Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Poikien HPV- eli papilloomavirusrokotukset ovat alkaneet

Jaa
Poikien HPV- eli papilloomavirusrokotukset ovat alkaneet. HPV-rokotusta on tarjottu tytöille jo vuodesta 2013, ja nyt myös pojat saavat rokotuksen maksutta osana rokotusohjelmaa.

Rokotusta tarjotaan kaikille 5.- ja 6.-luokkalaisille. Lukuvuosina 2020–2021 ja 2021–2022 rokotetta tarjotaan myös kaikille 7.–9.-luokkalaisille pojille, jotta mahdollisimman moni nuori saisi suojan papilloomavirusten aiheuttamia syöpiä vastaan.

”Papilloomavirukset aiheuttavat muun muassa pään ja kaulan alueen, peniksen ja peräaukon sekä naisten sukuelinten syöpiä. Naisilla yleisin on kohdunkaulan syöpä ja miehillä nielurisan syöpä”, kertoo erikoistutkija Heini Salo.

Papilloomavirus tarttuu herkästi

Papilloomavirus on hyvin herkkä tarttumaan. Ilman HPV-rokotuksia noin kahdeksan ihmistä kymmenestä saa vakavalle taudille altistavan tartunnan jossain elämänsä vaiheessa, useimmiten jo nuorena. Pieni osa tartunnoista johtaa infektion kautta syöpään.

”On tärkeää, että jokainen nuori saa henkilökohtaisen suojan syöpää aiheuttavia papilloomaviruksia vastaan, koska etukäteen on mahdotonta tietää, kenellä papilloomavirusinfektio kehittyy syöväksi”, Salo toteaa.

”Tulevaisuudessa nykyistä harvemmat sairastuvat tai kuolevat papilloomavirusten aiheuttamiin syöpiin. Samalla vältytään raskailta syöpähoidoilta. HPV-rokotusten ansiosta säästytään myös papilloomavirustartunnan seurausten aiheuttamilta huolilta ja arjen hankaluuksilta.”

HPV-rokote suojaa tehokkaasti syöviltä

HPV-rokote on varmin keino suojautua papilloomavirusten aiheuttamilta syövän esiasteilta ja syöviltä. Kansallisessa rokotusohjelmassa käytetään Cervarix-rokotetta, joka antaa erinomaisen suojan juuri niitä papilloomaviruksia vastaan, jotka todennäköisimmin aiheuttavat syöpää.

Papilloomavirusten syyosuus eri syöpien synnyssä vaihtelee. Sekä tyttöjä että poikia rokottamalla voidaan Suomessa estää lähes 300 syöpätapausta vuosittain. Näistä noin kolmasosa on miesten syöpiä.

Rokotuksesta saa parhaimman hyödyn, kun sen saa nuorena, jolloin tartuntaa ei ole todennäköisesti vielä saatu. Nuorena elimistö myös synnyttää paremmin vasta-aineita papilloomaviruksia vastaan. Alle 15-vuotias tarvitsee kahden annoksen ja 15 vuotta täyttänyt kolmen annoksen rokotussarjan.

Lisätietoja

HPV- eli papilloomavirusrokote

Papilloomavirusinfektio

Hpv-rokote.fi-sivusto – tietoa HPV-rokotuksista vanhemmille

Heini Salo (papilloomavirus ja syövät)
erikoistutkija
THL
puh. 029 524 8958

Ulpu Elonsalo (rokotukset)
ylilääkäri
THL
puh. 029 524 8875

etunimi.sukunimi@thl.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Mannerheimintie 166
00270 Helsinki

029 524 6000https://thl.fi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye