoidon palveluista ja lähes 750 000 suomalaisen erityisvaativasta erikoissairaanhoidosta. Toimimme myös Oulaskankaan sairaalassa. Parhaillaan rakennamme kokonaan uutta yliopistollista sairaalaa. Näin hoitoprosessimme ja tilamme vastaavat myös tuleviin 2020- ja 2030-lukujen erikoissairaanhoidon haasteisiin. 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP)

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin hallitus, ylin viranhaltijajohto sekä ammattijärjestöjen pääluottamusmiehet kokoontuivat 15.2. keskustelutilaisuuteen hakemaan yhdessä ratkaisuja leikkaustoimintaan kohdistuvaan resurssivajeeseen15.2.2021 16:49:36 EETTiedote

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin hallitus, ylin viranhaltijajohto sekä ammattijärjestöjen pääluottamusmiehet kokoontuivat 15.2. keskustelutilaisuuteen hakemaan yhdessä ratkaisuja leikkaustoimintaan kohdistuvaan resurssivajeeseen

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme