Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Pohjois-Savossa toimiville marjatilayrittäjille sakot työaikakirjanpidon laiminlyönnistä

Jaa

Pohjois-Savon käräjäoikeus tuomitsi 28.09.2021 maatalousyhtymän osakkaina toimivat marjatilayrittäjät työsuojelurikoksesta sakkorangaistuksiin, koska urakkapalkalla töitä tehneiden työntekijöiden osalta ei ollut pidetty työaikakirjanpitoa vuosina 2018–2020.

Mansikanviljelyä harjoitettiin maatalousyhtymän nimissä, aikaisemmin myös toisen yrittäjän toiminimellä. Marjatilalla työskenteli vuosittain 20–25 työntekijää, pääasiassa ulkomaisia kausityöntekijöitä. Marjanpoimintaa suorittavien työntekijöiden palkat maksettiin pääsääntöisesti poimittujen koppien määrän mukaisesti urakkapalkkana.

Työsuojeluviranomaisen suorittamilla tarkastuskäynneillä toiminimellä ja yhtymällä ei ollut esittää lainkaan työaikalain mukaista työaikakirjanpitoa. Poimintakauden aikana kaikille työntekijöille oli maksettu palkkaa 40 viikkotyötunnin mukaisesti, vaikka todellisuudessa työntekijöiden tekemät työtunnit ovat vaihdelleet suuresti. Tarkastusten jälkeen työnantaja oli toimittanut työsuojeluviranomaiselle työaikakirjanpitoaineistoa, mutta tiedot olivat puutteellisia, koska muun muassa urakkapalkalla tehtyyn mansikanpoimintaan liittyvän työajan osalta kyseisiä aikoja ei ollut luettavissa.

Käräjäoikeus katsoi tuomiossaan, että maatalousyhtymän omistajat ovat ainakin törkeästä huolimattomuudesta menetelleet rangaistavaksi säädetyllä tavalla työsuojeluviranomaiselta saaduista kehotuksista huolimatta, ja ovat tällä menettelyllään syyllistyneet rikoslain 47 luvun 2 §:n mukaiseen työaikasuojelurikokseen. Toinen maatalousyhtymän osakkaista tuomittiin 40 päiväsakon ja toinen 30 päiväsakon suuruiseen sakkorangaistukseen.

Itä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue työsuojeluviranomaisena valvoo alueellaan ulkomaalaisten työntekijöiden työehtojen toteutumista marjatiloilla. Työsuojeluviranomainen muistuttaa, että työaikalaki velvoittaa jokaisen työnantajan pitämään kirjaa tehdyistä työtunneista, näyttämään kirjanpidon pyydettäessä työntekijälle, työsuojeluviranomaiselle tai työntekijöiden edustajalle sekä säilyttämään aineiston vähintään kahden vuoden ajan. Urakkapalkkaisessa marjanpoiminnassa urakkapalkan ja työehtosopimuksen ns. normaalitasoon vertaileminen ilman työaikakirjanpitoa on käytännössä mahdotonta ja siten kaikkia työnantajia velvoittavan yleissitovan työehtosopimuksen noudattamisen todentaminen ei ole mahdollista. Velvoite työaikakirjanpidosta koskee lähtökohtaisesti myös kaikkea muuta työ- ja virkasuhteessa tehtävää työtä ja on olemassa riippumatta noudatettavasta työaikamallista, työsuhteen kestosta tai palkkauksesta.

Pohjois-Savon käräjäoikeus R 21/606

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lakimies Casper Santelimäki, puhelin 029 501 6844, casper.santelimaki@avi.fi
Itä-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue, Kuopion toimipaikka

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Med anledning av covid-19-läget förordnar Regionförvaltningsverket i Södra Finland alla som arbetar vid Helsinki Shipyard Oy:s varv att genomgå obligatorisk hälsokontroll21.10.2021 12:15:00 EEST | Tiedote

Bland dem som arbetar vid Helsinki Shipyard Oy:s varv i Ärtholmen har under hösten 2021 diagnostiserats många coronavirussmittor som har orsakat omfattande och svårhanterliga smittkedjor. Regionförvaltningsverket i Södra Finland förordnar alla arbetstagare vid varvet och dess underleverantörer att genomgå en obligatorisk hälsokontroll som kan innebära coronavirustest. Beslutet är i kraft från och med 21 oktober 2021 till slutet av januari 2022.

Työnantaja laiminlöi autonostimien määräaikaistarkastukset usean vuoden ajan – toimitusjohtaja ja yhtiö tuomittiin sakkoihin21.10.2021 11:50:00 EEST | Tiedote

Työnantaja laiminlöi autonostimien määräaikaistarkastukset usean vuoden ajan. Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi yhtiön toimitusjohtajan 25 päiväsakon sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta ja yhtiön 1000 euron yhteisösakkoon. Lisäksi yhtiö tuomittiin menettämään valtiolle rikoksen tuottamana taloudellisena hyötynä 2250 euroa. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 28.9.2021.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto määrää Helsinki Shipyard Oy:n telakalla työskenteleville pakolliset terveystarkastukset koronatilanteen vuoksi20.10.2021 11:15:00 EEST | Tiedote

Helsinki Shipyard Oy:n Hernesaaren telakan työntekijöiden keskuudessa on todettu syksyn 2021 aikana lukuisia koronavirustartuntoja, jotka ovat aiheuttaneet laajoja ja vaikeasti hallittavia tartuntaketjuja. Etelä-Suomen aluehallintovirasto määrää kaikki telakan ja sen alihankkijoiden työntekijät osallistumaan pakolliseen terveystarkastukseen, joka voi tarkoittaa koronatestiä. Päätös on voimassa 21.10.2021 alkaen tammikuun 2022 loppuun asti.

Alueellinen maanpuolustuksen jatkokurssi Joensuussa ajantasaistaa kurssilaisten tiedot maanpuolustusvalmiudesta, kehitysnäkymistä ja kokonaisturvallisuudesta19.10.2021 12:12:58 EEST | Tiedote

Itä-Suomen alueellinen maanpuolustuksen jatkokurssi nro 31/21 alkaa keskiviikkona 27.10.2021 Valtion virastotalolla Joensuussa. Alueellisen maanpuolustuksen jatkokurssin tavoitteena on antaa ajantasaiset tiedot osallistujille maanpuolustuksen eri alojen valmiudesta, kehitysnäkymistä ja kokonaisturvallisuudesta.

Tuulivoimalan huoltohissit, betonipumppuautot ja hyllystöhissit on määräaikaistarkastettava vuoden 2021 aikana19.10.2021 08:42:34 EEST | Tiedote

Työsuojeluviranomaisilla on käynnissä työpaikkojen nostolaitteisiin keskittyvä valvontahanke. Hankkeessa työsuojelutarkastuksia tehdään työpaikoilla, joissa käytetään määräaikaistarkastettavia työvälineitä. Työsuojelutarkastuksilla varmistetaan, että työntekijöiden käyttöön annetuille työvälineille on tehty asianmukaiset määräaikaistarkastukset. Tuoreiden valvontahavaintojen mukaan työvälineistä 20 prosenttia on ollut tarkastamatta. Työnantaja vastaa työvälineiden turvallisuudesta.

Janakkalan kolmannen lintuinfluenssalöydöksen vuoksi siipikarjan siirtoja on rajoitettu jälleen laajemmalla alueella - kaikkien siipikarjanpitäjien on rekisteröidyttävä eläintenpitäjärekisteriin15.10.2021 17:40:07 EEST | Tiedote

Linnuille korkeaa kuolleisuutta aiheuttavaa H5N1-tyypin lintuinfluenssaa todettiin Janakkalassa jälleen uudella tilalla luontoon istutetusta fasaanista 15.10.2021. Ruokavirasto on uuden löydöksen vuoksi laajentanut edelleen tartuntavyöhykettä, jolla rajoitetaan siipikarjan ja luonnonvaraisista linnuista saatavien tuotteiden siirtoja.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto valvoo ravintoloita myös koronapassilainsäädännön noudattamisessa - jo ensi yönä asiakkailta tarkastettava koronapassi15.10.2021 17:29:29 EEST | Tiedote

Jos ravintoloitsija ottaa käyttöön koronapassin eli velvoittaa asiakkailta todistusta koronarokotuksesta, negatiivisesta koronatestituloksesta tai sairastetusta koronataudista, ravintolan ei tarvitse noudattaa alueella voimassa olevia aukiolo- ja anniskeluaikojen ja asiakasmäärien rajoituksia. Ravintolan henkilökunnan on ohjattava ilman passia ravintolassa oleskelevat asiakkaat poistumaan tiloista ensi yönä klo 24, jos ravintolassa otetaan käyttöön koronapassi välittömästi lain tullessa voimaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme