Avain

Pohjolan hukka aloittaa suurpetoja esittelevän kirjasarjan

Jaa
Susi on yksi suomalaisen metsän kiehtovimpia eläimiä. "Sudessa on jotain samaa kuin ihmisissä: olemme laumaeläimiä, mutta joukossamme vaeltelee myös muutamia yksinäisiä kulkijoita", pohtii Pohjolan hukka -teoksen kirjoittanut Sari Kanala. Juuri ilmestynyt kirja aloittaa Suomen suurpedoista kertovan koko perheen kirjasarjan.
Tiesitkö, että susiperheessä on tarkka arvojärjestys? Maalaus: Daga Ulv
Tiesitkö, että susiperheessä on tarkka arvojärjestys? Maalaus: Daga Ulv

(Kirjoitus on julkaistu Kustantamon kuulumisia -blogissa 27.3.2023.)


Sari Kanalan
kirjoittama ja Daga Ulvin kuvittama Pohjolan hukka. Canis lupus 
on koko perheen tietokirja Suomen luonnossa elävistä susista.

Susi on yksi Suomen neljästä suurpedosta. Ne asuvat mieluiten syvällä metsässä, kaukana ihmisasumuksista. Pienenevät erämaa-alueet ajavat susia liikkumaan myös ihmisasumusten lähettyvillä, mutta ne karttavat ihmistä. 

Sari Kanala, mikä sudessa kiehtoo?

– Suden olemus. Sudessa on jotain samaa kuin ihmisissä: olemme laumaeläimiä, mutta joukossamme vaeltelee myös muutamia yksinäisiä kulkijoita. Lauma eli perhe on tärkeä, ja mikäli perhettä tai laumaa uhkaa jokin ulkopuolinen, sitä puolustetaan voimakkaasti.

– Väitetään, että sudet ovat julmia, mutta kyllä ihmiset ovat julmempia, valitettavasti. 

– Susi on salaperäinen, varovainen ja hiljainen kulkija, jonka ulvonnassa on samalla haikeutta ja voimaa. 


Kirjassasi on paljon tietoa sudesta. Yllättikö joku asia sinut, kun teit kirjaa?

– 
Ehkä eniten yllätti se, kuinka hyvin sudet pitävät pennuistaan huolta. Ne eivät jätä koskaan pentujaan yksin, vaan emon poissa ollessa pennuilla on ”pentuvahti”. 


Mitä luonto sinulle merkitsee?

– Luonto, erityisesti metsä ja varsinkin vanha metsä, on ollut minulle lapsuudesta saakka paikka, jossa olen turvassa  ja jossa on tilaa hengittää rauhassa. En voisi kuvitellakaan eläväni ympäristössä, jossa ei ole metsää lähellä. Mikään ei rauhoita mieltä niin kuin koirien kanssa metsässä kulkeminen. Metsä on kaunis kaikkina vuodenaikoina.


Olet tehnyt kirjan yhdessä kuvittaja Daga Ulvin kanssa. Millaista on kirjailijan ja kuvittajan yhteistyö?

– Meitä yhdistää rakkaus luontoon ja susiin. Haluamme välittää tietoa luonnosta ja luonnon monimuotoisuuden tärkeydestä lapsille ja perheille. Emme varmaan kumpikaan voisi elää, jos emme voisi nähdä ja tuntea metsää joka päivä.

– Dagan piirrokset ja maalaukset ovat realistisia, mutta niistä huokuu tarinallisuus ja tunne. Siksi ne sopivatkin minusta erinomaisesti lastenkirjoihin. Lasten tulee saada oikeaa ja kunnollista tietoa eläinten ulkoisesta olemuksesta. 

– Kirjan sisältöä olemme pohtineet yhdessä. Myös Daga on kommentoinnut mistä aihepiiristä toivoisi kirjoitettavan lisää tai mitä hän olisi muuttanut tekstissä. 


Olet monipuolinen kirjailija ja kirjoittanut useita koko perheelle sopivia tietokirjoja. Mistä ammennat kirjojesi aiheita?

– Metsästä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Avain, Suomen kirjastopalvelu Oy, viestintäjohtaja Vilja Kujanpää, vilja.kujanpaa@avain.net, puh. 040 755 3319


arvostelukappaleet: info@avain.net

Kuvat

Tiesitkö, että susiperheessä on tarkka arvojärjestys? Maalaus: Daga Ulv
Tiesitkö, että susiperheessä on tarkka arvojärjestys? Maalaus: Daga Ulv
Lataa
Maalaus: Daga Ulv
Maalaus: Daga Ulv
Lataa
Maalaus: Daga Ulv
Maalaus: Daga Ulv
Lataa
kansi: Sari Kanala ja Daga Ulv, Pohjolan hukka
kansi: Sari Kanala ja Daga Ulv, Pohjolan hukka
Lataa
Sari Kanala ja Daga Ulv
Sari Kanala ja Daga Ulv
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Avain
Avain
Työpajankatu 13 A
00580 Helsinki

09 5840 440https://avain.net/

Avain on suomalainen kirjakustantamo, joka kustantaa laadukasta kotimaista kirjallisuutta. Kustantamo on palkittu Selkokeskuksen Seesam-palkinnolla tunnustuksena selkokirjallisuuden edistämisestä.

Avain on osa Suomen kirjastopalvelu Oy:tä ja Booky Groupia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Avain

Heli Pekkarisen kylähulluus kasvoi Kylässä Italiassa -kirjaa kirjoittaessa31.5.2023 09:00:00 EEST | Blogi

Tietokirjailija Heli Pekkarinen tunnustautuu kylähulluksi. "En rentoudu monen suomalaisen tapaan luonnossa, vaan minun mieleni rauhoittuu ja hartiani laskeutuvat parhaiten kapeilla mukulakivikujilla ja pienillä piazzoilla", kirjoittaa Pekkarinen Kustantamon kuulumisia -blogissa. Rakkaus pieniin italialaisiin kyliin on Kylässä Italiassa -kirjan kirjoittamisen jälkeen vain kasvanut: "Rakastan pieniä kyliäni nyt jopa enemmän kuin ennen kirjan kirjoittamista: koskaan ei tiedä, mihin keskiaikaisessa italialaiskylässä törmää!"

Nora Lehtinen kirjoittaa blogissa arjestaan kirjailijana ja perheenäitinä24.5.2023 09:00:00 EEST | Blogi

Kirjailija Nora Lehtinen kirjasi ylös yhden maaliskuisen työpäivän aikana kohtaamansa kohokohdat ja ajatukset. Tuolloin tekeillä ollut lastenromaani valtasi ison osa arka: "En pysty palaamaan kirjan maailmasta. Kirjoittaessa elän tarinaa lähes fyysisesti mukana. Kuljen pöllyävällä hiekkatiellä, kosken vanhaan oven ripaan, haistan ruohonkorsien tuoksun aamuisella nurmikolla, näen tummansinisen aallokon kirkkaana päivänä meren rannassa, tartun metallisiin paloportaisiin silloin, kun seikkailu niin vaatii", hän kirjoittaa Kustantamon kuulumisia -blogissa. Lehtisen lastenromaani Hilma-täti ja vanhan kartan arvoitus ilmestyi toukokuussa.

Karoliina Suoniemi haluaa kirjoittaa lapsille myös sodasta ja sota-ajan lapsuudesta10.5.2023 09:00:00 EEST | Blogi

Opettajana työskentelevä tietokirjailija Karoliina Suoniemi tietää, miten lapsille kerrotaan menneisyydestä ja vaikeistakin asioista. "Kirjani ovat saaneet innostuksensa oman sukuni historiasta ja asioista, jotka ovat kiinnostaneet ja puhutelleen minua. Paperinarukenkiä aloin kirjoittaa jo ennen Ukrainan sodan alkua, mutta sodan syttyminen Euroopassa toi sen aihepiirin vielä lähemmäs. Tahdoin saada kansien väliin omien isovanhempieni ikäluokan kertomukset sota-ajan lapsuudesta ja nuoruudesta, nyt kun se oli vielä mahdollista", kirjoittaa Suoniemi Kustantamon kuulumisia -blogissa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme