Lastensuojelun Keskusliitto

Pyörätuolikelaaja Leo-Pekka Tähti Kirjanmerkki-podcastissa: ”Lapset tarvitsevat monenlaisia urheiluesikuvia”

Jaa

Lapsen Maailma -lehden Kirjanmerkki-podcastin ensimmäisessä jaksossa 6-vuotiaat Aapo ja Vilho sekä maailman nopein pyörätuolikelaaja Leo-Pekka Tähti keskustelevat urheiluaiheisista lastenkirjoista.

Liikunta on monelle lapselle tärkeä osa olemassaoloa. Silti suurin osa suomalaisista lapsista liikkuu nykyään liian vähän. 6-vuotiaat Aapo ja Vilho ovat liikunnallisia lapsia, jotka tunnistavat urheiluaiheisista lastenkirjoista monia urheilulajeja sekä perinteisiä sankaritarinoita.

Aapon ja Vilhon mielestä urheilu on terveellistä ja yleensä aina hauskaa.
“Urheilusta vahvistuu ja tulee hyvä kunto”, 6-vuotias Aapo tietää.

Myös pyörätuolikelaaja Leo-Pekka Tähti oli lapsena vilkas ja urheilullinen. Koulun liikuntatunneilla pyörätuolia käyttävälle keksittiin joskus soveltavia tehtäviä.
“Pesäpallossa ei tarvinnut päästä ihan pesälle asti, vaan riitti, että pääsi puoleenväliin”, kuvailee Tähti.

Nykyään Tähti toivoo, että jokaiselle lapselle löytyisi sopiva urheiluesikuva. Lastenkirjallisuus kuvaa urheilijoita kuitenkin yllättävän yksipuolisesti. Esimerkiksi parauheilijoita ei vielä lastenkirjoissa näy.
“Olisihan se hienoa, jos Mauri Kunnaksen Suuren urheilukirjan koirahahmot olisivatkin pyörätuolissa ja urheilisivat siinä”, Tähti miettii.

Aapo ja Vilho fanittavat jalkapalloilijoita, mutta kaiken kaikkiaan heidän käsityksensä urheilusankareista ovat hyvin realistisia.
“Urheilusankari on tosi hyvä ja tosi pro. Se näyttää semmoiselta hikiseltä hikisukalta”, kertoo Aapo.
“Lopuksi se sankari töllöttää television edessä ja katselee sieltä omaa voittoaan”, jatkaa Vilho.

Jaksossa käsittelyssä ovat teokset:
Ole Könnecke: Urheilu on hauskaa (Lasten Keskus, 2018)
Mauri Kunnas: Suuri urheilukirja (Otava, 1. painos 1988)

Kirjanmerkki-podcast kertoo, kuinka erilaiset lapset ja nuoret lukevat – ja millaiset kirjat heitä lukijoina inspiroivat. Tässä sarjassa lapset ovat asiantuntijoita. Jokainen jakso esittelee sekä kirjauutuuden että klassikon ja käsittelee niiden myötä tärkeitä yhteiskunnallisia teemoja.

Kuuntele Kirjanmerkki-podcastia Lapsen Maailman verkkosivuilla, Spotifyssa tai Applen Podcasts-sovelluksessa. 

Lapsen Maailma -lehti on Lastensuojelun Keskusliiton kuukausijulkaisu. Tänä vuonna ilmestyy jo sen 77. vuosikerta. Lapsen Maailma on ainoa suomalainen lehti, jossa julkaistaan säännöllisesti lasten- ja nuortenkirjakritiikkejä. Niitä tekee palkittu kirjailija ja kriitikko Ismo Loivamaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Anu Jämsén
Lapsen Maailman toimituspäällikkö
0408401080
anu.jamsen@lskl.fi

Maija Puska
Toimittaja ja mediakasvattaja
0407053564
puska.maija@gmail.com

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Lastensuojelun Keskusliitto
Lastensuojelun Keskusliitto
Armfeltintie 1
00150 HELSINKI

09 329 6011http://www.lskl.fi

Lapsen Maailma -lehti on Lastensuojelun Keskusliiton kuukausijulkaisu. Tänä vuonna ilmestyy jo sen 77. vuosikerta. Lapsen Maailma on ainoa suomalainen lehti, jossa julkaistaan säännöllisesti lasten- ja nuortenkirjakritiikkejä. Niitä tekee palkittu kirjailija ja kriitikko Ismo Loivamaa.

Lastensuojelun Keskusliitto on vuonna 1937 perustettu keskusjärjestö, joka tekee asiantuntija- ja vaikuttamistyötä lapsen oikeuksien ja lastensuojelun asioissa. Koko Lapsen Maailma -lehden tuotto käytetään Keskusliiton toimintaan.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lastensuojelun Keskusliitto

Perheiden tuki pitää pystyä turvaamaan poikkeusoloissa9.4.2020 12:00:00 EESTTiedote

Lastensuojeluilmoitusten määrä on laskenut poikkeustilan aikana, kun yhteydet tukea tarvitseviin perheisiin ovat heikentyneet. Perheissä ei kuitenkaan tarvita vähemmän apua, vaan enemmän. Pahimmillaan tilanne voi johtaa siihen, ettei perheille pystytä tarjoamaan tukea ajoissa, vaan ongelmat kärjistyvät. Lapsi- ja perhejärjestöt toivovat yhtenäisiä linjauksia perheiden palvelujen järjestämiseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme