Politiikkasuositus: Työkykyä ja tuottavuutta hyvinvointialueille sote-toimijoiden yhteistyöllä
Työterveyslaitoksen mediatiedote 7.2.2023
Työikäisten sote-palvelut on huomioitava hyvinvointialueilla omana kokonaisuutenaan, samalla tavoin kuin lasten ja nuorten tai ikääntyvien palvelukokonaisuudet.
– Erityisnäkökulmana työikäisten sote-palvelukokonaisuudessa on työkyvyn ja työllistymiskyvyn tukeminen. Niihin vaikuttamalla voidaan ehkäistä työkyvyttömyysuhkia ja parantaa työvoiman saatavuutta ja sitä kautta myös työn tuottavuutta, kertoo johtaja Eva Helaskoski Työterveyslaitoksesta.
Suositukset työkyvyn ja tuottavuuden parantamiseksi
Työterveyslaitoksen asiantuntijat suosittelevat, että hyvinvointialueiden päättäjät ja sosiaali- ja terveydenhuollon kehittäjät sekä toimijat huomioivat seuraavat asiat sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisessä:
- Työikäisten sote-palvelukokonaisuutta on koordinoitava hyvinvointialueilla
- Työ- ja työllistymiskyvyn tulee olla keskiössä työikäisten sote-palveluissa
- Työterveyshuollon roolia työkyvyn tukijana on kirkastettava
- Työterveyshuollon ja julkisen terveydenhuollon yhteistyötä tulee syventää TYÖOTE-toimintamallilla
Suosituksiin perusteluineen voi tutustua tarkemmin Työterveyslaitoksen julkaisemassa politiikkasuosituksessa: https://www.ttl.fi/politiikkasuositus-tyokykya-ja-tuottavuutta-hyvinvointialueille-sote-toimijoiden-yhteistyolla
– Yhteistyö on avainsana työikäisten sote-palveluiden tuottamisessa. Sen kehittäminen on tärkeää hyvinvointialueilla. Kun työikäisille sote-palveluita tuottavat tahot tunnetaan ja tieto kulkee hyvin toimijoiden välillä, roolit selkiytyvät. Samalla päällekkäinen työ jää pois ja resurssit käytetään tehokkaasti, avaa tutkimuspäällikkö Hanna Hakulinen työikäisten sote-palveluiden koordinoimisen hyötyjä.
TYÖOTE-toimintamalli on hyväksi havaittu ratkaisu käytännön yhteistyöhön
TYÖOTE-toimintamallissa työterveyshuollon ja julkisen terveydenhuollon yhteistyö sekä työkyvyn tukitoimien tehostaminen toteutuvat käytännön tasolla. Toimintamallin perusajatus on, että erikoissairaanhoidosta tai perusterveydenhuollosta kirjoitetaan tietyissä tapauksissa vain lyhyt sairauspoissaolo, ja potilaan työkykyä ja työhön paluun edellytyksiä arvioidaan tarkemmin työolot hyvin tuntevassa työterveyshuollon tiimissä. Kokemukset hyvinvointialueilta ovat erittäin hyviä.
– Hyvinvointialueilta on saatu erittäin positiivisia kokemuksia TYÖOTE-toimintamallista. Sairauspoissaolot ovat lyhentyneet parhaimmillaan jopa 40 prosenttia ja potilaat ovat hyötyneet yksilöllisistä työkyvyn tukitoimista. On tärkeää, että hyvinvointialueet pystyvät turvaamaan TYÖOTE-toimintamallin vakiintumisen ja leviämisen kaikkiin yleisiin ja paljon työkyvyttömyyttä aiheuttaviin potilasryhmiin, painottaa ylilääkäri Pauliina Kangas.
Politiikkasuositus esitellään alan ammattilaisille ja aiheesta kiinnostuneille Sote-palveluiden yhteistyöllä työkykyä ja tuottavuutta -seminaarissa 8.2. Helsingin pääkirjastossa Oodissa. Kello 12 alkavaa hybriditapahtumaa voi seurata verkon välityksellä tämän linkin kautta: https://vimeo.com/event/2842019/8a2cbceeda
Lisätiedot
Johtaja Eva Helaskoski, puh. 030 474 2300, eva.helaskoski@ttl.fi
Tutkimuspäällikkö Hanna Hakulinen, 030 474 7257, hanna.hakulinen@ttl.fi
Ylilääkäri Pauliina Kangas, puh. 030 474 2514, pauliina.kangas@ttl.fi
Tutustu
Sote-palveluiden yhteistyöllä työkykyä ja tuottavuutta | Työterveyslaitos (ttl.fi)
Vastuullinen työkyvyn tuki – TYÖOTE | Työterveyslaitos (ttl.fi)
Faktaa työterveyshuollosta – rooli ja mahdollisuudet sotessa | Työterveyslaitos (ttl.fi)
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Juha Hietanenmediaviestinnän erityisasiantuntijaTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet
Puh:+358504773267juha.hietanen@ttl.fiPäivi Lehtomurtomediaviestinnän erityisasiantuntijaTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet
Puh:+358504156309paivi.lehtomurto@ttl.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
Työterveyslaitos on työhyvinvoinnin asiantuntija, joka tutkii, palvelee ja vaikuttaa.
Kehitämme asiakkaidemme kanssa hyviä työyhteisöjä ja turvallisia työympäristöjä sekä tuemme työntekijöiden työkykyä. Asiakkaitamme ovat työpaikat, päättäjät, kansalaiset, työterveysyksiköt sekä muut työhyvinvointia kehittävät organisaatiot.
Visiomme on ”Hyvinvointia työstä”, sillä terveellinen, turvallinen ja mielekäs työ luo hyvinvointia. Toimipisteemme sijaitsevat Helsingissä, Kuopiossa, Oulussa, Tampereella ja Turussa. Henkilöstön määrä on noin 500.
Lisätietoja:
Tietoa meistä
Medialle-sivulta löydät asiantuntijoiden yhteystiedot ja aiemmat tiedotteemme
Aineistopankki (logot, asiantuntijoiden kuvat)
Twitter: @tyoterveys (fi), @FIOH (en)
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Työterveyslaitos
Haastavat asiakastilanteet ovat kasvava työstressin aiheuttaja työpaikoilla – nyt on aika tunnistaa riskit23.3.2023 08:30:00 EET | Tiedote
Haastavat asiakastilanteet ovat tutkitusti Euroopan yleisin työterveysriski heti tuki- ja liikuntaelinsairauksien riskien jälkeen, ja Suomessa ilmiö on laajentumassa koskemaan yhä useampia työpaikkoja. Asiakkaiden kohtaaminen on tärkeä osa työnkuvaa monissa tehtävissä. Riskien tunnistaminen on ensimmäinen askel kuormituksen vähentämiseksi.
Arbetsengagemang upplevs mest inom människorelaterade yrken och inom administrativt ledarskapsarbete22.3.2023 09:00:00 EET | Tiedote
I materialet som sammanställts av svaren i Arbetshälsoinstitutets Arbetsengagemang-test framkommer att arbetsengagemang är kopplat till hälsa, arbetsförmåga och tillfredsställelse med livet. Enligt resultaten är arbetsengagemang inte ett sällsynt fenomen i finländskt arbetsliv. Det finns dock skillnader mellan olika verksamhetsområden. Arbetsengagemanget är stort speciellt inom undervisnings-, social- och hälsovårdssektorn. Inom industriellt arbete är engagemanget mindre.
Work engagement is highest in interpersonal work and administrative management work22.3.2023 09:00:00 EET | Tiedote
Work engagement is connected to health, work ability and satisfaction in life, according to the data compiled from the responses to the Finnish Institute of Occupational Health’s Work engagement test. According to the results, work engagement is not an unknown phenomenon in the Finnish work life. However, there are differences between industrial sectors. High levels of work engagement can be found in the education, social welfare and health care sectors, in particular. In industrial work, the engagement level is lower.
Työn imua eniten ihmissuhdeammateissa ja hallinnollisessa johtamistyössä22.3.2023 09:00:00 EET | Tiedote
Työn imu on yhteydessä terveyteen, työkykyyn ja tyytyväisyyteen elämässä, kertoo Työterveyslaitoksen Työn imu -testin vastauksista koottu aineisto. Tulosten mukaan työn imu ei ole suomalaisessa työelämässä harvinainen ilmiö. Eroja toimialojen väliltä kuitenkin löytyy. Korkeaa työn imua on etenkin opetus-, sosiaali- ja terveysalalla. Teollisessa työssä imu on vähäisempää.
Försämringen av arbetshälsan har inte kunnat stoppas9.3.2023 11:00:00 EET | Tiedote
Finländarnas arbetshälsa och upplevelse av arbetsförmågan har fortsättningsvis blivit allt sämre, berättar Arbetshälsoinstitutets uppföljningsundersökning Miten Suomi voi? (Hur mår Finland?). Även arbetsengagemanget har försvagats något. Symtomen på arbetsutmattning har ökat särskilt bland arbetstagare med en lägre utbildningsnivå. Även yngre ålder hör samman med försvagad arbetshälsa. Forskarna efterlyser en ändrad utvecklingsriktning på arbetsplatserna genom att förbättra arbetsförhållandena och arbetets resurser.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme