POP Pankkikeskus osk

POP Pankin ennuste: kuluttajahinnat ovat vahvassa nousussa

Jaa

Kuluttajahinnat nousevat POP Pankin Kansalaissuhdanne-ennusteen mukaan tänä vuonna nopeammin kuin lähes kymmeneen vuoteen. Hintojen nousu on seurausta kysynnän nopeasta toipumisesta ja siitä, että tarjonta ei kaikilta osin pysy kysynnän perässä. Tilanne rauhoittuu, kun toipuminen tasoittuu.

POP Pankin ennusteen luvut tiivistettynä
POP Pankin ennusteen luvut tiivistettynä

Suomessa nopein kasvu ajoittuu POP Pankin ennusteessa loppuvuodelle, joskin alkuvuoden talouskehitys on ollut ennakoitua parempaa. Tautitilanteen paheneminen ja rajoitusten tiukentaminen uudelleen ei johtanut takapakkiin taloudessa, ainoastaan toipumisen hidastumiseen. Jos uudet virusmuunnokset eivät tuo yllätyksiä ja rajoituksista voidaan pääosin luopua, talouden toipuminen saa huomattavasti lisävauhtia kesällä.

Komponentti- ja työvoimapula vaikuttamassa hintojen nousuun

Investoinnit seuraavat kulutuksen ja viennin kasvua viiveellä. Varsinkin pienemmät investoinnit lisääntyvät pian, kun yritykset pyrkivät vastaamaan kasvavaan kysyntään. Tuotanto ei pysy täysin kysynnän kasvun perässä, mikä hillitsee talouden kasvua. Komponenttipula vaivaa etenkin teollisuutta. Avautuvat palvelut eivät saa luultavasti kaikelta osin työvoimaa tarpeeksi nopeasti takaisin töihin. Tämä johtaa hintojen nousuun, joka on kuitenkin jäämässä väliaikaiseksi.

Työttömyysaste on jatkanut laskuaan viime kesästä lähtien, ja sen odotetaan edelleen alenevan talouden ja tautitilanteen kohentuessa. Työttömyysaste laskee tänä vuonna 7,4 prosenttiin ja ensi vuonna edelleen 6,8 prosenttiin. Ensi vuonna työvoima ei kasva yhtä paljon kuin aiemmin, joten työttömyysaste laskee voimakkaammin. Kokonaistyöttömyyden parantuessa huolenaiheeksi kuitenkin edelleen jäävät pitkäaikaistyöttömät, joiden määrä on noussut hurjasti koronaepidemian aikana. Maaliskuussa määrä kipusi jo yli 100 000:en, eikä selkeää suunnan muutosta kasvussa ole vielä havaittavissa.

Hintojen nousulla ei vaikutusta asuntoluottoihin

Keväällä nopea inflaation nousu on tullut lähes kokonaan liikenteen hinnoista. POP Pankki ennustaa inflaation olevan tänä vuonna 2,0% ja ensi vuonna 1,5%.

Euriborkorot pysyvät vielä hyvän aikaa negatiivisina. Nopea talouskasvu ja nousevat hinnat saavat kuitenkin myös lopulta korot nousuun. Nousulla ei kuitenkaan ole vaikutusta asuntoluottoihin ennen kuin korot nousevat nollan yläpuolelle, ja sitä ei ole vielä näköpiirissä. Asuntomarkkinat ovatkin hyvässä vedossa, eikä matala korkotaso ole ainut syy asuntokaupan vilkkauteen. Korona-aika sai kotitaloudet miettimään asumisratkaisujaan uudelleen. Lisäksi osa lisääntyneistä kotitalouksien säästöistä ohjautuu myös asuntojen hankintaa.

POP Pankki julkaisee Kansalaissuhdanne-ennusteensa kaksi kertaa vuodessa. Nyt julkaistu ennuste on järjestyksessä 19.  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

Timo Hulkko, johtaja, POP Pankki, puh. 0500 894 008, timo.hulkko@poppankki.fi

Maija Hyötyläinen, viestintäpäällikkö, POP Pankki,
puh. 050 572 9679, maija.hyotylainen@poppankki.fi

Kuvat

POP Pankin ennusteen luvut tiivistettynä
POP Pankin ennusteen luvut tiivistettynä
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

POP Pankkikeskus osk
Hevosenkenkä 3
02600 Espoo

POP Pankki on yli 700 asiantuntijaa työllistävä suomalainen pankkiryhmä, johon kuuluu 21 POP Pankkia, verkossa toimiva vahinkovakuutusyhtiö Suomen Vahinkovakuutus Oy (POP Vakuutus), POP Pankkien keskusluottolaitos Bonum Pankki Oyj ja POP Pankkikeskus osk. POP Pankki -ryhmän visiona on olla pankki, joka parhaiten yhdistää henkilökohtaisen ja digitaalisen palvelun, parhaan asiakastyytyväisyyden sekä nopean päätöksenteon. POP Pankilla on EPSI Ratingin Pankki ja rahoitus 2020 -tutkimuksen mukaan Suomen ja Pohjoismaiden tyytyväisimmät asiakkaat. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta POP Pankkikeskus osk

POP Pankin nimissä on lähetetty kalasteluviestejä, viestin linkkiä ei pidä aukaista3.3.2021 12:32:29 EET | Tiedote

POP Pankin nimissä on lähetetty sähköposteja, joissa kehotetaan siirtymään verkkopankkiin viestissä olevan linkin kautta. POP Pankki muistuttaa, että verkkopankkiin tulee aina turvallisuussyistä kirjautua pankin omilta sivuilta. Viesteissä ollutta linkkiä ei pidä aukaista. Kaikista POP Pankin tietoon tulleista viesteistä ja kalasteluverkkosivuista on lähetetty sulkemisilmoitukset.

POP Pankki -ryhmä onnistui uuden kasvustrategiansa aloituksessa koronasta huolimatta15.2.2021 09:00:00 EET | Tiedote

POP Pankki -ryhmän tase ylitti 5 miljardin euron rajan. Ryhmän luottokanta kasvoi vuoden aikana 6,4 prosenttia 3,9 miljardiin euroon. Asiakkaiden muuttunut ostokäyttäytyminen ja lisääntynyt säästäminen kasvatti ryhmän talletusten määrää 9,1 prosenttia 4,1 miljardiin euroon. Yhteenliittymän vakavaraisuus säilyi vahvana CET1-vakavaraisuus ollessa tilikauden päättyessä 19,9 prosenttia.

POP Pankin ennuste: taloudella on aineksia toipumiseen, osalla toimialoja voidaan nähdä nopeitakin muutoksia28.12.2020 08:30:00 EET | Tiedote

Suomen talous pääsee ensi vuonna tämänvuotisia käynnistysyrityksiä parempaan kasvuun. Elvytystoimien purevuus, koronarokotteen saatavuus, Suomen viennin elpyminen sekä kulutuspaineiden purkautuminen vaikuttavat viriämisen tahtiin. Osalla toimialoista, kuten matkailussa, voidaan nähdä nopeitakin muutosliikkeitä. Valtioiden nopea velkaantuminen lisää edelleen riskiä epävakaasta talouskehityksestä.

Naisten työllisyystilanne on niiannut miehiä syvempään; kulutus kohdentuu koteihin ja tavaroihin10.12.2020 09:30:00 EET | Tiedote

POP Pankin Kansalaissuhdannebarometrin ennakkoinfosta selviää, että naistyöllisten määrä laski koronan seurauksena miehiä enemmän. Vaikka työllisyys on yleisesti noussut verrattain hyvin keväästä, on naisten työllisyys palautunut huomattavasti miehiä hitaammin. Naisten työllistymistä painaa erityisesti palvelualojen heikko tilanne, sillä suomalainen kulutusrakenne on muuttumassa palveluiden kustannuksella tavarapainotteiseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme