Rakennustyöntekijä putosi 2,5 metrin korkeudesta – sakkoja päätoteuttajalle ja työnantajalle
Käräjäoikeuden käsiteltävänä oli Tampereella heinäkuussa 2018 tapahtunut työtapaturma. Työntekijä oli ollut tasoittamassa katon alapintaa rakenteilla olleen kerrostaloasunnon parvella noin 2,5 metrin korkeudessa. Hän tasoitti katossa olevaa tasoitetta vetämällä teräsliippaa siten, että käveli samanaikaisesti taaksepäin. Työntekijä käveli parvella olevaan porrasaukkoon ja putosi maahan loukkaantuen. Parvella ei ollut suojakaiteita eikä työntekijällä turvavaljaita ja -köyttä.
Työsuojeluviranomainen katsoi, että työturvallisuusnormien noudattaminen oli laiminlyöty rakennustyömaalla putoamissuojauksen toteuttamisen, riittävän perehdyttämisen sekä työolojen jatkuvan seurannan osalta.
Käräjäoikeus katsoi työtapaturmassa loukkaantuneen työntekijän työnantajan rikkoneen työturvallisuusmääräyksiä putoamissuojauksen toteuttamisen, työolojen jatkuvan seurannan sekä riittävän opetuksen ja ohjauksen antamisen osalta. Työntekijälle oli annettu perehdytys siten, että päätoteuttajan edustajat olivat antaneet perehdytyksen suomen kielellä ja työntekijän työnantaja oli kääntänyt perehdytyksen venäjän kielelle. Työntekijän äidinkieli ei ollut venäjä. Käräjäoikeus katsoi, että vaikka asiassa ei ollut näytetty, etteikö työntekijälle olisi perehdyttämisvaiheessa annettu sinänsä riittävää informaatiota, oli perehdytys suoritettu puutteellisesti, koska työntekijän työnantaja ei ollut varmistanut, että työntekijä olisi ymmärtänyt hänelle vieraalla kielellä annetun informaation.
Työn valvonnan ja putoamissuojauksen toteuttamisen osalta käräjäoikeus katsoi työnantajan rikkoneen työturvallisuusmääräyksiä laiminlyömällä järjestää työmaalle asianmukaisen työnjohdon. Työnantaja oli nimennyt työnantajan edustajaksi työmaalle niin sanotun etumiehen, jolla ei ole ollut työnantajan edustajan vastuuta.
Lisäksi käräjäoikeus katsoi päätoteuttajan laiminlyöneen velvollisuutta tarkkailla jatkuvasti työnantajien toimintoja ja työtapojen turvallisuutta sekä velvollisuutta kiinnittää erityistä huomiota muun muassa putoamissuojaussuunnitteluun. Käräjäoikeus katsoi, että mikäli päätoteuttajan työnantajien edustajat olisivat täyttäneet kyseiset velvollisuutensa, olisivat he havainneet tapaturmassa loukkaantuneen työntekijän työn edenneen siihen vaiheeseen, että hän on seuraavaksi menossa tekemään työtä malliasunnon parvelle. Tämä olisi puolestaan johtanut parven asianmukaiseen suojaamiseen ennen työn aloittamista. Päätoteuttajan vastaavan mestarin osalta käräjäoikeus kuitenkin totesi, että vaikka hän oli lähtökohtaisesti rikkonut valvontavelvollisuuttaan, ei työturvallisuusmääräysten vastaisen tilan voitu katsoa aiheutuneen hänen laiminlyönneistään, koska hän oli ehtinyt toimia esimiesasemassa vain kolme päivää ennen tapahtunutta työtapaturmaa.
Käräjäoikeus totesi päätoteuttajan toimivan ammattimaisesti rakennusalalla ja siten siltä voidaan vaatia putoamissuojaukseen toteutuksen valvontaan liittyvien työturvallisuusmääräysten huolellista noudattamista. Yhtiön huolimattomuutta lisäsi se, että se on vuosina 2017 ja 2018 ennen nyt puheena olevaa turmaa saanut yhteensä 3 puutteelliseen putoamissuojaukseen liittyvää
työsuojeluviranomaisen ohjetta. Nämä yhtiölle annetut työsuojeluviranomaisen huomautukset otettiin huomioon yhteisösakon määrää korottavana seikkana.
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue korostaa, että rakennustyömailla on tärkeätä seurata turvallisten työmenetelmien lisäksi työn edistymistä, jotta tarpeelliset suojaamistoimenpiteet tulee tehdyksi ajoissa. Lisäksi tulee huomata, että työnantajan vastuuta työturvallisuusasioista, kuten vastuuta turvallisten työtapojen valvonnasta, ei voida siirtää työntekijöille. Työnantajan tulee myös huolehtia, että työntekijä on ymmärtänyt hänelle annetun perehdytyksen erityisesti tilanteessa, jossa esimerkiksi kielimuurin voidaan ennakoida aiheuttavan ongelmia työntekijän ymmärryksessä.
Pirkanmaan käräjäoikeuden asia nro R 20/1727
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lakimies Sari-Anne Salminen, 0295 018 682, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Työsuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Kontaktpunkttjänsterna i Tillstånds- och tillsynsverket1.7.2025 13:57:59 EEST | Pressmeddelande
Kontaktpunktsuppgifterna enligt Europeiska unionens direktiv om förnybar energi, förordningen om kritiska råmaterial och förordningen om nettonollindustrin kombineras i Tillstånds- och tillsynsverket som inleder verksamheten 2026.
Yhteyspistepalvelut Lupa- ja valvontavirastossa26.6.2025 10:31:47 EEST | Tiedote
Euroopan unionin uusiutuvan energian direktiivin, kriittisten raaka-aineiden asetuksen sekä nettonollateollisuuden asetuksen mukaiset yhteyspistetehtävät yhdistyvät vuonna 2026 aloittavassa Lupa- ja valvontavirastossa.
Supervision of wild berry picking: occupational safety and health authority is prepared to investigate pickers’ status26.6.2025 07:57:00 EEST | Press release
According to preliminary information received by the occupational safety and health authority, the organisation of picking and pickers’ backgrounds will be even more diverse this year. Inspectors will likely need to determine whether pickers are in an employment relationship or if they fall under the category of pickers as defined in the Berry Act. This determination is not based on the title of the contract, but rather on how the work is actually organized in practice.
Tillsyn över plockning av vilda bär: arbetarskyddsmyndigheten förbereder sig på att utreda plockarnas ställning26.6.2025 07:57:00 EEST | Pressmeddelande
Enligt de förhandsuppgifter som arbetarskyddsmyndigheten fått kommer organiseringen av plockningen och plockarnas bakgrund i år att vara mer varierande än tidigare. Vid inspektionerna blir man sannolikt tvungen att utreda om plockarna är anställda eller sådana plockare som avses i bärlagen. Det är inte avtalets namn som avgör, utan hur arbetet de facto har ordnats.
Luonnonmarjanpoiminnan valvonta: työsuojeluviranomainen varautuu selvittämään poimijoiden asemaa26.6.2025 07:57:00 EEST | Tiedote
Työsuojeluviranomaisen saamien ennakkotietojen mukaan poiminnan organisointi ja poimijoiden taustat tulevat tänä vuonna olemaan entistä moninaisempia. Tarkastuksilla joudutaan todennäköisesti selvittämään, ovatko poimijat työsuhteessa vai marjalain tarkoittamia poimijoita. Sopimuksen nimi ei ratkaise, vaan se, miten työ on tosiasiallisesti järjestetty.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme