Kuluttajaliitto

Pörssisähkösopimus ei saa olla kuluttajan ainoa vaihtoehto

Jaa
Eduskunta on parhaillaan käsittelemässä muutoksia sähkömarkkinalakiin. Kuluttajaliitto on huolissaan, että ehdotusta voidaan tulkita siten, että pörssisähkösopimus voisi olla ainoa kuluttajalle tarjottu toimitusvelvollisuuden piiriin kuuluva sähkösopimus. Liitto katsoo, että pörssisähkön ajoittain erittäin korkea hinta saattaa vaarantaa erityisesti pienituloisten kotitalouksien toimeentulon.

Sähkön toimitusvelvollisuuden sisältöä käsitellään osana sähkömarkkinalain uudistamisen isompaa kokonaisuutta.

”Ehdotusta voidaan nykymuodossaan tulkita siten, että pörssisähkösopimus voisi jatkossa olla ainoa kuluttajalle tarjottu toimitusvelvollisuustuote”, toteaa Kuluttajaliiton vaikuttamistyön päällikkö Tiina Vyyryläinen.

Pörssisähkön hinta voi ajoittain nousta erittäin korkeaksi, vaikka pitkän aikavälin hinta olisikin maltillinen. Siksi se ei suojaisi yhteiskunnan heikompiosaisia ja pienituloisia kotitalouksia sähkön kohtuuttomilta hinnoilta lain edellyttämällä tavalla.

”Pienituloisen kotitalouden maksuvara voi olla muutamia kymmeniä euroja kuukaudessa. Vaikka pörssisähkön hinnanvaihtelut olisivatkin väliaikaisia, tilanne voi kriisiytyä nopeasti. Sähkötuetkaan eivät yllä auttamaan juuri tätä väliinputoajajoukkoa”, Vyyryläinen jatkaa.

Jotta pörssisähkön etuja pääsee hyödyntämään, tulee arjen hallinnan taitojen olla jo ennalta vahvat. Hinnan vaihteluiden seuraaminen vaatii digilaitteita ja osaamista, sekä mahdollisuutta sopeuttaa kulutusta halvimpien tuntien ajalle. Kaikilla kuluttajilla tätä ei ole.

Lisäksi tässä mallissa pörssisähkön vaihtuvista hinnoista johtuva markkinariski jää yksinomaan kuluttajan kannettavaksi.

Sähkön kohtuullisen hinnan määrittely on kuluneen vuoden aikana ollut monesti esillä. ”Vielä on epäselvää, mitä kohtuullisella hinnalla tarkoitetaan, sillä Energiavirastolla on asian linjaaminen kesken”, huomauttaa Vyyryläinen. ”Energiakriisi ei ole vielä ohi ja nyt on aika luoda lait ja toimintamallit, jotka turvaavat kotitalouksille tulevaisuudessa kohtuuhintaisen sähkön.”

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kuluttajaliitto
Kuluttajaliitto
Ritarikatu 1 B
00170 HELSINKI

info@kuluttajaliitto.fihttps://www.kuluttajaliitto.fi/

Suomen ainoa yleinen kuluttajien ja julkisten palvelujen käyttäjien edunvalvonta-, koulutus- ja neuvontajärjestö.

Finlands enda allmänna intressebevaknings-, utbildnings- och rådgivningsorganisation för konsumenterna och användare av offentliga tjänster.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kuluttajaliitto

Vihdoinkin vihreää valoa viherpesun torjunnassa23.3.2023 12:57:50 EET | Tiedote

Viherpesu vaikeuttaa kuluttajan mahdollisuuksia tehdä arjessaan ympäristön kannalta kestävämpiä valintoja. Viherpesua on perusteettomien vastuullisuusväitteiden ja -merkkien esittäminen ja käyttäminen myyntitarkoituksessa. Asiaan on vihdoin tulossa parannuksia tuoreen direktiiviehdotuksen myötä. Samaan aikaan saatiin myös muita kuluttajan kannalta hyviä uutisia: suunnitteilla on parannuksia kuluttajan oikeuteen saada rikkoontunut tuote korjattua.

10 ehdotusta ylivelkaantumisen ratkaisemiseksi2.3.2023 06:00:00 EET | Tiedote

Taloudenhallinnan toimijat yhdistivät voimansa ja kokosivat korjauspaketin kuluttajien ylivelkaantumisongelman ratkaisemiseksi tulevaa hallitusohjelmaa silmällä pitäen. Kymmenen toimenpidekokonaisuuden lista sisältää konkreettisia parannusehdotuksia muun muassa velkajärjestelyn, perinnän ja ulosoton prosessien kehittämiseen. Diakonissalaitos, Kuluttajaliitto, Takuusäätiö ja Solidate muistuttavat, että velkaongelman selättämiseksi tarvitaan nyt aktiivisia tekoja ja ennakkoluulottomia, rohkeita ratkaisuja.

Eduskunta päätti parannuksista kuluttajan asemaan sähkömarkkinoilla28.2.2023 14:09:21 EET | Tiedote

Kuluttajaliitto katsoo, että moni eduskunnan hyväksymistä muutoksista sähkömarkkinoiden toimintaa koskevaan lainsäädäntöön tuo parannuksia kuluttajien asemaan. Lakiehdotukset väliaikaisesta, takautuvasta sähköhyvityksestä ja maksuajan pidennyksestä, sekä sähkömarkkinalain muutoksista muun muassa toimitusvelvollisuussähkötuotteen määrittelyn osalta saatiin tällä viikolla valmiiksi.

Kuluttajien valitusväylä kohtuuttomista sähköhinnoista tukossa4.1.2023 13:36:24 EET | Tiedote

Viime aikoina monet sähköyhtiöt ovat ilmoittaneet tuntuvista hinnankorotuksista toistaiseksi voimassa oleviin sähkösopimuksiin. Joidenkin kuluttajien sähköenergian hinta on voinut nousta kerralla jopa satoja prosentteja. Korotus voi olla laiton, mikäli se tapahtuu ilman riittäviä perusteita. Tällöin hinnankorotuksen voi viedä arvioitavaksi kuluttajariitalautakuntaan, joka on kuluttajalle maksuton ja riskitön riidanratkaisuelin. Kuluttajaliitto on huolissaan kuluttajariitalautakunnan pitkistä käsittelyajoista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme