Oulun yliopisto

Professori Vuokko Hirvonen on Oulun yliopiston Vuoden Alumni 2020

Jaa

Professori emerita (h.c.) Vuokko Hirvonen on Oulun yliopiston Vuoden Alumni 2020. Valinnan perusteena on Hirvosen merkittävä työ saamen kielen ja saamelaisen kirjallisuuden sekä alkuperäiskansatutkimuksen hyväksi.

Professori emerita (h.c.) Vuokko Hirvonen on Oulun yliopiston Vuoden Alumni 2020. Kuva: Uumajan yliopisto
Professori emerita (h.c.) Vuokko Hirvonen on Oulun yliopiston Vuoden Alumni 2020. Kuva: Uumajan yliopisto

Oulun Yliopistoseura ry julkisti nimityksen 6.11.2020 pidetyssä nimeämistilaisuudessa.

Vuokko Hirvonen on syntynyt vuonna 1955 Utsjoella. Hän opiskeli sosiologiaa Tampereen yliopistossa, mutta siirtyi Oulun yliopistoon, josta hän valmistui humanististen tieteiden kandidaatiksi vuonna 1990 ja filosofian maisteriksi vuonna 1991. Pääaineenaan hänellä oli saamen kieli ja kulttuuri. Hirvonen täydensi tutkintoaan suomen kielen jakirjallisuuden opinnoilla.

Vuokko Hirvonen väitteli filosofian tohtoriksi vuonna 1999 saamen kielestä ja kulttuurista. Hänen väitöskirjansa Sámeeatnama jienat: Sápmelaš nissona bálggis girječállin (Saamenmaan ääniä. Saamelaisen naisen tie kirjailijaksi) on ensimmäinen saameksi kirjoitettu väitöskirja. Siinä Hirvonen tutkii saamelaisten naiskirjailijoiden elämänuria neljän sukupolven tuotannon kautta.

Vuokko Hirvonen toimi Saamelaisessa korkeakoulussa (Sámi allaskuvla) Norjan Koutokeinossa saamen kielen lehtorina 1991–1993, saamen kielen ja kirjallisuuden apulaisprofessorina 1993–2007 ja saamelaisen kirjallisuuden ja koulututkimuksen professorina 2007–2017. Saamelaisen kirjallisuuden professorina Tromssan yliopistossa hän toimi 2011–2014.

Vuosina 2000–2003 Hirvonen johti Norjan tutkimusneuvoston hanketta, jossa arvioitiin Norjan peruskoulu-uudistusta vuodelta 1997. Hän toi vahvasti esille riittämättömät resurssit kaksikielisyyden (norja–saamen kielet) takaamiseksi. Opetustehtävissä Vuokko Hirvonen on toiminut Oulun yliopiston Giellagas-instituutissa, Helsingin yliopistossa ja Uumajan yliopistossa. Hän on tehnyt yhteistyötä myös Lakeheadin yliopiston (Kanada) ja Arktisen yliopiston kanssa.

Kirjallisuustieteen lisäksi Hirvonen on kiinnostunut tutkimuseettisistä kysymyksistä ja koulutustutkimuksesta. Hänellä on lukuisia julkaisuja ja pyydettyjä puheenvuoroja omilta tutkimusalueiltaan ja hän toimii edelleen väitöskirjojen ohjaajana. Uumajan yliopisto myönsi hänelle kunniatohtorin arvon ansioista koulutustutkimuksen parissa vuonna 2019.

Vuokko Hirvonen on yhdessä professori Rauna Kuokkasen kanssa kirjoittanut saamelaisen kirjallisuuden perinteestä ja nykysuuntauksista teoksen Saamelainen kirjallisuus ennen ja nyt (2015). Teos on kirjoitettu saameksi, suomeksi ja englanniksi. Hän on myös kääntäjä Kaija Anttosen kanssa kääntänyt suomeksi saamelaisen kirjallisuuden uranuurtajan Pedar Jalvin tekstejä. Ne on koottu teokseen Lumihiutaleita ja pieniä pakinoita (2017).

Vuoden Alumnin nimeämisellä halutaan huomioida Oulun yliopistossa tehtävää saamen kielten ja kulttuurin opetusta. Saamen kielen opetuksen aloittamisessa Oulun yliopistossa tulee tänä vuonna kuluneeksi 50 vuotta.

Oulun Yliopistoseura nimitti Vuoden Alumnin nyt 22. kerran. Kunnia-alumnien vuosittainen nimeäminen aloitettiin 20 vuotta sitten. Ensimmäisenä Vuoden Alumni -kunnianimityksen sai presidentti Martti Ahtisaari vuonna 1999.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Prof. (emer.) Vuokko Hirvonen, p. 040 5797577, vuokkooh@gmail.com

Yhteyspäällikkö Sakari Jussi-Pekka, Oulun yliopisto, p. 040 5466866, sakari.jussi-pekka@oulu.fi

Anna-Maria HietapeltoViestintäasiantuntija

Tiedeviestintä: humanistiset tieteet, kasvatustieteet, kauppatieteet ja taloustiede sekä lääketiede, biokemia ja molekyylilääketiede.

Puh:040 765 0015anna-maria.hietapelto@oulu.fi

Kuvat

Professori emerita (h.c.) Vuokko Hirvonen on Oulun yliopiston Vuoden Alumni 2020. Kuva: Uumajan yliopisto
Professori emerita (h.c.) Vuokko Hirvonen on Oulun yliopiston Vuoden Alumni 2020. Kuva: Uumajan yliopisto
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Väitös: Kotitalouksille tarjottavat tuet avainasemassa uusiutuvan energian käytön lisäämisessä16.6.2021 13:45:00 EEST | Tiedote

Aurinko- ja tuulivoiman odotetaan olevan keskeisessä roolissa tulevaisuuden hiilineutraalissa, uusiutuviin energialähteisiin perustuvassa sähköntuotannossa. Säästä riippuvan tuotannon lisääminen ei ole kuitenkaan ongelmatonta sähkömarkkinoille, joilla kysynnän ja tarjonnan vaihtelu on yleensä hyvin säännönmukaista ja ennustettavaa. Avainasemassa ovat kotitalouksille tarjottavat tukimuodot.

Pohjoisen kaupungit näyttävät palautuvan koronapandemiasta hyvin14.6.2021 09:58:00 EEST | Tiedote

Koronapandemia on ollut ennen kaikkea terveyskriisi, mutta sen vaikutukset ovat heijastuneet laajasti myös yhteiskunnan muille osa-alueille. Pohjoisen Suomen, Ruotsin ja Norjan kaupungit näyttävät palautuvan pandemiasta hyvin osittain siksi, että julkinen sektori on niissä kansallista tasoa suurempi työllistäjä. Yksityisen sektorin työpaikat ovat osoittautuneet turvattomammiksi kriisin aikana.

Uusi tutkimus vahvistaa Levänluhdan olleen pääasiassa naisten ja lasten kalmisto10.6.2021 08:30:00 EEST | Tiedote

Oulun yliopiston ja Helsingin yliopiston arkeologit vahvistivat uusin menetelmin, että Levänluhtaan haudatut aikuiset olivat pääasiassa naisia. Aiemmat tulkinnat levänluhtalaisten erityisestä pienikokoisuudesta naisten kohdalla voitiin kumota. Etelä-Pohjanmaalla sijaitseva Levänluhta on yksi tunnetuimmista esihistoriallisista kalmistoista Suomessa. Ajanjaksolla noin 350–800 jaa. haudattiin vähintään sadan ihmisen ruumiit pieneen lampeen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme