Oulun yliopisto

Potilasopas vähensi alaselkäkipupotilaiden tarpeetonta kuvantamista ja sairauspoissaoloja

Jaa

Alaselkäkivun hoito ei läheskään aina perustu tutkimusnäyttöön ja esimerkiksi kuvantamistutkimuksia tehdään yhä liikaa. Tutkija Anna Sofia Simula arvioi Oulun yliopistossa tekemässään tutkimuksessa uuden potilasoppaan vaikuttavuutta alaselkäkipupotilaiden hoidossa.

Kuva: Pexels / Karolina Grabowska
Kuva: Pexels / Karolina Grabowska

Tutkimukseen osallistui yhteensä yli 400 alaselkäkivusta kärsivää potilasta kahdeksassa terveydenhuollon yksikössä. Tutkimusta varten yksiköt satunnaistettiin joko tutkimus- tai vertailuryhmään.

Potilasoppaan käyttö vähensi huomattavasti sekä kuvantamistutkimuksia että sairauspoissaoloja. Vuoden seuranta-aikana alaselän kuvantamistutkimuksia tehtiin tutkimusryhmässä 18 %:lle ja vertailuryhmässä 30 %:lle potilaista. Keskimääräinen sairauspoissaolojen määrä oli tutkimusryhmässä noin viikko ja vertailuryhmässä peräti kolme viikkoa. Potilaiden fyysisessä toimintakyvyssä ei ollut merkittäviä eroja ryhmien välillä.

Vaikuttavuustutkimuksen tulokset on julkaistu BMC Family Practice -tiedelehdessä.

”Uusi potilasopas on edullinen ja tehokas tapa vähentää tarpeetonta kuvantamista sekä selkäkivusta johtuvia sairauspoissaoloja. Tulokset olivat linjassa oppaan soveltuvuustutkimuksen kanssa, jossa todettiin sen helpottavan ammattilaisia näyttöön perustuvan hoidon toteuttamisessa. Myös potilaat kokivat oppaasta olevan apua selkävaivansa ymmärtämiseen, ja he rohkaistuivat liikkumaan. Tutkimuksen toteuttaminen normaalissa terveydenhuollon toimintaympäristössä helpottaa sen sovellettavuutta käytäntöön. Laajamittainen potilasoppaan käyttöönotto perusterveydenhuollossa saattaakin auttaa vähentämään alaselkäkipuun liittyviä kuvantamistutkimuksia ja sairauspoissaoloja laajasti Suomessa ja kansainvälisesti”, Simula kommentoi.

Alun perin australialaisten tutkijoiden Macquarien yliopistossa laatiman potilasoppaan tavoitteena on edistää näyttöön perustuvaa alaselkäkivun hoitoa. Opas sisältää oikeaa tietoa, muistuttaa ammattilaisia suositusten mukaisesta hoidosta, auttaa kliinisessä päätöksenteossa sekä tukee ammattilaisen ja potilaan välistä vuorovaikutusta. Opas on suomennettu, ja sen soveltuvuutta käytäntöön on selvitetty yhteistyössä ammattilaisten ja potilaiden kanssa Simulan aiemmassa tutkimuksessa.

Tutkijoiden tavoitteena on tuoda sähköinen versio potilasoppaasta kaikkien terveydenhuollon ammattilaisten saataville jo tämän vuoden aikana.

Tutkimusjulkaisu: Simula, A.S., Jenkins, H.J., Hancock, M.J. et al. Patient education booklet to support evidence-based low back pain care in primary care – a cluster randomized controlled trial. BMC Fam Pract 22, 178 (2021). https://doi.org/10.1186/s12875-021-01529-2

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Yleislääketieteen erikoislääkäri, tutkija Anna Sofia Simula
Oulun yliopisto
Puh: 044-5758125
anna.simula@oulu.fi

Kuvat

Kuva: Pexels / Karolina Grabowska
Kuva: Pexels / Karolina Grabowska
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Uusi HYTKI-hanke tukee alueita hyvinvointi- ja terveysdatan hyödyntämisessä15.10.2021 07:55:00 EEST | Tiedote

Digitaalisen terveyden aikakaudella terveys - ja hyvinvointidatan määrä kasvaa ja sen käyttötarkoitukset monipuolistuvat. Datan hyödyntämiseen tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnassa liittyy paljon mahdollisuuksia mutta myös haasteita. Erityyppiset toimijat, kuten tutkimusinstituutiot, yritykset, sote-palveluiden tuottajat ja ekosysteemitoimijat, pyrkivät ratkomaan näitä haasteita. Hyvinvointi- ja terveysdatan kansallinen innovaatioekosysteemi (HYTKI) -hanke edistää toimijoiden välistä yhteistyötä, kokemusten vaihtoa ja kyvykkyyksien kehittämistä aihealueella. HYTKI-hanketta on toteuttamassa toimijoita Oulusta, Jyväskylästä, Kajaanista, Kuopiosta ja Turusta.

Kohti kestävämpää tulevaisuutta – GEOMINS-projekti tarjoaa vaihtoehtoja rikastusjätteen käsittelyyn15.10.2021 06:30:00 EEST | Tiedote

Hiljattain päättyneessä GEOMINS-projektissa otettiin askeleita kohti turvallisempaa rikastusjätteen käsittelyä ja kestävämpiä rakennusmateriaaleja. Suomen Akatemian rahoittamassa Oulun yliopiston projektissa tutkittiin mahdollisuuksia hyödyntää rikastusjätettä rakennusmateriaalien raaka-aineena. Lupaavat tutkimustulokset auttavat matkalla kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme