POP Pankkikeskus osk

POP Pankin ennuste: kuluttajahinnat ovat vahvassa nousussa

Jaa

Kuluttajahinnat nousevat POP Pankin Kansalaissuhdanne-ennusteen mukaan tänä vuonna nopeammin kuin lähes kymmeneen vuoteen. Hintojen nousu on seurausta kysynnän nopeasta toipumisesta ja siitä, että tarjonta ei kaikilta osin pysy kysynnän perässä. Tilanne rauhoittuu, kun toipuminen tasoittuu.

POP Pankin ennusteen luvut tiivistettynä
POP Pankin ennusteen luvut tiivistettynä

Suomessa nopein kasvu ajoittuu POP Pankin ennusteessa loppuvuodelle, joskin alkuvuoden talouskehitys on ollut ennakoitua parempaa. Tautitilanteen paheneminen ja rajoitusten tiukentaminen uudelleen ei johtanut takapakkiin taloudessa, ainoastaan toipumisen hidastumiseen. Jos uudet virusmuunnokset eivät tuo yllätyksiä ja rajoituksista voidaan pääosin luopua, talouden toipuminen saa huomattavasti lisävauhtia kesällä.

Komponentti- ja työvoimapula vaikuttamassa hintojen nousuun

Investoinnit seuraavat kulutuksen ja viennin kasvua viiveellä. Varsinkin pienemmät investoinnit lisääntyvät pian, kun yritykset pyrkivät vastaamaan kasvavaan kysyntään. Tuotanto ei pysy täysin kysynnän kasvun perässä, mikä hillitsee talouden kasvua. Komponenttipula vaivaa etenkin teollisuutta. Avautuvat palvelut eivät saa luultavasti kaikelta osin työvoimaa tarpeeksi nopeasti takaisin töihin. Tämä johtaa hintojen nousuun, joka on kuitenkin jäämässä väliaikaiseksi.

Työttömyysaste on jatkanut laskuaan viime kesästä lähtien, ja sen odotetaan edelleen alenevan talouden ja tautitilanteen kohentuessa. Työttömyysaste laskee tänä vuonna 7,4 prosenttiin ja ensi vuonna edelleen 6,8 prosenttiin. Ensi vuonna työvoima ei kasva yhtä paljon kuin aiemmin, joten työttömyysaste laskee voimakkaammin. Kokonaistyöttömyyden parantuessa huolenaiheeksi kuitenkin edelleen jäävät pitkäaikaistyöttömät, joiden määrä on noussut hurjasti koronaepidemian aikana. Maaliskuussa määrä kipusi jo yli 100 000:en, eikä selkeää suunnan muutosta kasvussa ole vielä havaittavissa.

Hintojen nousulla ei vaikutusta asuntoluottoihin

Keväällä nopea inflaation nousu on tullut lähes kokonaan liikenteen hinnoista. POP Pankki ennustaa inflaation olevan tänä vuonna 2,0% ja ensi vuonna 1,5%.

Euriborkorot pysyvät vielä hyvän aikaa negatiivisina. Nopea talouskasvu ja nousevat hinnat saavat kuitenkin myös lopulta korot nousuun. Nousulla ei kuitenkaan ole vaikutusta asuntoluottoihin ennen kuin korot nousevat nollan yläpuolelle, ja sitä ei ole vielä näköpiirissä. Asuntomarkkinat ovatkin hyvässä vedossa, eikä matala korkotaso ole ainut syy asuntokaupan vilkkauteen. Korona-aika sai kotitaloudet miettimään asumisratkaisujaan uudelleen. Lisäksi osa lisääntyneistä kotitalouksien säästöistä ohjautuu myös asuntojen hankintaa.

POP Pankki julkaisee Kansalaissuhdanne-ennusteensa kaksi kertaa vuodessa. Nyt julkaistu ennuste on järjestyksessä 19.  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

Timo Hulkko, johtaja, POP Pankki, puh. 0500 894 008, timo.hulkko@poppankki.fi

Maija Hyötyläinen, viestintäpäällikkö, POP Pankki,
puh. 050 572 9679, maija.hyotylainen@poppankki.fi

Kuvat

POP Pankin ennusteen luvut tiivistettynä
POP Pankin ennusteen luvut tiivistettynä
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

POP Pankkikeskus osk
Hevosenkenkä 3
02600 Espoo

POP Pankki on yli 700 asiantuntijaa työllistävä suomalainen pankkiryhmä, johon kuuluu 21 POP Pankkia, verkossa toimiva vahinkovakuutusyhtiö Suomen Vahinkovakuutus Oy (POP Vakuutus), POP Pankkien keskusluottolaitos Bonum Pankki Oyj ja POP Pankkikeskus osk. POP Pankki -ryhmän visiona on olla pankki, joka parhaiten yhdistää henkilökohtaisen ja digitaalisen palvelun, parhaan asiakastyytyväisyyden sekä nopean päätöksenteon. POP Pankilla on EPSI Ratingin Pankki ja rahoitus 2021 -tutkimuksen mukaan Suomen ja Pohjoismaiden tyytyväisimmät henkilö- ja yritysasiakkaat. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta POP Pankkikeskus osk

POP Pankkikeskus osk:lle on nimitetty uusi hallitus ja samalla POP Pankkikeskuksen toimitusjohtaja vaihtuu; Jaakko Pulli on nimitetty väliaikaiseksi toimitusjohtajaksi28.9.2021 20:15:00 EEST | Tiedote

POP Pankkikeskus osk:n hallintoneuvosto on nimittänyt POP Pankkikeskus osk:lle uuden hallituksen. Uuden hallituksen puheenjohtajana toimii Timo Kalliomäki (Suupohjan Osuuspankki) ja varapuheenjohtajana Ari Heikkilä (Konneveden Osuuspankki). Hallituksen muut jäsenet ovat Mika Mäenpää (Lavian Osuuspankki), Mikko Seppänen (Lammin Osuuspankki) sekä ulkopuoliset edustajat Ilkka Lähteenmäki, Marja Pajulahti ja Matti Vainionpää.

KUTSU MEDIALLE: tutkimuksen etäläpikäynti ke 29.9., klo 13.30-14.15 – suomalaisten kuluttaminen ja ympäristövaikutukset, miksi vaikutuksiin tulisi kiinnittää huomiota taloutensa kannalta22.9.2021 15:48:33 EEST | Tiedote

EU:n kestävän rahoituksen toimintaohjelman tavoitteena on suunnata yksityistä pääomaa ympäristön kannalta kestävämpiin vaihtoehtoihin. Miltä suomalaisten ostoaikeet näyttävät tältä osin? POP Pankin rahoituksen asiantuntijat Niina Jolkkonen ja Pekka Maskuniitty käyvät läpi ke 29.9. klo 13.30-14.15 IROResearchin kanssa elokuussa tehtyä kuluttajatutkimusta, joka selvitti, miten suomalaiset ottavat hankintojensa ilmasto- ja ympäristövaikutukset huomioon ostopäätöksissään.

POP Pankki -ryhmän puolivuosikatsaus 1.1.-30.6.2021: Erinomainen puolivuositulos, kaikki liiketoiminnan tuottoerät kasvoivat16.8.2021 09:52:10 EEST | Tiedote

POP Pankki -ryhmä teki tähän asti parhaan puolivuosituloksensa. Tulos ennen veroja oli 49 miljoonaa euroa, kun se koronapandemian heikentämällä vertailukaudella oli 1,5 miljoonaa euroa. Ryhmän luottokanta kasvoi alkuvuonna 5,2 prosenttia ja kipusi yli neljän miljardin euron rajapyykin. Ydinvakavaraisuus 19,8 prosenttia on erinomainen. Sekä ryhmän pankki- että vakuutussegmenttien asiakasmäärät olivat kasvussa.

Valtakunnallinen kysely kertoo, että alle 20 prosenttia työntekijöistä tietää etätyöskentelykäytäntöjen jatkumisesta1.7.2021 08:15:00 EEST | Tiedote

Vain 16 prosentilla POP Pankin teettämän valtakunnalliseen kyselyyn vastaajista on työpaikoilla sovittu etätyöskentelykäytännöistä korona-ajan jälkeen. 34 prosenttia saattaisi harkita muuttoa kauemmas työpaikaltaan jos he tietäisivät työpaikkansa etätyökäytännöistä. 55 prosenttia vastaajista arvioi, että etätyön mahdollisuus ei vaikuttaisi heidän nykyasumiseensa mitenkään.

Korona ei vaikuttanut muuttoihin määrällisesti, mutta suuntaan sitäkin enemmän1.7.2021 08:15:00 EEST | Tiedote

Muuttoja oli suurin piirtein saman verran kuin aikaisemminkin. Sen sijaan muuttojen suuntautumiseen korona vaikutti varsin paljon, mikä näkyy alueiden väestön muutoksessa selvästi. Pääkaupunkiseudun väestönkasvu noin puolittui ja pääkaupunkiseudun kehyskuntien väestön kasvu puolestaan nopeutui selvästi. Suurin muutos tapahtui kuitenkin maaseutualueilla, joissa väestön määrän väheneminen hidastui selvästi. POP Pankki tutki, miten korona vaikutti suomalaisten kodin vaihtamiseen osana kansalaissuhdanne-ennustettaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme