Tampereen yliopisto

Psykoterapiaan pääsyssä näkyy eriarvoisuutta sosioekonomisen aseman mukaan

Jaa
Tulotaso ja etenkin koulutus ovat yhteydessä siihen, miten masennuksesta ja ahdistuneisuudesta kärsivät pääsevät kuntoutuspsykoterapiaan. Eriarvoisuus terapian saannissa tulee ilmi Tampereen yliopiston tutkimuksesta. Sosioekonomisen aseman ja Kelan kuntoutuspsykoterapian yhteyttä tutkittiin yhdeksän vuoden ajanjaksolla laajoista rekisteriaineistoista.
Kuva: Jonne Renvall/Tampereen yliopisto
Kuva: Jonne Renvall/Tampereen yliopisto

Sosioekonominen asema on yhteydessä masennus- ja ahdistuneisuushäiriöistä kärsivien kuntoutuspsykoterapiassa käyntiin. Tampereen yliopiston tutkimus osoitti myös, että sosioekonomiset erot määrittelevät terapian käyttöä vielä siinäkin vaiheessa, kun henkilö on lähellä työkyvyttömyyseläkkeen aloitusta.

Tutkimuksessa tarkasteltiin 18–64-vuotiaita, vuosina 2010–2015 masennuksen tai ahdistuneisuushäiriön vuoksi ensimmäisen kerran työkyvyttömyyseläkkeen saaneita henkilöitä sekä heille koko väestöstä kerättyä vertailuryhmää. Tutkimuksen tavoitteena oli tutkia sosioekonomisen aseman ja Kelan myöntämän kuntoutuspsykoterapian yhteyttä kahdessa väestöryhmässä yhdeksän vuoden tutkimusajanjaksolla.

Koulutus on merkittävä tekijä terapiaan pääsyssä

Kaiken kaikkiaan kuntoutuspsykoterapiaa saaneet olivat tutkimuksen mukaan ikäjakauman nuoremmasta päästä, korkeasti koulutettuja ja yleisimmin naisia. Opiskelijat saivat psykoterapiaa keskivertoa herkemmin, kun taas suorittavan työn tekijät keskivertoa heikommin molemmissa ryhmissä.

Korkeammalla tulotasolla oli jossain määrin yhteyttä psykoterapiassa käyntiin. Tutkijoiden mukaan tämä voi selittyä kuntoutuspsykoterapian omavastuuosuudella, joka on pienituloisille suhteessa merkittävämpi kuluerä.

Tulotasoa merkittävämpi yhteys psykoterapiaan pääsylle oli koulutuksella. Korkeakoulutettujen psykoterapiassa käynti on moninkertaista verrattuna peruskoulun käyneisiin, ja psykoterapian hyödyntäminen lisääntyy melko tasaisesti koulutuksen karttuessa.

Työttömien ja työkyvyttömyyttä lähestyvien terapiakäyttö vähäistä

Tutkijat olettivat, että sosioekonomiset erot kaventuisivat työkyvyttömyyseläkettä lähestyvien ryhmässä henkilöillä, joille järjestelmä tarjoaa asianmukaisia hoito- ja kuntoutusmuotoja ennen eläkkeen myöntöä. Tässä ryhmässä sosioekonomiset erot näyttäytyivät kuitenkin edelleen merkittävinä ja erityisesti työttömien terapiaan pääsy oli vähäistä.

– Työttömien joukossa voi olla henkilöitä, jotka ovat olleet masennuksen tai ahdistuneisuuden – ja mahdollisesti muiden oheissairauksien – vuoksi työkyvyttömiä jo pidempään, kertoo väitöskirjatutkija, erikoislääkäri Helena Leppänen.

– Eläköitymisen kynnyksellä heidän kohdallaan psykoterapiasta ei enää välttämättä saada toivottua hyötyä. Voi myös olla, että heillä ei ole psykoterapiaan voimavaroja tai taloudellista mahdollisuutta.
Matalan kynnyksen palvelut voisivat kaventaa eriarvoisuutta

Psykoterapia on näyttöön perustuvaa hoitoa masennus- ja ahdistuneisuushäiriöissä.

– Psykoterapian hyödyntämisen sosioekonomiselle eriarvoisuudelle on varmasti useita syitä. Kaikkinensa olisi tärkeää, että väylä psykoterapiaan aukeaisi samalla tavalla jokaiselle koulutuksesta, tulotasosta tai ammattiasemasta riippumatta, Leppänen toteaa.

Tutkijat pohtivat, että monimuotoisempi palveluntarjonta ja erityisesti matalamman kynnyksen palveluiden lisääminen saattaisivat vähentää eriarvoisuutta. Panostus potilasohjaukseen ja apuun palveluihin hakeutumisessa sekä psykoterapeutin etsimisessä voisivat myös olla hyödyksi eriarvoisuuden kaventamisessa.

Tutkimuksessa hyödynnettiin Tilastokeskuksen, THL:n, Kelan ja Eläketurvakeskuksen rekisteritietoja. Tutkimus on julkaistu BMC Health Services Research -tiedejulkaisussa.

Tutkimusjulkaisu:

Leppänen et al., Socioeconomic factors and use of psychotherapy in common mental disorders predisposing to disability pension. BMC Health Services Research (2022) 22:983. https://doi.org/10.1186/s12913-022-08389-1

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoa:
Helena Leppänen
LL, VTM
Yleislääketieteen erikoislääkäri
Tutkija, RETIRE-tutkimusryhmä
Tampereen yliopisto
helena.leppanen@tuni.fi

Kuvat

Kuva: Jonne Renvall/Tampereen yliopisto
Kuva: Jonne Renvall/Tampereen yliopisto
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto
Kalevantie 4
33014 TAMPEREEN YLIOPISTO

p. 0294 5211https://www.tuni.fi

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

290 000 viestiä vihapuheesta – tutkimus selvitti, millaista on keskustelu vihapuheesta somessa24.6.2025 09:15:00 EEST | Tiedote

Tutkijat ovat julkaisseet ensimmäisen vihapuhetta metatasolla käsittelevän, laajaan keskusteluaineistoon pohjautuvan tutkimusartikkelin. Tutkimuksen mukaan vihapuheen käsitteen avulla käydään kamppailua tiedosta, totuudesta ja yhteiskunnallisista valta-asetelmista. Keskusteluissa vihapuhetta normalisoitiin ja oikeutettiin samalla väheksyen sen vaikutuksia sekä yhteiskuntaan että vihapuheen kohteisiin.

Väitös: Koulun keskustelukulttuuri ja sosiaalinen pääoma vahvistavat ruotsinkielisten nuorten luottamusta poliittisiin kykyihinsä19.6.2025 10:21:48 EEST | Tiedote

Valtiotieteen maisteri Venla Hannuksela selvittää väitöskirjassaan, miksi ruotsinkieliseen vähemmistöön kuuluvat suomalaisnuoret luottavat kykyihinsä ymmärtää politiikkaa ja vaikuttaa siihen enemmän kuin suomenkieliset nuoret. Tutkimus tunnistaa kaksi selitystä: ruotsinkielisten koulujen avoimemman poliittisen keskusteluilmapiirin ja ruotsinkielisten vahvemman sosiaalisen yhteisön. Vaikka vähemmistöasema osaltaan selittää ruotsinkielisten tilannetta, koulujen poliittiseen keskusteluun ja nuorten yksinäisyyden torjumiseen panostamalla voidaan vahvistaa kaikkien nuorten poliittisen osallistumisen edellytyksiä.

Doktorsavhandling: Skolans diskussionskultur och socialt kapital stärker svenskspråkiga ungdomars förtroende för sin politiska förmåga19.6.2025 10:20:10 EEST | Tiedote

Politices magister Venla Hannuksela undersöker i sin doktorsavhandling varför finländska ungdomar som tillhör den svenskspråkiga minoriteten har större tilltro till sin förmåga att förstå och påverka politik än finskspråkiga ungdomar. Forskningen identifierar två förklaringar: ett öppnare politiskt diskussionsklimat i svenskspråkiga skolor och starkare sociala gemenskaper bland svenskspråkiga. Även om minoritetsstatus delvis förklarar situationen för svenskspråkiga ungdomar, kan satsningar på politiska diskussioner i skolor och på att motverka ungas ensamhet stärka alla ungdomars möjligheter till politiskt deltagande.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye