Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Puutteet pohjasaumauskoneen suojaamisessa toivat sakkoja yhtiön toimitusjohtajalle ja yksikön päällikölle sekä yhteisösakon yhtiölle

Jaa
Satakunnan käräjäoikeus on 26.4.2023 tuominnut satakuntalaisen muovipakkauksia valmistavan yrityksen toimitusjohtajan ja yksikön päällikön työturvallisuusrikoksesta. Toimitusjohtaja tuomittiin 20 päiväsakkoon ja yksikön päällikkö 15 päiväsakkoon. Yhtiölle tuomittiin 5 000 euron yhteisösakko.

Käsiteltävänä oli elokuussa 2021 tapahtunut työtapaturma, jossa työntekijän käsi ajautui kahden telan väliin, kun hän on yrittänyt suoristaa rypistynyttä muovikalvoa. Työtapaturman johdosta suoritetulla työsuojelutarkastuksella todettiin, että kone oli puutteellisesti suojattu eli koneen vaara-alueelle pääsyä ei ollut estetty.

Käräjäoikeudessa kuultiin vahingoittunutta työntekijää, molemmat vastaajat sekä todistajina työsuojelutarkastuksen tehnyt tarkastaja sekä vastaajien todistaja. Todisteena oli työsuojelutarkastuksesta tehty tarkastuskertomus. Saadun todistelun perusteella käräjäoikeus totesi riidattomaksi sen, että koneen vaara-alueelle oli pääsy koneen käydessä. Kysymys oli siitä, oliko pohjasaumauskone siitä huolimatta ollut riittävästi suojattu ja oliko työtapaturmatilanne ollut poikkeuksellinen tapahtuma, jota ei olisi voitu varotoimenpiteistä huolimatta välttää.

Todistelun perusteella käräjäoikeus arvioi, että vaara-alueelle pääsy ei ollut vaikeaa ja puristumisvaara oli työpaikalla tunnistettu. Lisäksi vastaavan kaltaisia tilanteita on tapahtunut ajoittain ja siihen oli työpaikalla annettu ohjeistusta. Näin ollen tilannetta, jossa työntekijä yrittää suoristaa muovikalvoa ja tällöin laittaa kätensä vaara-alueelle, ei voitu pitää poikkeuksellisena tapahtumana. Päinvastoin käräjäoikeus piti tämän kaltaista tilannetta hyvin tyypillisenä syynä työtapaturmalle, joka olisi voitu välttää estämällä pääsy koneen vaara-alueelle. Käräjäoikeus totesi vastaajien syyllistyneen työturvallisuusrikokseen.

Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue muistuttaa, että ensisijainen toimi koneiden ja laitteiden suojaamisessa on rakenteellinen suojaus, jolla estetään pääsy koneen tai laitteen vaara-alueelle. Vain niissä tilanteissa, joissa varaa ei voida poistaa teknisin toimin, on turvallisuus varmistettava muilla toimin, kuten opastuksella. Koneiden aiheuttamiin työtapaturma aiheuttaa ajoittain se, että työntekijä syystä tai toisesta tekee väärän ratkaisun häiriötilanteessa. Kyse on hyvin inhimillisestä toimesta. Juuri tämänkaltaisten työtapaturmien estämiseksi koneet ja laitteet on suojattava siten, että työntekijöillä ei ole mahdollisuutta laittaa esim. kättään koneen tai laitteen vaara-alueelle.

Satakunnan käräjäoikeuden tuomio 26.4.2023, 23/116995 asiassa R 23/325. Lainvoimainen tuomio.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lakimies Matti Suontausta, puh. +358 295 018 152
Työsuojelun vastuualue, Lounais-Suomen aluehallintovirasto

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Hovioikeus pysytti käräjäoikeuden tuomion työsyrjinnästä – isännöintitoimiston johtajalle sakkoja26.5.2023 13:06:20 EEST | Tiedote

Turkulaisen isännöinti- ja kiinteistöhuoltoyhtiön toimitusjohtaja tuomittiin työsyrjinnästä 25 päiväsakon sakkorangaistukseen. Toimitusjohtaja oli purkanut teknisen isännöitsijän työsuhteen ainakin osin sen vuoksi, että työntekijä oli ilmoittanut yhteistoiminta-asiamiehelle työpaikan yhteistoiminnan laiminlyönneistä uutta työajan seurantajärjestelmää käyttöön otettaessa. Työnantaja tuomittiin myös maksamaan työntekijälle 800 euroa kärsimyskorvausta. Työntekijän oikeudenkäyntikuluja työnantaja joutui korvaamaan lähes 13 000 euroa.

Arbetsboken för anpassad motion och idrott är kommunernas nya verktyg för att främja jämlikhet25.5.2023 14:30:00 EEST | Tiedote

Arbetsboken för anpassad motion, som utarbetats i samarbete mellan Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland och Idrottsvetenskapliga sällskapet i Finland (LTS), har utvecklats som ett hjälpmedel för kommunerna för att stödja fysisk aktivitet för personer med funktionsvariation. Målet med arbetsboken är att stödja likvärdig tillgång till idrottstjänster och jämlika möjligheter för medborgarna att leva ett aktivt liv. Då arbetsboken publiceras ordnas ett webbseminarium som är öppet för alla den 30 maj 2023 kl. 9–11.

Soveltavan liikunnan työkirja on kuntien uusi työkalu yhdenvertaisuuden edistämiseen25.5.2023 14:30:00 EEST | Tiedote

Lounais-Suomen aluehallintoviraston ja Liikuntatieteellisen Seuran (LTS) yhteistyönä tuottama soveltavan liikunnan työkirja on kehitetty kuntien apuvälineeksi tukemaan toimintarajoitteisten henkilöiden liikunnan suunnittelua. Tavoitteena on edistää liikuntapalveluiden yhdenvertaista saatavuutta ja kansalaisten tasa-arvoisia mahdollisuuksia aktiiviseen elämäntapaan. Kaikille avoin webinaari työkirjan julkistamisesta järjestetään 30.5.2023 klo 9–11.

Regionförvaltningsverket övervakade indrivningsbyråernas indrivningskostnader för företagsfordringar och deltog i lagberedningen 202225.5.2023 14:10:00 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverket övervakade intensifierat att de maximibelopp som ställts för indrivningskostnaderna för företagsfordringar iakttas. Indrivningslagen ändrades 1.5.2022. Tillsynsbeslut fattades bland annat om indrivningskostnader för företagsfordringar och om att reservera tillräcklig betalningstid för gäldenärerna.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme