Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Pyhäselän ja Kylmäkosken vankilat muutetaan älyvankiloiksi

Jaa
Älykäs vankila -hanke toteutti Suomen ensimmäisen älyvankilan Hämeenlinnan naisvankilaan vuonna 2021. Vuonna 2023 Pyhäselän ja Kylmäkosken vankilat muutetaan älyvankiloiksi, ja tavoitteena on tehdä kaikista Suomen suljetuista vankiloista älyvankiloita. Suomen älyvankilamalli on myös herättänyt laajaa kansainvälistä kiinnostusta.

Älykäs vankila -hankkeessa toteutettiin vuosina 2018–2022 monia merkittäviä uudistuksia rikosseuraamusasiakkaiden digipalveluissa. Niistä merkittävin oli Suomen ensimmäinen älyvankila eli Hämeenlinnan uusi naisvankila, jossa on henkilökohtaiset sellipäätteet ja Doris-asiointijärjestelmä kaikille vangeille.

Älyvankilassa jokaisessa sellissä on henkilökohtainen sellipääte, jolta vanki voi asioida sähköisesti ja käyttää digitaalisia palveluita. Sellipäätteeltä pääsee asioimaan vankilan sisällä viestein ja videopuheluilla sekä rajoitetusti vankilan ulkopuolelle videopuhelujen ja vankisähköpostin kautta. Sellipäätteillä on rajattu nettiyhteys, jolla voi selata useita eri nettisivuja rikosseuraamusasiakkaiden yhteisen Portti-avaussivun kautta.

Huhtikuussa 2023 henkilökunnalta ja vangeilta kerätyn palautteen perusteella älyvankilajärjestelmään ollaan tyytyväisiä ja digipalvelut ovat aktiivisessa käytössä päivittäin.Digipalvelut eivät kuitenkaan korvaa ihmisten välisiä kohtaamisia ja lähityötä, vaan vahvistavat ja laajentavat Rikosseuraamuslaitoksen palveluita ja tukevat vankeja kuntoutumisessa.

Koronapandemian vauhdittamana merkittävä osa vankien viranomais- ja sidosryhmätapaamisista tapahtuu digitaalisesti esimerkiksi videotapaamisten avulla. Henkilökohtaiset sellipäätteet mahdollistavat etäopiskelun ja joustavan yhteydenpidon läheisiin. Vangit voivat myös hoitaa asioitaan itsenäisesti vankilan sisäisessä asioinnissa sekä esimerkiksi Vankiterveydenhuollon poliklinikan kanssa. Vankisähköposti helpottaa yhteydenpitoa esimerkiksi lakimiehiin ja opiskelupaikkoihin.

Älyvankila laajeni joulukuussa 2022 Pyhäselän vankilaan, ja laajeneminen jatkuu vankilan kaikille osastoille toukokuun 2023 aikana. Syyskuussa 2023 myös Kylmäkosken vankila muutetaan älyvankilaksi.

Älyvankilalla monia sosiaalisia ja taloudellisia hyötyjä

Älyvankilan käyttöönotto suljetuissa vankiloissa tuo mukanaan monia taloudellisia hyötyjä, kun esimerkiksi vankikuljetuksiin ja tapaamisiin käytettävä aika sekä logistiikkakustannukset vähenevät ja erilaisia prosesseja muutetaan digitaalisiksi. Myös vankilaturvallisuus paranee, kun vankikuljetusten ja tapaamisten valvonnan resurssia voidaan käyttää muuhun työhön.

Älyvankilan myötä vangeille suunnattujen palveluiden määrä ja saavutettavuus ovat myös kasvaneet, ja rikoksettomuutta tukevien läheissuhteiden ylläpito vankeusrangaistuksen aikana on parantunut. Vankien sähköisen asioinnin ja digitaalisten palvelujen käyttö edesauttaa sijoittumista yhteiskuntaan integroitumista ja mahdollistaa entistä laajemmat sekä itseohjautuvammat mahdollisuudet kuntoutumiseen vankeusaikana.

Älykäs vankila -hanke on herättänyt laajaa kotimaista ja kansainvälistä mielenkiintoa. Hämeenlinnan älyvankilassa on vieraillut useita ulkomaisia vierailijaryhmiä ja älyvankila-konseptia on esitelty useissa kansainvälisissä kongresseissa ja artikkeleissa. Tällä hetkellä Suomen älyvankilamallia vastaavia ratkaisuja pyritään toteuttamaan monissa muissakin maissa.

Lisätietoja:

Pia Puolakka, erityisasiantuntija, tiimivastaava Pia Puolakka, p. 050 528 9042, pia.puolakka@om.fi

Avainsanat

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Lintulahdenkatu 5
00530 HELSINKI

029 56 88500http://www.rikosseuraamus.fi

Rikosseuraamuslaitos on oikeusministeriön alaisuudessa toimiva vankeusrangaistusten ja yhdyskuntaseuraamusten täytäntöönpanoviranomainen. Rikosseuraamuslaitoksen tavoitteena on omalta osaltaan ehkäistä uusintarikollisuutta ja lisätä yhteiskunnan turvallisuutta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Uuden pääpoliisiaseman ja vankilan peruskivi muurattiin Oulussa26.5.2023 14:00:00 EEST | Tiedote

Poliisin ja Rikosseuraamuslaitoksen yhteishankkeena toteutettavan uuden pääpoliisiaseman ja vankilan peruskivi muurattiin tänään Oulun Ruskonselän rakennustyömaalla. Kyseessä on Suomessa ainutlaatuinen samalle tontille rakennettava poliisin, vankilan ja istuntosalin yhteishanke. Rakennustyöt etenevät vaiheittain, ja ensimmäisenä valmistuvat pääpoliisiaseman rakennustyöt vuoden 2024 loppuun mennessä. Rakennuttajana toimii valtion toimitiloista vastaava Senaatti-kiinteistöt ja päätoteuttajana SRV.

Vilma är fängelsehundarnas finländska mästare — tuff tävling skapar nätverk och tränar för verkliga situationer25.5.2023 15:59:16 EEST | Tiedote

Fängelsehundarnas finländska mästerskap avgjordes i tävlingarna vid i Kestilä fängelse 23 till 25 ​​maj 2023. Vinnaren blev labradorretriever Hakukoneen Twitter "Vilma" från Jokela fängelse, förd av väktare Heidi Ristimäki. Labradorretriever Santtu med Antte Röntynen från Sukeva fängelse tog andraplatsen. Labradorretriever Vinski och Tuomo Räsänen från Pyhäselkä fängelse tog tredje plats. Så gott som alla av de drygt 20 hundarna på Brottspåföljdsmyndigheten medverkade.

Vilma on vankilakoirien Suomen mestari – kovatasoisessa kilpailussa verkostoidutaan ja harjoitellaan tositilanteita varten25.5.2023 15:52:05 EEST | Tiedote

Vankilakoirien Suomen mestaruus ratkottiin kolmipäiväisissä kilpailuissa 23.–25.5.2023 Kestilän vankilassa. Voittajaksi kruunattiin Jokelan vankilan labradorinnoutaja Hakukoneen Twitter ”Vilma” ohjaajanaan vartija Heidi Ristimäki. Kilpailuissa toiseksi sijoittui Sukevan vankilan labradorinnoutaja Santtu ja Antte Röntynen. Kolmannelle sijalle ylsivät labradorinnoutaja Vinski ja Tuomo Räsänen Pyhäselän vankilasta. Paikalla olivat lähes kaikki Rikosseuraamuslaitoksen yli 20 koiraa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme