Helsingin yliopisto

Professori Teppo Järvinen kansainväliselle Industry-Independent Experts -listalle

Jaa

Professori Teppo Järvinen Helsingin yliopistosta on ensimmäisenä suomalaisena valittu riippumattomien lääketieteen asiantuntijoiden kansainväliselle LIIE-listalle. Listalle valitut ovat alansa tunnustettuja asiantuntijoita eikä heillä saa olla taloudellisia sidonnaisuuksia lääketeollisuuteen.

Riippumattomien asiantuntijoiden kansainvälisen LIIE-listan tarkoitus on auttaa toimittajia, viranomaisia ja poliitikkoja saamaan puolueetonta tietoa lääketieteestä. Listalla on tutkijoita muun muassa Harvardin, Stanfordin ja UCLA:n yliopistojen lääketieteellisistä tiedekunnista, lääketieteellisten julkaisusarjojen tieteellisiä päätoimittajia ja tutkivia journalisteja. Listaa käyttävät esimerkiksi New York Times, CNN, Newsweek, Business Week, Forbes ja the Washington Post, ja se on myös Yhdysvaltain lääkeviranomaisen FDA:n käytössä.

Ortopedian ja traumatologian professori Teppo Järvinen on palkittu polvikirurgian ja osteoporoosin asiantuntija, jonka tutkimustuloksia on julkaistu arvostetuissa lääketieteellisissä julkaisusarjoissa. Järvinen on muun muassa kirurgisen tutkimuksen asiantuntijaorganisaatio IDEAL Collaborationin jäsen. Järvinen on herättänyt keskustelua sairauksien ylidiagnostiikasta, tarpeettomista hoidoista ja taloudellisten sidonnaisuuksien haitallisista vaikutuksesta hoitosuosituksiin.

List of Industry-Independent Experts -listaa on ylläpidetty vuodesta 2007, jolloin arvostettu British Medical Journal -tiedelehti julkaisi sen. Luettelon perustajiin kuuluvien BMJ:n apulaispäätoimittaja Jeanne Lenzerin ja Shannon Brownleen mukaan toimittajat usein unohtavat lääketiedettä koskevassa uutisoinnissa, että eturistiriidat saattavat vinouttaa asiantuntijahaastateltavien käsityksiä. Lääketiedettä koskevat media-artikkelit ovat Lenzerin ja Brownleen mukaan usein ongelmallisia, koska lääketeollisuus pyrkii aktiivisesti vaikuttamaan ihmisten käsityksiin terveydestä, eivätkä toimittajat yleisesti etsi artikkeleihinsa puolueettomia lähteitä.   (Lenzer J, Brownlee S. Is there an (unbiased) doctor in the house? BMJ 2008;337:a930)

Riippumattomista kansainvälisistä asiantuntijoista kootun luettelon tarkoituksena on Lenzerin ja Brownleen mukaan auttaa toimittajia ja päättäjiä erottamaan kaupallinen markkinointiviestintä tieteestä ja parantaa terveysjournalismin tasoa.

Lisätietoja:

Professori Teppo Järvinen, Helsingin yliopisto ja HUS/Töölön sairaala
Puh. 0400 246 426
teppo.jarvinen@helsinki.fi

*******************************
Ystävällisin terveisin

Päivi Lehtinen, viestinnän asiantuntija, Helsingin yliopisto
paivi.m.lehtinen@helsinki.fi 050 406 2043

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme