Suomen kirjastoseura

Rajattu asiointi kirjastoissa turvattava liikkumisrajoituksista huolimatta

Jaa

Välttämätön tietokoneiden käyttö, opiskelu, kulttuuri ja sivistys pitävät yllä kriisikestävyyttä.

Suomen kirjastoseuran mukaan välttämätön asiointi kirjastoissa pitää lisätä liikkumisrajoituksia koskevaan lakiin.

Liikkumisrajoituksia koskeva lakiesitys on parhaillaan käsittelyssä eduskunnan valiokunnissa.

Kirjastoseuran mukaan kirjastossa asiointi pitää turvata kolmesta syystä.

1. Kirjastojen tietokoneet ovat ensiarvoisen tärkeä osa monen suomalaisen arkea. Yhteiskunnan heikommassa asemassa olevien ihmisten on hyvin vaikea hoitaa välttämättömiä asioitaan, jos kirjastot ovat kokonaan kiinni.

2. Kirjastojen täyssulku hankaloittaisi entisestään nuorten ja opiskelijoiden vaikeaa tilannetta. Kantar TNS:n viime keväänä tekemässä kyselyssä joka kolmas opiskelija kertoi, että kirjastojen täyssulku vaikeutti heidän opiskeluaan.

3. Henkisen kriisinkestävyyden kannalta rajattu asiointi kirjastossa on välttämätöntä. Karanteeni ja eristäytyminen voivat johtaa ihmisen toimintakyvyn heikkenemiseen. Kirjastojen laaja verkosto pystyy tarjoamaan jokaiselle kulttuuria ja sivistystä henkisen hyvinvoinnin ylläpitämiseen.

Viime vuoden lopussa kirjastoissa otettiin käyttöön rajattu asiointi, jossa asiakas voi noutaa varauksen tai valita luettavaa helposti saatavilla olevista teemahyllyistä. Samalla tietokonetta tai tulostinta voi käyttää rajoitetusti. 

Rajattu asiointi on todettu turvalliseksi. Eduskunnan sivistysvaliokunta totesi tammikuussa tartuntatautilain muuttamista koskevassa lausunnossaan, että kirjastoissa on päästy turvalliseen toimintaan erityisjärjestelyiden avulla. 

Suomen kirjastoseuran toiminnanjohtaja Rauha Maarno kertoo, että kirjastojen rajattu palvelu on tärkeää kriisiaikana. 

”Kirjastojen rajattu käyttö auttaa ihmisiä kestämään pitkittynyttä kriisiä. Lainaustoiminnan ja tietokoneiden käyttömahdollisuuden täytyy jatkua, jotta voimme varmistaa kaikkien pääsyn tietoon ja kulttuuriin myös poikkeusoloissa”, Rauha Maarno sanoo. 

Esimerkiksi pääkaupunkiseudun kirjastoissa rajoitettu palvelu on tarkoittanut sitä, että kirjastossa voi: 

- Lainata ja palauttaa kirjoja ja muita aineistoja itsepalveluautomaatilla⁠. 

- Noutaa varattua aineistoa varaushyllystä⁠. 

- Lainata aineistoja rajatuista valikoima- ja teemahyllyistä. 

- Asioida pikaisesti ja omatoimisesti asiakastietokoneilla välttämättömissä asioissa⁠. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen kirjastoseura
Suomen kirjastoseura
Runeberginkatu 15 A 6
00100 HELSINKI

044 522 2941http://suomenkirjastoseura.fi

Suomen kirjastoseura on kansalaisjärjestö, joka edistää kirjastojen asemaa. Seura julkaisee Kirjastolehteä, kampanjoi Kirjaston päivänä ja järjestää valtakunnalliset Kirjastopäivät.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen kirjastoseura

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme