ELO - Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiöELO - Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiöELO - Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö

Rågbrödet är finlands nationalrätt

Dela
Nästan 50 000 finländare deltog i omröstningen om Finlands Nationalrätt som utlystes hösten 2016. Det hundraåriga Finlands nationalrätt är rågbrödet. Topplaceringar fick också maträtten Karelsk stek, de Karelska pirågerna och stekt fisk med potatismos.
Nationalrätten valdes genom en folkomröstning.
Nationalrätten valdes genom en folkomröstning.

I den första röstningomgången sommaren 2016 gav över 10 000 personer över 1000 förslag sammanlagt till vad de ansåg borde utses till Finlands nationalrätt.  Efter det valde en panel bestånde av professionella inom matbranschen de tolv mest populära inhemska matskatterna; pitsa (stavat just så!), ärtsoppa, rågbröd, memma, fisksoppa, fil, Karelska piråger, blåbärspaj, stekta mujkor (siklöja)/strömming/abborre med potatis, Karelsk stek, gravad fisk och leverlåda.

Finlands nationalrätt utsågs bland finalisterna genom en folkomröstning under senhösten 2016. Över 40 000 personer röstade – av dem mer än hundra på traditionellt sätt med postkort.

Omröstningen om nationalrätten arrangerades av ELO-stiftelsen, d.v.s. stiftelsen för befrämjandet av finländsk matkulur, tillsammans med Skogs- och lantbrukscentralen MTK och jord- och skogsbruksministeriet.

Folket och panelen eniga

Rågbrödet blev överlägsen segrare med nästan 10 000 röster. Det var också den överlägset populäraste maten bland unga röstare, d.v.s. alla under 30 år. De unga gillar också bl.a. Karelska piråger medan röstare över 60-år hellre valde Karelsk stek eller stekta mujkor eller strömming med mos. Blåbärspirågen blev den mest populära desserten i alla ålderskategorier.

Nationalrätten valdes genom en folkomröstning. Folkomröstningen stöddes av en proffspanel vars uppgift var att se till att tävlingens finalistern mångsidigt representerade finländsk matkultur ur flera aspekter; varierande historier och ursprung, olika råvaror och mångsidiga tillredningssätt. Panelens egen favorit var fisksoppan – till vilken rågbrödet passar alldeles speciellt bra!

Finland100 jubileumsåret är rågbrödets år.  Vilket är ditt rågbröd?

Nationalrättpanelen föreslå att den finländska kulturens dag, Kalevaladagen, också utlyses till den finländska matkulturens dag.  Alla företag och föreningar som jobbar och sysslar med råg har gemensakt beslutat lyfta upp vårt dagliga rågbröd till ett firat festföremål.

Rådet uppmuntrar också oss alla i våra många län att föra fram våra specilaiteter – som sådana eller ”tunade” till delikatesser i vår tid.

Omröstningen visade hur ikoniskt rågbrödet är i finländarnas hjärtan.  Var och en av oss har vårt eget förhållande till det och berättar gärna våra egna rågbrödshistorier.  Det arbete som görs för att säkra att all vår råg är inhemsk, Finlands starka kunnande om dess hälsobrefämjande egenskaper tillsammans med utvecklingen av moderna rågsnacksproducker bådar gott för rågens framtid.  Rågen finns i otaliga finländska delikatesser; i memma, i kalakukko, i paneringen av insjöfiskar och t.o.m. i rågwhisky!

Klicka in dig på jurymedlemmarnas hisotrier om ”Mitt rågbröd”, skriv ner din egen rågbrödshistoria eller skicka in din bild med hashtag #minunruisleipäni.

ELO-stiftelsen med samarbetspartners för fram alla tolv matskatter under Finland100 jubileumsårets månader.  Klicka in på www.kansallisruoka.fi sidorna.

#kansallisruoka

#nationalrätt

Se segrarvideon här!

Bilder av våra matskatter finner du här.

Nationalrättpanelen

Panelen består av generalsekreteraren för Statens näringsdelegation Arja Lyytikäinen, ordföranden för föreningen Maa- ja kotitalousnaiset ry Maija Silvennoinen, den finska Skördekalenderns (Satokausikalenteri) grundare Samuli Karjula, verksamhetsledaren för Marttaliitto, det finska Marthaförbundet, Marianne Heikkilä, Finnjävel-restauratören Henri Alén, matkulturprofessor Johanna Mäkelä, historikern och författaren Lasse Lehtinen, Svenska litteratursällskapets arkiv- och folklivsforskare Yrsa Lindqvist, ordföranden för Finlands Gastronomers Görening Kim Palhus, Mondo-tidningens chefredaktör Kati Kelola, MTK:s matkulturombudsman Anni-Mari Syväniemi och ELO-stiftelsens direktör Seija Kurunmäki.

Nyckelord

Kontakter

ELO-stiftelsen för befrämjandet av finländsk matkultur
Seija Kurunmäki
Direktör
+ 358 400 460894
seija.kurunmaki@elo-saatio.fi


Susanna Haavisto
Informatör
+ 358 40 5060185
susanna.haavisto@elo-saatio.fi


Jord- och skogsbruksproducenternas centralförbund MTK ry
Anni-Mari Syväniemi
Matkulturombudsman
+ 358 50 51189909
anni-mari.syvaniemi@mtk.fi

Bilder

Nationalrätten valdes genom en folkomröstning.
Nationalrätten valdes genom en folkomröstning.
Ladda ned bild
Laura Riihelä och Juuli Hakkarainen.
Laura Riihelä och Juuli Hakkarainen.
Ladda ned bild

Länkar

Om

ELO - Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö
ELO - Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö
Pajuniityntie 11
00320 Helsinki

http://www.elo-saatio.fi

Följ ELO - Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från ELO - Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö

Vuoden Kokki, Vuoden Tarjoilija, Bocuse d’Or Academy Finland kilpailutoiminta jatkuu katkeamattomana uusine pääjärjestäjineen31.8.2020 09:58:00 EEST | Tiedote

Tiedote 31.8.2020. ELO-säätiön hallinnoima ravintola-alan kansallinen ja kansainvälinen kilpailutoiminta siirtyy uusille pääjärjestäjille syyskuusta alkaen. Bocuse d’Or kilpailutoiminta siirtyy Bocuse d’Or Academy Finland ry:lle. Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija kilpailutoiminnan järjestämisvastuu siirtyy Wihuri Oy Aarnio Metro-tukulle. Sekä Bocuse d’Or että Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija kilpailutoiminta jatkuu katkeamattomana uusine pääjärjestäjineen ja nykyisine ammattilais- ja yhteistyökumppaniverkostoineen suunnitelmien ja tavoitteiden mukaisesti.

Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija -finalistit vuodelle 2020 on valittu - seuraa finaalia suorassa lähetyksessä13.3.2020 10:02:19 EET | Tiedote

Vuoden Kokki ja Tarjoilija 2020 -finalistit julkistettiin Gastro Helsinki -ammattitapahtumassa 12.3. Kahdeksan huippukokkia ja -tarjoilijaa jatkaa finaaliin, joka järjestetään poikkeuksellisesti suurelta yleisöltä suljettuna. Vuoden Kokki ja Tarjoilija 2020 -finaalia voi seurata tänä vuonna suorana Ilta-Sanomien verkkosivuilla Ruokala-osiossa 13.3. klo 10-14.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye