Tampereen yliopisto

ProDigial-tutkimusohjelman välituloksissa korostuvat yhteinen sopiminen ja johtajuus

Jaa

Tutkimuskeskus Terran johtama, infra-alan tuottavuutta ja digiloikkaa edistävä kolmivuotinen ProDigial-tutkimusohjelma on edennyt loppusuoralle. Ympäri Suomen aloitetuista 12 pilottihankkeesta yli puolet on jo valmistunut. Niiden tulokset kertovat, että infra-ala kaipaa kokonaisuutena kipeästi selkeää johtajuutta ja yhteistä sopimista.

Tampereen ratikkatyömaa Hämeenkadulla toukokuussa 2019. Kuva: Jonne Renvall / Tampereen yliopisto.
Tampereen ratikkatyömaa Hämeenkadulla toukokuussa 2019. Kuva: Jonne Renvall / Tampereen yliopisto.

ProDigial -tutkimusohjelma edistää tuottavuus- ja digiloikkaa infra-alalla. Ohjelma alkoi marraskuussa 2020 ja sitä johtaa Tampereen yliopistossa toimiva Tutkimuskeskus Terra.

Ohjelmassa toteutetaan eri puolilla Suomea 12 pilottia, joissa kootaan tutkimustietoa neljään tutkimusteemaan, joita ovat elinkaaren läpäisevä tieto, hankinta, toimintakulttuurin muutos ja tuottavuuden parantaminen. Pilotit käsittävät koko infrahankkeen elinkaaren.

– Piloteista saatujen tulosten perusteella voi sanoa, että infra-alalla tarvitaan lisää johtajuutta. Valtakunnan tasolla meiltä puuttuu strategia digitalisaatiosta infra-alalla. Kaupunkitasolla kaupunkien pitäisi olla infrahankkeissa mukana omistajan elkein koko elinkaarella. Nyt infrahankkeiden eri vaiheissa veturi vaihtuu, ja siilojen välinen yhteistyö on puutteellista, täräyttää ProDigial-ohjelmaa johtava teollisuusprofessori Kalle Vaismaa Terrasta.

Piloteista osa liittyy suunnitteluvaiheeseen, osa toteutukseen ja osa kunnossapitoon. Tiedonhallintaan liittyvät pilotit ovat elinkaaren läpäiseviä. Vuoden 2022 loppuun mennessä puolet piloteista oli saatu päätökseen.

– Yritykset tekevät piloteissa kehitystyötä ja yliopisto tutkii niiden onnistumista sekä vaikutusta tuottavuuteen, Vaismaa taustoittaa.

ProDigial-ohjelman tilaajia ovat Väylävirasto ja kymmenen suomalaista kaupunkia, lisäksi yhteistyökumppaneina on 20 infra-alan merkittävää yritystä.

Muutos aikaan yhteisellä sopimisella

ProDigialin päättyneissä piloteissa on havaittu, että yhteinen sopiminen on onnistuneen infrahankkeen avaintekijä. Yhteisellä sopimisella saadaan tekninen tieto kulkemaan elinkaaren läpi ja laadunosoitus paremmalle tasolle - samalla eri toimijoiden välinen yhteistoiminnallisuus vahvistuu.

– Yksi iso pullonkaula on tiedon heikko virtaaminen elinkaaren läpi. Merkittävä osa ratkaisua on yhteinen sopiminen. Esimerkiksi nimikkeistön pitää olla yhdenmukainen, jotta tieto liikkuu ohjelmistojen välillä. Ohjelmistojen kehittäminenkin vaatii yhteistä sopimista, Vaismaa tähdentää.

– Myös tiedonhallinta hankkeen aikana ja elinkaaren läpi vaativat yhteistä sopimista tilaajaorganisaatioiden sisällä sekä tilaajien ja tuottajien kesken. Tärkeä on myös muistaa, että tiedonhallinnan perustana on lähtötiedon laatu.

Yhteinen sopiminenkin vaatii johtajuutta. ProDigialin pilottien avulla on tullut näkyväksi, että infra-alalla yhteistoiminnallisuus ei ole tällä hetkellä kunnolla kenenkään tai minkään organisaation vastuulla.

Johtaminen on digi- ja tuottavuusloikan avain

Tilannekuvan ja siihen perustuvan tiedolla johtamisen merkitys on noussut tutkimuksessa yhtenä tärkeänä tuottavuuden parantamistekijänä. Tilannekuva on käsitteenä laaja. Eri kohderyhmille tarvitaan erilainen tilannekuva ja samalle kohderyhmälle tarvitaan useita tilannekuvia eri teemoista.

Tilaajat, suunnittelupäälliköt, työmaapäälliköt, ylläpitäjät, infran käyttäjät, elinkeinoelämä, poliitikot ja muut kohderyhmät tarvitsevat erilaista tietoa omaa päätöksentekoaan varten. Täytyy yhteisesti pohtia, mitä tietoa ja missä muodossa se tarvitaan. Kuka tietoa tarvitsee? Kuka sen kerää, ja kuinka usein tietoa seurataan?

– Tilannekuva on tärkeä johtamisen työkalu. Onkin tärkeä tiedostaa, että tilannekuva on vasta lähtökohta. Siitä saadaan tietoa, jonka pohjalta johdetaan ja tehdään päätöksiä, Kalle Vaismaa painottaa.

Jotta digitalisaatiosta saadaan hyödyt irti, täytyy toimintamalleja kehittää. Se vaatii toimintakulttuurin ja asenteiden muutosta. Virheet, hukkatyö ja riidat vähenevät, kun yhteistyötä tehdään koko elinkaarella. Samoin infran laatu paranee, kun investointivaiheessa otetaan elinkaarikustannukset huomioon.

Hyödyt ovat suuret myös tavalliselle kuluttajalle, jolle sujuvat työprosessit ja tiedonkulku näkyvät esimerkiksi työmaiden nopeutumisena sekä tie- ja katuverkon parempana kuntona.

– Johtajuudella on iso merkitys infra-alan digi- ja tuottavuusloikan saavuttamiseksi. Johtajuutta tarvitaan toimintakulttuurin muutoksessa sekä yhteisen sopimisen onnistumisessa, Kalle Vaismaa toteaa.

ProDigial jatkuu marraskuun 2023 loppuun saakka. Tämän vuoden aikana järjestetään erilaisia tapahtumia, joissa tutkimustuloksia jaetaan eri toimijoille. Valmisteilla on myös jatkoa tutkimusohjelmalle, jotta erinomaisesti alkanut työ ei jäisi kesken – eikä digi- ja tuottavuusloikka kutistuisi vain pieneksi askeleeksi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kalle Vaismaa
0400 567 283
kalle.vaismaa@tuni.fi

Kuvat

Tampereen ratikkatyömaa Hämeenkadulla toukokuussa 2019. Kuva: Jonne Renvall / Tampereen yliopisto.
Tampereen ratikkatyömaa Hämeenkadulla toukokuussa 2019. Kuva: Jonne Renvall / Tampereen yliopisto.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto
Kalevantie 4
33014 TAMPEREEN YLIOPISTO

p. 0294 5211https://www.tuni.fi

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

"Mielipidevaikuttamista on paljon enemmän kuin kuvittelemme" – Venäjän disinformaatio aiheena seminaarissa Nokia Areenan Paidiassa 31.1.202327.1.2023 12:24:21 EET | Tiedote

Disinformaatiolla vaikuttamiseen on useita syitä, joiden ytimessä ovat pyrkimykset vaikuttaa kohdemaan väestön polarisointiin ja sitä kautta poliittisiin päätöksiin. Näiden tarkoituksena on heikentää yhteiskuntaa. Tutkijatohtori Pekka Kallioniemi järjestää Rajapinta ry:n seminaarin tiistaina 31.1.2023 Paidiassa. Sen aiheena on Venäjän disinformaatio ja mielipidevaikuttaminen. Monipuoliset puhujat lähestyvät aihetta eri näkökulmista ja tarjoavat syväluotaavan katsauksen ajankohtaiseen ilmiöön ja ongelmaan.

Liettuaan on kehitteillä tekoälyn huippuosaamiskeskus - mukana suomalaisosaamista24.1.2023 11:00:00 EET | Tiedote

Tampereen yliopisto on mukana kehittämässä kestävään asumiseen ja työntekoon keskittyvää huippuosaamiskeskusta Liettuaan. Uudessa keskuksessa kehitetään ja sovelletaan tekoälyyn perustuvia tutkimus- ja innovaatioratkaisuja tuotannon, energian, terveyden ja liikenteen alojen tarpeisiin. EU:n Horisontti Eurooppa tukee Tampereen yliopiston osuutta hankkeesta 2,5 miljoonan euron rahoituksella.

Opettajien muovautuvuusajattelu vaikuttaa oppilaiden yhdenvertaisuuteen20.1.2023 11:48:49 EET | Tiedote

Syksyllä 2022 päättynyt CORE-hanke tutki suomalaisten opettajien ja opettajaksi opiskelevien kulttuurienvälisiä valmiuksia muovautuvuususkomusten näkökulmasta. Suomen Akatemian rahoittamassa hankkeessa selvitettiin, miten perustavanlaatuiset uskomukset, koskien ihmisiä ja kulttuureja, ohjaavat opettajien tapaa tehdä työtään. Havaintojen perusteella ihmisten ja kulttuurien muovautuvuuteen uskovat opettajat pitävät yhdenvertaisuuden ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden tavoittelua tärkeämpänä kuin opettajat, jotka mieltävät inhimilliset ominaisuudet pysyviksi ja kulttuurit muuttumattomiksi. Myös eriarvoisuuden syyt ja omat vaikuttamismahdollisuudet siihen mielletään hyvin eri tavoin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme