DiakonissalaitosDiakonissalaitosDiakonissalaitos

Prikka kiertoon -logistiikkakeskus aloittaa toimintansa Oulussa tänään

Jaa

Prikka kiertoon -logistiikkakeskuksen toiminta pyörähtää käyntiin maanantaina 30.8.2021, kun ensimmäinen auto starttaa Hiukkavaarasta noutamaan hävikkiruokaa kaupoilta ja tukuista. Hävikkiruuan tehokkaan kuljetuksen ja jakelun lisäksi Prikka kiertoon -logistiikkakeskuksessa etsitään erilaisia polkuja työelämään, opitaan logistiikkaa ja rakennetaan lämminhenkistä yhteisöä.

Prikka kiertoon -hanke kehittää oululaista mallia hävikkiruuan logistiikkaan ruoka-aputoimijoille. Kuva: Alex Mecl / Unsplash
Prikka kiertoon -hanke kehittää oululaista mallia hävikkiruuan logistiikkaan ruoka-aputoimijoille. Kuva: Alex Mecl / Unsplash

Ensimmäiset hävikkiruokaerät haetaan Arinan kaupoista, Kesprolta, Metro-tukusta sekä hävikiksi jääneestä kouluruuasta. Tämän jälkeen ruoka välivarastoidaan logistiikkakeskuksessa, lajitellaan ja jaetaan ruoka-apua antaville toimijoille. Tässä onkin logistiikkakeskuksen etu aiempaan verrattuna: on varasto, josta lajitella ja jakaa jokaiselle tarvitsevalle oikea määrä ruokaa oikeaan aikaan.

”Pohjoissuomalaisena toimijana Arinalle on tärkeää olla mukana kehittämässä hävikkiruoan logistiikkaa Oulussa, jotta nykypäivänä jo varsin vähäisetkin päiväysvanhenemassa olevat tuotteet saadaan kaupoista entistä paremmin hyödynnettyä. On hienoa, että on saatu aikaan monen tahon yhteistyöllä tällainen toimintamalli”, sanoo valikoimapäällikkö Janne Tapio Arinasta.

Kespron noutotukulla on kannustavia kokemuksia vastaavasta toiminnasta muualla Suomessa.

”Hienoa että pääsemme auttamaa näin konkreettisesti apua tarvitsevia. Samalla vähennämme tukkumme hävikkiä”, kertoo Kespron Oulun noutotukusta asiakaspalvelupäällikkö Pirjo Miettunen.

”Teemme vastaavanlaista lahjoitusyhteistyötä Vantaan keskusvarastollamme, joten meillä on mallista hyviä kokemuksia”, jatkaa Miettunen.

Yhteistyöllä apua kaikille tarvitsijoille

Korona-aika on kasvattanut ruoka-avun tarvitsijoiden määrää Oulussa, ja joukossa on myös uusia tarvitsijoita. Prikka kiertoon -hanke edistää ruoka-aputoimijoiden yhteistyötä, jotta apu varmasti tavoittaa kaikki tarvitsijat.

”Avun pyytäminen tai noutaminen ei ole aina helppoa, ja siksi teemme hartiavoimin työtä kehittääksemme toimivimman mallin juuri tähän tilanteeseen. Kun ruoka-aputoimijoiden resursseja vapautuu hävikin keruusta ja lajittelusta, voi olla paremmat mahdollisuudet järjestää esimerkiksi yhteisöllisiä ruokahetkiä tai toimittaa apua kotiin niille, jotka eivät pääse sitä hakemaan”, sanoo hanketta vetävä projektipäällikkö Katja McQueen-Winberg Helsingin Diakonissalaitoksen säätiöstä.

Prikka kiertoon -logistiikkakeskus antaa mahdollisuuden vastaanottaa myös isompia elintarvike-eriä vaikkapa tukuista. Esimerkiksi suuri jauhoerä voidaan jakaa elintarviketurvallisesti pienempiin eriin ennen jakoa. Tämä ei ole aiemmin ollut mahdollista kaikissa Oulun alueen ruoka-apuverkostoissa, ja käyttökelpoista ruokaa on joutunut hukkaan senkin vuoksi.

Logistiikkakeskuksessa sykkii lämmin sydän: toiminnan ytimessä osallisuus ja työllisyys

Prikka kiertoon on paitsi kiertotalous- ja kehittämishanke, mitä suuremmassa määrin myös työllisyyden ja osallisuuden hanke. Logistiikkaa ja toimintamallia kehittäessä luodaan samalla kiertotalouden työkokeilu- ja työpaikkoja sekä viitoitetaan alalle johtavia ura- ja työllisyyspolkuja. Tärkein tavoite on auttaa vaikeassa työmarkkina-asemassa olevia oululaisia, esimerkiksi nuoria, ikääntyneitä, pitkäaikaistyöttömiä ja osatyökykyisiä, pääsemään työhön kiinni.

Parhaillaan keskukseen etsitään työntekijöitä työkokeiluun, -harjoitteluun ja palkkatukityöhön. Kiinnostusta on ollut, ja haastatteluja on jo käynnissä. Yhteisöllistä tekemistä löytyy myös vapaaehtoisille.

Marjo Mettovaara haki logistiikkakeskukseen työkokeiluun, ja toivoo aloittavansa työt heti kun keskus aukeaa.

”Hain työtä, koska työ hävikkiruuan parissa on ennestään tuttua. Työ tuntuu monipuoliselta ja merkitykselliseltä, ja pääsisin olemaan ihmisten parissa”, Mettovaara pohtii.

Prikka kiertoon -kehittämishankkeen toteuttajia ovat valtakunnallisesti toimivan Helsingin Diakonissalaitoksen säätiön lisäksi Diakonia-ammattikorkeakoulu Oy, Oulun evankelisluterilainen seurakuntayhtymä, Oulun Diakonissalaitoksen säätiö ja Oulun kaupunki. Hanke toteutetaan Euroopan sosiaalirahaston työllisyys ja työvoiman liikkuvuus -rahoituksella ja toteuttajien omarahoituksella. Hankkeen taustalla on syksyllä 2020 valmistunut Oulun Prikka -esiselvitys.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Helsingin Diakonissalaitoksen säätiö (Diakonissalaitos)
projektipäällikkö Oulussa Katja McQueen-Winberg, katja.mcqueen-winberg@hdl.fi, 050 528 5093
viestintäpäällikkö Jenni Sarolahti, jenni.sarolahti@hdl.fi, 050 372 0828

Oulun kaupunki
Teija Leinonen, teija.leinonen@ouka.fi, 040 586 1689

Oulun Diakonissalaitoksen säätiö (ODL)
Minna Mettovaara, minna.mettovaara@odl.fi, 050 312 5881

Oulun ev.lut. seurakuntayhtymä
Iina Matikainen, iina.matikainen@evl.fi, 040 665 0790

Kuvat

Prikka kiertoon -hanke kehittää oululaista mallia hävikkiruuan logistiikkaan ruoka-aputoimijoille. Kuva: Alex Mecl / Unsplash
Prikka kiertoon -hanke kehittää oululaista mallia hävikkiruuan logistiikkaan ruoka-aputoimijoille. Kuva: Alex Mecl / Unsplash
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Diakonissalaitos
Diakonissalaitos
Alppikatu 2
00530 HELSINKI

09 77 501http://www.hdl.fi

Diakonissalaitos on yleishyödyllinen säätiö, rohkea ihmisarvon puolustaja. Säätiö, siihen kuuluva Rinnekoti ja tytäryritykset Diakonissalaitoksen Hoiva Oy ja Caritas Palvelut Oy tuottavat yhdessä vaikuttavia sosiaali- ja terveyspalveluita, jotka parantavat asiakkaiden elämää. Yhteiskunnallisena yrityksenä Diakonissalaitos laittaa hyvän kiertämään. Toiminnasta ja omaisuudesta syntyvällä tuotolla autetaan niitä, jotka ovat vaarassa jäädä yhteiskunnassamme syrjään. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Diakonissalaitos

Tutkimus: Kiireetön kohtaaminen on vaikuttava keino saada nuoret takaisin koulu- ja työpoluille15.9.2021 00:01:00 EEST | Tiedote

Itla tutki Diakonissalaitoksen Vamos-palvelun vaikuttavuutta. Tutkimus osoittaa, että Vamos on vaikuttava keino saada nuoret takaisin koulu- ja työpoluille. Vamos-nuoret siirtyvät useammin opiskelemaan kuin vastaavassa tilanteessa olevat nuoret ilman tukea. Nuoret jäävät myös harvemmin kokonaan työelämän ulkopuolelle tai pitkäaikaistyöttömiksi. Samoin osuus toimeentulotuella olevista laskee enemmän kuin vastaavassa tilanteessa olevien nuorten. Yhteiskunnallinen hyöty lasketaan miljoonissa euroissa.

Tietoa on, jos tahtoa löytyy: tulevat kuntapäättäjät avainasemassa rakentamassa nuorten tulevaisuutta10.5.2021 02:00:00 EEST | Tiedote

Suomessa on lähes miljoona 15–29-vuotiasta nuorta. Suurella osalla heistä menee hyvin, mutta samaan aikaan nuorten ryhmä on entistä polarisoituneempi. Nuoria koskevissa päätöksissä kuntapäättäjät ovat avainasemassa. Päätösten tulisi perustua tietoon, mutta sitä ei ole tarjolla systemaattisesti. Kaikista julkisista päätöksistä tulisi tehdä nuorisovaikutusten arviointi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme