Vaasan kaupunki - Vasa stad

Programmet för deltagande och bedömning finns nu framlagt vad gäller detaljplaneändringarna för enhetsskolan i centrum

Dela

I samband med den framtida enhetsskolan i centrum kommer detaljplanen att ändras för centrum. Av det program för deltagande och bedömning som nu är framlagt framgår varför planändringarna utarbetas, hur planläggningen avancerar och i vilket skede man kan påverka dem.

Handelsesplanaden 22. Bild: Vasa stad, Susanna Saari
Handelsesplanaden 22. Bild: Vasa stad, Susanna Saari

I Vasa centrum bildas senast år 2026 en ny skolhelhet för klasserna 1–9 inom den finskspråkiga grundläggande utbildningen. Den nya skolhelheten omfattar fastigheten på Handelsesplanaden 22, den nybyggnad som ska uppföras på Rådhusgatan 33 och Keskuskoulus årskurser 1–6.

Detaljplaneändringen gäller fastigheterna på Handelsesplanaden 22 och Rådhusgatan 29–33. I kvarteret finns för närvarande medborgarinstitutet Almas lokaler, Vasa stads småbarnspedagogiks och förvaltnings lokaler samt tomma undervisningslokaler. Även efter planändringarna kommer medborgarinstitutet Almas verksamhet att fortsätta som normalt på Rådhusgatan 31. 

Fastställd som skoltomt redan år 1855

Planändringsområdet definierades som skoltomt redan i C.A. Setterbergs detaljplan som fastställdes år 1855. Med hjälp av detaljplaneändringen upprätthålls skoltraditionen i stadskärnan.

− I anslutning till beredningsarbetet utreds byggnadernas värde i området, och målet är att bevara de kulturhistoriskt värdefullaste objekten och anpassa kompletteringsbyggandet enligt deras skala, säger planläggningsarkitekt Kati Vuohijoki.

Man kan ge respons på planarbetet

Man kan ge respons på programmet för deltagande och bedömning samt på målen och utgångspunkterna för planarbetet 28.10−12.11.2021.Respons kan ges

  • per e-post: planlaggningen@vasa.fi
  • per post: Vasa stad/Planläggningen, PB 2, 65101 Vasa
  • genom besök på Tekniska verket på Kyrkoesplanaden 26 A. Obs! Kom överens om besöket på förhand med beredaren (kati.vuohijoki@vasa.fi).

Programmet för deltagande och bedömning kompletteras vid behov. Den nyaste versionen finns alltid på planprojektets webbplats: www.vaasa.fi/ak1121.

Efter programmet för deltagande och bedömning, som nu finns framlagt, står detaljplaneutkastet, planförslaget och till sist godkännandet av detaljplanen i tur. Man kan kommentera planläggningen i alla skeden av processen.

Målet är att ett detaljplaneutkast ska läggas fram år 2022 och att detaljplanen ska vinna laga kraft år 2023. Det är möjligt att följa planprocessen på Planläggningens webbplats: www.vaasa.fi/ak1121.

Kontakter

planläggningsarkitekt Kati Vuohijoki, tfn 040 508 1003, kati.vuohijoki@vaasa.fi

Bilder

Handelsesplanaden 22. Bild: Vasa stad, Susanna Saari
Handelsesplanaden 22. Bild: Vasa stad, Susanna Saari
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Länkar

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vasa stad

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum