Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry

POHJOISMAIDEN TALOUSKEHITYS VERTAILUSSA: RAJOITUSTOIMIEN SIJAAN TALOUTTA JARRUTTAA PELKO

Jaa

Yhteiskunnan avaaminen rajoitustoimista ei riitä talouden toipumiseen, vaan ratkaisevaa on koronaviruksen leviämistä koskevan pelon nujertaminen. Tätä tulkintaa tukee eri Pohjoismaiden talouskehityksen tarkasteleminen, arvioi Elinkeinoelämän valtuuskunta EVAn ekonomisti Sanna Kurronen EVA Artikkelissa Näin talous kehittyy eri Pohjoismaissa – ratkaisevaa on pelon nujertaminen.

Korttimaksut neljässä Pohjoismaassa kesäkuun ensimmäisellä puolikkaalla, vuosimuutos (%)
Korttimaksut neljässä Pohjoismaassa kesäkuun ensimmäisellä puolikkaalla, vuosimuutos (%)

Ruotsi ei ole ottanut käyttöön vastaavan tasoisia rajoitustoimia koronaviruksen leviämisen estämiseksi kuin muut Pohjoismaat. Silti sen talous on kärsinyt yhtä paljon. Tämä havaitaan kevään talouskehitystä koskevista tiedoista. Toisaalta alkuun nopeasti tiukkoja rajoitustoimia käyttöön ottaneet Tanska ja Norja näyttävät toipuvan ripeämmin, kun tarkastellaan korttimaksuihin perustuvaa dataa.

Kun rajoitustoimet maaliskuun puolivälissä aloitettiin, suomalaisten kulutus romahti korttimaksutietojen perusteella välittömästi noin 25 prosenttia edellisvuoden vertailuajankohtaan. Ruotsissa sen sijaan ensimmäisen noin 15 prosentin pudotuksen jälkeen loiva luisu jatkui ja aallonpohja saavutettiin korttimaksutietojen mukaan vasta huhtikuun puolivälissä.

Ruotsissa kuluttajien pahin huoli näyttää korttimaksutietojen perusteella heränneen muita maita myöhemmin. Näyttää siltä, että Ruotsin lievemmät rajoitustoimet auttoivat palvelusektoria epidemian alussa, mutta tartuntatilanteen pahennuttua kuluttajat jäivät kotiin.

Tanskassa korttimaksut olivat jo kesäkuun alussa edellisvuotta korkeammalla. Nopea, voimakas ja lyhyt talouden sulku näyttää toimineen sekä epidemian hillitsemisessä että talousvaurioiden lieventämisessä.

”Tutkimusnäyttö viittaa siihen, että rajoitustoimet eivät ensisijaisesti ohjaa ihmisten käyttäytymistä, vaan pelko. Esimerkiksi Yhdysvalloissa taloutta epidemian jyllätessä avanneet osavaltiot eivät näytä onnistuneen piristämään taloutta. Erityisesti hyvätuloiset ihmiset pysyvät kotona vaikean epidemiatilanteen aikana. Kun tautia on paljon liikkeellä, ihmiset pyrkivät välttämään sekä muiden ihmisten tartuttamista että tartunnan saamista”, sanoo EVAn ekonomisti Sanna Kurronen.

Kurronen korostaa, että toipumisen kannalta kuitenkaan pelkkä kotimaisen kulutuksen elpyminenkään ei riitä, vaan vientivetoisten talouksien elpyminen edellyttäisi viruksen saamista kuriin muuallakin maailmassa.

"Parasta elvytystä on pitää tartunnat mahdollisimman alhaalla laajan testauksen ja tartuntaketjujen nopean jäljittämisen avulla, jotta ihmiset voivat pelotta työskennellä ja kuluttaa", Kurronen sanoo.

Sanna Kurronen: Näin talous kehittyy eri Pohjoismaissa – ratkaisevaa on pelon nujertaminen -EVA Artikkeli torstaina 2.7. kello 9.00 osoitteessa www.eva.fi

Lisätiedot: ekonomisti Sanna Kurronen, sanna.kurronen@eva.fi tai +358 50 589 8886

Julkaisun ennakkopynnöt: viestintäpäällikkö Heini Larros, heini.larros@eva.fi tai +358 40 526 9728

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Korttimaksut neljässä Pohjoismaassa kesäkuun ensimmäisellä puolikkaalla, vuosimuutos (%)
Korttimaksut neljässä Pohjoismaassa kesäkuun ensimmäisellä puolikkaalla, vuosimuutos (%)
Lataa
Ekonomisti Sanna Kurronen. Kuva: Karoliina Paavilainen / EVA
Ekonomisti Sanna Kurronen. Kuva: Karoliina Paavilainen / EVA
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry
Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry
Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI

09 686 9200http://www.eva.fi

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA on elinkeinoelämän think tank, jonka tavoitteena on edistää suomalaisen yhteiskunnan pitkän aikavälin menestystä.EVA tuottaa tietoa ja näkemyksiä ajankohtaiseen julkiseen keskusteluun sekä esittää reformeja poliittisille päättäjille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry

ARVO- JA ASENNETUTKIMUS: ONGELMAT KASAUTUVAT ALKOHOLIONGELMISTA KÄRSIVIIN PERHEISIIN13.1.2021 06:00:00 EETTiedote

Perhepiirissään alkoholin ongelmakäyttöön törmänneet ovat neljä kertaa keskimääräistä useammin kohdanneet perheessään myös huume- tai lääkeriippuvuutta ja kolme kertaa useammin väkivaltaa sekä kiusaamista tai hyväksikäyttöä, käy ilmi Elinkeinoelämän valtuuskunta EVAn Arvo- ja asennetutkimuksesta. Peliriippuvuutta, köyhyyttä ja syrjäytymistä esiintyy alkoholiongelmaisissa perheissä ja parisuhteissa kaksi kertaa koko väestöä todennäköisemmin.

EVAn Verokone: Kaikkien palkansaajien tuloverotus kiristyy – pienipalkkaisten eniten22.12.2020 06:00:00 EETTiedote

Kaikkien palkansaajien tuloverotus kiristyy vuonna 2021. Eniten kiristyy pienipalkkaisten tuloverotus. Pienituloisen 1 250 euroa bruttona kuukaudessa ansaitsevan palkansaajan tuloverotus kiristyy ensi vuonna 0,4 prosenttiyksikköä. Vuosi 2021 katkaisee pitkään jatkuneen pienituloisia suosivan veropolitiikan linjan. Keskituloisen 3 250 euroa ansaitsevan palkansaajan tuloveroaste nousee 0,3 prosenttiyksikköä ja korkeimmilla ansiotasoilla korotus on 0,2 prosenttiyksikköä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme