Helsingin yliopisto

Pysäytetään mitokondriotaudit! - Teemaviikko huipentuu maailman kiertävään vihreään valoaaltoon

Jaa

Kansainvälistä mitokondriosairauksien teemaviikkoa vietetään 17. - 22.9. Teemaviikon tarkoitus on kertoa näiden vaikeiden tautien tarinaa, ja valottaa sitä, miksi tutkimus on potilaiden ainoa toivo. Viikon huipennukseksi yli sata kansallista monumenttia ympäri maailman valaistaan lauantai-iltana vihreäksi.

123rf
123rf

Mitokondrioiden toimintahäiriöstä johtuvat etenevät sairaudet vaikeuttavat jopa 200 000 eurooppalaisen elämää - suunnilleen yhtä monen kuin on syöpää sairastavia lapsia - mutta silti ne tunnetaan huonosti.

Mitokondriot ovat solujen voimalaitoksia, jotka tuottavat kudoksille käyttöenergiaa, ja huolehtivat niiden kasvusta ja korjauksesta.   ”Mitojen” toimintavika osuu solujen, kudosten ja elimistön välttämättömimpiin perustoimintoihin.

Mitokondriotauti voi puhjeta millä iällä hyvänsä, ja on aina potilaalle ja perheelle tragedia. Se voi olla vaikea lapsen tai aikuisen aivo-, lihas- hermo- tai sydänsairaus, ja siihen voi liittyä muun muassa sokeutta, kuurotta tai vaikeaa epilepsiaa. Yhteistä taudeille on se, että ne etenevät eikä niille ole parantavaa hoitoa. Osa johtaa elämän katkeamiseen ennen aikojaan. Osa Parkinsonin taudistakin liittyy virheisiin mitokondrioiden toiminnassa.

Mitokondriosairauksien huono tunnettuus hidastaa diagnoosin saamista, oikeita hoitotoimenpiteitä ja kuntoutusta. Potilaiden toivo on tutkimuksessa.

TEEMAVIIKOLLA TAPAHTUU

Tiistai 18.9. Yleisöluentotilaisuus, järjestäjänä Mitokondrioyhdistys ry, Neuroliitto ja Kuuloliitto. Lääkärit, potilaat ja perheet äänessä. Valkea talo, Ilkantie 4, 00400 Helsinki. Kahvi klo 16, yleisöluennot klo 17-20.

Maanantai – perjantai 17.-21.9. Potilaiden tai heidän sukulaistensa kirjoittamat tarinat heräävät eloon näyttelijä Krista Kososen lukemina tarinoina. Elokuvaohjaaja Juho Kuosmanen yhdessä kuvataiteilija Elina Warstan kanssa loi näistä tarinoista videoita, joiden musiikista vastasivat huilisti Heljä Räty ja muusikko Kie Von Hertzen. Tarinoita julkaistaan yksi päivässä @MolNeuroProgram. Myös Mitokondrioyhdistys ry julkaisee potilastarinoita omilla Facebook-sivuillaan.

Meilahden kampuksella Helsingin yliopiston mitokondriotautitutkijat tunnistaa vihreistä ”Team MITO - STOP Mitochondrial Disease” -paidoistaan; he kertovat mielellään mitotaudeista ja omista tutkimusprojekteistaan.

Lauantai 22.9. Viikko huipentuu #lightupformito -kampanjaan. Yli sata kansallismonumenttia vihreäksi valaiseva aalto alkaa Australiasta ja etenee länteen. Vihreän värin saavat muun muassa Colosseum, Sagrada Familia, Empire State Building ja Niagaran putoukset.

Suomessa mitotautien tunnettuutta ja tutkimusta on ilmoittautunut tukemaan yli 20 rakennusta tai monumenttia kahdeksassa kaupungissa: HUS:n Meilahden Tornisairaala, Skywheel Helsinki, Finlandia-talo, Helsingin Kaupunginteatteri, Linnanmäki, Tampere-talo, Näsinneula, Oulun Teatteri, Kokkolan kaupunginteatteri, Vetelin taidekartano, IKEA Kuopio, Matkus Shopping Center, Kuopion kaupunginteatteri, Pohjois-Savon pelastuslaitos, Turun Kirjastosilta, Caruna Espoo, Albergan kartano, Espoon kulttuurikeskus, Gumbölen kartano ja Karhusaari.

Lisätietoja:

Akatemiaprofessori Anu Wartiovaara, Helsingin yliopisto
Puh. 040 5936386, sähköposti anu.wartiovaara@helsinki.fi

Projektikoordinaattori Maija Komonen
Puh. 050 415 5262, sähköposti maija.komonen@helsinki.fi

Mitokondriosairauksista:

Tuhansien potilaiden tuntematon tauti – kuka selättää miton?

”Koskaan ei ollut niin hyvä aika olla mitokondriotutkija kuin nyt”

**************************************
Ystävällisin terveisin

Päivi Lehtinen, tiedeviestinnän asiantuntija, Helsingin yliopisto
paivi.m.lehtinen@helsinki.fi  050 406 2043

Kuvat

123rf
123rf
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Kissojen ja koirien bakteerien antibioottiresistenssi on vähentynyt16.11.2018 09:38Tiedote

Kissojen ja koirien bakteereiden vastustuskyky antibiooteille on vähenemässä monen vuoden jälkeen. Tilanteen paranemiseen on todennäköisesti vaikuttanut antibioottien vähentynyt käyttö. Vaikka kehitys on ollut valoisampaa, monien antibioottien kohdalla vastustuskykyisten kantojen osuus on edelleen liian suuri ja aktiivisia toimia tarvitaan, kertoo Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisen tiedekunnan kliinisen mikrobiologian laboratorio. Seurantatieto on kerätty vuosilta 2014–2017.

Yksin asuvan kohtuullinen minimibudjetti on noin 1 400 euroa kuukaudessa15.11.2018 10:13Tiedote

Esimerkkitalouksien välttämättömien kulujen yhteissumma kuukaudessa vaihtelee pääkaupunkiseudulla yksin asuvien alle 45-vuotiaiden noin 1 380 eurosta kahden vanhemman ja kolmilapsisen perheen noin 4 250 euroon. Helsingin yliopiston Kuluttajatutkimuskeskuksessa on selvitetty, mitä tavaroita ja palveluita kuluttaja tarvitsee, jotta tulee toimeen, voi ylläpitää terveyttä ja voi kokea osallistuvansa yhteiskunnalliseen toimintaan Suomessa.

Tervakapitalismi mullisti kainuulaisten elämän 1800-luvulla14.11.2018 15:24Tiedote

Tutkimuksen mukaan tervatalous asemoitui 1800-luvun Kainuuseen erityisessä historiallisessa kontekstissa. Tervakapitalismin muotoutumista määrittivät kapitalistisen maailmanjärjestelmän, Suomen suurruhtinaskunnan ja Pohjois-Suomen talousalueen yhteiskunnallisten rakenteiden sekä toimijoiden voimasuhteet. Lähes vuosisadan jatkunut tervakapitalismi mullisti perin pohjin kainuulaisten elämän ja luontokäsitykset.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme