Työterveyslaitos

Politiikkasuositus: Vanhustyön eettistä kuormitusta vähennettävä panostamalla työhyvinvointiin

Jaa

Eettinen kuormitus ja monet muut työn psykososiaaliset kuormitustekijät ovat vanhustyössä muuta sote-alaa yleisempiä. Jotta alan pito- ja vetovoimaa voidaan ylläpitää ja vahvistaa, tulee hyvinvointialueiden panostaa ikäihmisten palveluissa työskentelevien työhyvinvointiin: vähentää työn kuormitustekijöitä ja hillitä niiden haitallisia vaikutuksia. Työterveyslaitos on julkaissut aiheesta seitsemän kohdan politiikkasuosituksen.

Työterveyslaitoksen mediatiedote 14.9.2022 

Vanhuspalveluissa esiintyy tutkimuksen mukaan eettisesti kuormittavia tilanteita jopa kaksi kertaa niin paljon kuin muualla sosiaali- ja terveydenhuollossa. Näissä tilanteissa syntyvää kuormitusta on kriittistä hillitä ja hallita entistä paremmin. 

 Uusimman tutkimuksen mukaan eettinen kuormitus on merkittävä työhyvinvointitekijä vanhustyössä. Se heikentää työkykyä monella eri tavalla, joten sen syihin on puututtava laajalla rintamalla aina lainsäädännöstä esihenkilötyöhön, sanoo tutkimusprofessori Jaana Laitinen Työterveyslaitoksesta. 

Työterveyslaitoksen tutkijoiden ja asiantuntijoiden laatima seitsemän suosituksen lista kattaakin eri toimijat sosiaali- ja terveydenhuollon päättäjistä ikääntyneiden palveluiden johtajiin ja esihenkilöihin: 

  1. Liitetään eettisen kuormituksen arviointi ja hallinta osaksi vanhustyön omavalvontaa 
  2. Kehitetään vanhustyön työhyvinvointia tietoon perustuen 
  3. Luodaan eettiset periaatteet ja toimintakäytänteet työpaikoille 
  4. Varataan aikaa työn ja työhyvinvoinnin kehittämiselle 
  5. Varmistetaan merkityksellisen työn edellytykset 
  6. Lisätään vanhustyön työntekijöiden ja johdon eettistä osaamista 
  7. Tuodaan esille vanhustyön onnistumiset ja myönteiset näkökulmat 

Suositusten tarkemmat perustelut ja niihin liittyvä tutkimusaineisto löytyy itse politiikkasuosituksesta: Politiikkasuositus: Vanhustyön eettinen kuormitus vähenee panostamalla työhyvinvointiin | Työterveyslaitos (ttl.fi) 

 Vanhustyöhön liittyvä julkinen puhe keskittyy liian usein ongelmiin. Me haluamme tuoda esille myös ratkaisuja. Vanhustyössä työskentelevät nostavat tutkimushaastatteluissa vanhustyön myönteisten näkökulmien esiin tuomisen yhdeksi tärkeimmäksi vanhustyön vetovoimaisuutta edistäväksi asiaksi, kertoo Jaana Laitinen. 

Tutkimus vanhustyön eettisestä kuormituksesta ja etenkin ratkaisuista eettisen kuormituksen vähentämiseksi on vielä kansainvälisestikin alkutekijöissään.  

 Eettisen kuormituksen syistä ja seurauksista sekä etenkin ratkaisuista tarvitaan kipeästi lisätutkimusta. Tätä tietoa tarvitaan, jotta voidaan lisätä työvoimapulan kanssa jo nyt kamppailevan vanhustyön vetovoimaa ja pidentää alalla työskentelevien työuria. Työterveyslaitoksen Henkilöstön saatavuuden ja alan vetovoimaisuuden turvaaminen iäkkäiden palveluissa (Hyvä veto) -hanke tuottaa aiheesta jatkuvasti uutta tutkimustietoa, jonka toivomme palvelevan sote-alan päättäjiä ja tulevia hyvinvointialueita, kertoo vanhempi asiantuntija Tiina Koivisto Työterveyslaitoksesta. 

Lisätiedot 

Tutustu 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Juha Hietanenmediaviestinnän erityisasiantuntijaTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet

Puh:+358504773267juha.hietanen@ttl.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Työterveyslaitos
Työterveyslaitos
Topeliuksenkatu 41 b
00250 Helsinki

+35830 474 1https://www.ttl.fi/

Työterveyslaitos on työhyvinvoinnin asiantuntija, joka tutkii, palvelee ja vaikuttaa.

Kehitämme asiakkaidemme kanssa hyviä työyhteisöjä ja turvallisia työympäristöjä sekä tuemme työntekijöiden työkykyä. Asiakkaitamme ovat työpaikat, päättäjät, kansalaiset, työterveysyksiköt sekä muut työhyvinvointia kehittävät organisaatiot.

Visiomme on ”Hyvinvointia työstä”, sillä terveellinen, turvallinen ja mielekäs työ luo hyvinvointia. Toimipisteemme sijaitsevat Helsingissä, Kuopiossa, Oulussa, Tampereella ja Turussa. Henkilöstön määrä on noin 500.

Lisätietoja:
Tietoa meistä
Medialle-sivulta löydät asiantuntijoiden yhteystiedot ja aiemmat tiedotteemme
Aineistopankki (logot, asiantuntijoiden kuvat)

Twitter: @tyoterveys (fi), @FIOH (en)

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työterveyslaitos

Möjlighet till empati ökar orken i arbetet i det digitala genombrottet bland vårdare inom äldreomsorgen27.9.2022 08:30:00 EEST | Tiedote

Inom äldreomsorgen som kämpar med tillräckligheten av och orken i arbetet bland vårdare söker man mer produktivitet genom digitaliseringen. I en färsk undersökning av Arbetshälsoinstitutet upptäckte man att det är viktigt för vårdarnas arbetshälsa att vårdarna kan känna empati. Teknologin integreras inte automatiskt i vårdarbetet utan detta kräver tid och resurser.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme