Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Purkava lisärakentaminen kiinnostaa Meri-Rastilassa

Jaa

Purkava lisärakentaminen, eli nykyisten rakennusten korvaaminen uusilla, on herättänyt mielenkiintoa Meri-Rastilassa.

Havainnekuva Meri-Rastilan asemakaavan 14.3.2018 suunnitteluversiosta. Kuva: Helsingin kaupunkiympäristön toimiala
Havainnekuva Meri-Rastilan asemakaavan 14.3.2018 suunnitteluversiosta. Kuva: Helsingin kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunki laatii Meri-Rastilaan asemakaavaa, joka tähtää kaupunginosan täydennysrakentamiseen. Kaavatyön kuluessa 11 tontin haltijat ovat toivoneet kaavamuutosta, joka mahdollistaisi nykyisten rakennusten purkamisen ja uusien rakentamisen niiden tilalle. Toiveet koskevat kaupungin omistamia tontteja, joilla on pääosin joko kaupungin omia tai muiden toimijoiden vuokrataloja tai julkisia rakennuksia.

– Purkaminen ei ole käynnistymässä vuokratalotonteilla aivan lähivuosina, vaan asemakaavalla varaudutaan 10–15 vuoden päässä olevaan tilanteeseen, jolloin monet talot tulevat peruskorjausikään, arkkitehti Linda Wiksten Helsingin kaupunkiympäristön toimialalta sanoo.

Nopeammin toteutunee Meri-Rastilan liikekeskuksen uudistaminen. Suunnitteilla on purkaa nykyinen ostoskeskus ja rakentaa sen tilalle kortteli, jossa olisi uusi liikekeskus ja asuntoja.

Wikstenin mukaan korttelirakenteen uudistamista kannattaa tarkastella yksittäisiä tontteja laajemmalla alueella, jolloin kortteleiden pysäköinti- ja pihajärjestelyt sekä rakentamisen vaiheistus saadaan mietittyä toimivaksi kokonaisuudeksi.

Lisää asukkaita ja monipuolisempaa asuntotarjontaa

Meri-Rastila on rakennettu väljästi ja matalasti verrattuna muihin metron varrella oleviin alueisiin. Vanhat rakennukset purkamalla tonteille voidaan rakentaa aiempaa enemmän asuntoja, jotka ovat lisäksi edeltäjiään toimivampia ja laadukkaampia.

– Asemakaavan tämän hetkisessä suunnitteluversiossa purkavan lisärakentamisen kautta tonttien kerrosalaa on voitu kasvattaa kolmin- tai nelinkertaiseksi nykytilanteeseen verrattuna, Linda Wiksten kertoo.

Kun kiinnostus tonttien lisärakentamiseen on kasvanut, on viheralueille suunniteltua rakentamista voitu kaavassa vähentää.

Helsingin tavoitteena on saada Meri-Rastilaan uusia asuntoja noin 4 200 asukkaalle. Lisäksi tavoitteena on monipuolistaa alueen asuntokantaa.

– Lähtökohtana on, että nykyisille vuokratalotonteille tulevasta lisärakentamisesta osa on omistusasumista, Wiksten toteaa.

Uusia rakennuksia myös julkisille palveluille

Asuntorakentamisen lisäksi kaupungin tavoitteena on kehittää Meri-Rastilan julkisia palveluja. Kaavassa varaudutaan korttelitalo Merirastin uudistamiseen niin, että nykyinen rakennus voitaisiin purkaa ja sen tilalle rakentaa laajempi korttelitalo, jossa toimisi nuorisotalo, koulu ja päiväkoti. Korttelitalo voisi mahdollisesti tarjota tiloja myös leikkipuisto- ja asukastoimintaan. Pohjavedenpuiston laidalle varataan tontti uudelle rakennukselle, johon on mahdollista sijoittaa hyvin toimiva, uusi päiväkoti.

Meri-Rastilan asemakaava on tarkoitus viedä kaupunkiympäristölautakunnan käsittelyyn ensi syksynä. Asemakaavan tämän hetkinen suunnitteluversio on kommentoitavana Helsingin verkkosivuilla osoitteessa kerrokantasi.hel.fi 11. huhtikuuta asti. Kommentoitava versio perustuu kaavaluonnokseen, jonka lautakunta hyväksyi viime keväänä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linda Wiksten
arkkitehti
asemakaavoitus
kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki
p. 09 310 37029
linda.wiksten@hel.fi

Kuvat

Havainnekuva Meri-Rastilan asemakaavan 14.3.2018 suunnitteluversiosta. Kuva: Helsingin kaupunkiympäristön toimiala
Havainnekuva Meri-Rastilan asemakaavan 14.3.2018 suunnitteluversiosta. Kuva: Helsingin kaupunkiympäristön toimiala
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 17.5.201917.5.2019 17:26:56 EESTTiedote

Kokouksen päätöstiedote on luettavissa osoitteessa: https://www.hel.fi/static/public/hela/Kaupunkiymparistolautakunnan_ymparisto-_ja_lupajao/Suomi/Paatostiedote/2019/Kymp_2019-05-17_Ylja_9_Pt/index.html Jaosto kokoontuu seuraavan kerran 14.6.2019. Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme