Oulun yliopisto

Pohjois-Suomen syntymäkohortin nuorille aikuisille kutsu terveystutkimukseen

Jaa
Yli 9000 nuorta aikuista saa maalis-huhtikuun aikana kutsun kattavaan terveyttä kartoittavaan kyselytutkimukseen. Tutkittavat kuuluvat laajaan, Pohjois-Suomessa vuosina 1985-1986 syntyneiden kohorttiin. Kyseessä on kohortin ensimmäinen aikuisiän seurantatutkimus, ja se toteutetaan kohorttilaisten ollessa 33-34 -vuotiaita.

Kyselyllä selvitetään henkilöiden elintapoja, fyysistä terveyttä ja sosiaalista hyvinvointia. Oulussa tai lähialueella asuvat saavat lisäksi kutsun perusteellisiin kliinisiin tutkimuksiin, joissa selvitetään fyysistä toimintakykyä, liikunta-aktiivisuutta, kehonkoostumusta sekä sydämen ja keuhkojen toimintaa. Heille tehdään myös suun terveyden tutkimus, kasvojen ja hampaiston 3D-kuvaus, silmä- ja kuulotutkimuksia sekä otetaan verinäytteitä.

Kliinisiin tutkimuksiin osallistuvat saavat tietoa testien ja mittausten tuloksista suullisesti jo tutkimuspäivän aikana. Osa tutkimusnäytteistä, esimerkiksi verinäytteet, analysoidaan myöhemmin ja tulokset lähetetään postitse.

”Tutkittavat saavat tärkeää tietoa omasta terveydestään, mutta samalla he antavat tietoa ikäistensä terveydestä yleisemmin”, tutkimusjohtaja Minna Ruddock Oulun yliopistosta kertoo. ”Vertaamalla tuloksia vanhempaan, vuonna 1966 syntyneiden kohorttiin, saamme arvokasta tietoa siitä, miten yhteiskunnassa ja ympäristössä tapahtuneet muutokset ovat vaikuttaneet nuorten aikuisten terveyteen, hyvinvointiin ja sairastavuuteen.”

Tutkittavia seurattu sikiöajoilta lähtien

Oulun yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan johtaman kohorttitutkimuksen ytimessä on Pohjois-Suomessa vuosina 1966 ja 1985-1986 syntyneistä kerätty terveystieto. Aineistojen keruu alkoi jo tutkittavien äitien ollessa raskaana, ja tietoja on sittemmin kerätty yli 20 000 kohorttilaisesta säännöllisin väliajoin.

Aineistoja hyödynnetään laajasti sekä kansansairauksien että harvinaisempien sairauksien tutkimuksessa. Tavoitteena on koko väestön terveyden edistäminen ja sairauksien ennaltaehkäisy. Kohorttitutkimusten tuloksia on hyödynnetty esimerkiksi käypähoitosuosituksissa.

Kohortti 1986:n tutkimus käynnistyi vuonna 1985. Tuolloin tutkimukseen kutsuttiin Pohjois-Suomessa Oulun ja Lapin lääneissä asuvat raskaana olevat naiset, joiden laskettu aika oli välillä 1.7.1985 - 30.6.1986. Ensimmäiseen aineistonkeruuseen osallistui 9 362 äitiä, joille syntyi yhteensä 9 479 lasta. Lapsista on kerätty tietoja raskausajalta, syntymähetkeltä sekä yhden vuoden iässä kyselylomakkeiden ja terveydenhoitajien haastattelujen avulla. Myöhemmin tutkimuksia tehtiin lasten aloittaessa koulun ja jälleen lasten tullessa 15–16 vuoden ikään.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tutkimusjohtaja Minna Ruddock
Pohjois-Suomen syntymäkohortit
Lääketieteellinen tiedekunta, Oulun yliopisto
puh: 0294 485 751, 050 350 5902

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Oulun yliopistossa tehtiin viime vuonna 51 keksintöä – maailman henkisen omaisuuden päivää vietetään perjantaina 26.4.24.4.2024 06:52:00 EEST | Tiedote

Oulun yliopistossa tehdään vuosittain kymmeniä uusia keksintöjä, jotka voivat olla alkuja tulevaisuuden innovaatioille. Vuonna 2023 niitä raportoitiin 51. Eniten keksintöilmoituksia tehtiin tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnassa, 22 kappaletta. Teknillisessä tiedekunnassa ilmoituksia tehtiin 13 sekä biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunnassa 10. Viime vuonna Oulun yliopisto lähti patentoimaan seitsemää keksintöä.

Alaselkäkipuun liittyvää terveyspalvelujen käyttöä ja sairauspoissaoloja voidaan vähentää luokitteluun perustuvalla hoidolla24.4.2024 05:50:00 EEST | Tiedote

Alaselkäkipupotilaiden toipumista voidaan nopeuttaa, lääkärikäyntejä ja kuvantamistutkimuksia vähentää sekä selkäkivusta johtuvia sairauspoissaolopäiviä minimoida luokitteluun perustuvalla hoitomallilla, uusi tutkimus osoittaa. Luokitteluun perustuvassa hoidossa potilaat huomioidaan yksilöllisesti ja terveydenhuollon resursseja kohdennetaan eniten hoitoa tarvitseville.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye