Tampereen yliopisto

Rehtori Mari Walls lukuvuoden avajaisissa: Yliopisto on olemassa ympäröivää yhteiskuntaa varten

Jaa

Tampereen yliopisto vietti neljännen lukuvuotensa avajaisia maanantaina Hervannan kampuksellaan. Rehtori Mari Walls korosti puheessaan yliopistojen roolia kriisien yli selviytymisessä ja peräänkuulutti hallituskausien yli ulottuvaa näkymää tutkimuksen ja koulutuksen rahoitukseen.

Tampereen yliopiston rehtori Mari Walls. (Kuva: Jonne Renvall/Tampereen yliopisto).
Tampereen yliopiston rehtori Mari Walls. (Kuva: Jonne Renvall/Tampereen yliopisto).

Monitieteinen Tampereen yliopisto on lähes 22 000 opiskelijan ja 4 200 työntekijän yhteisö. Yhteisöön kuuluu 4 000 ulkomaalaista opiskelijaa ja työntekijää, jotka edustavat yli 110 kansallisuutta. Opintonsa aloittavia on tänä syksynä runsaat 3 500.

– Elämme koronapandemian, sään ääri-ilmiöiden ja Venäjän hyökkäyksen vaikutusten leimaamassa epävarmuuden maailmassa, mutta silloin jos koskaan tarvitaan kekseliäisyyttä, ratkaisuja ja vankkaa tulevaisuususkoa. Tähän yliopisto instituutiona antaa hyvät eväät sekä luotettavan tutkimukseen perustuvan tiedon tuottajana että koulutus- ja sivistystehtävänsä kautta, sanoi rehtori Mari Walls avajaispuheessaan.

Walls totesi pandemia-ajan eristäytymisineen lisänneen henkistä kuormitusta erityisesti opiskelijoilla. Opiskelijoiden hyvinvointia edistetään monin keinoin. On tärkeää, että kukaan ei jää murheineen yksin.

Wallsin mukaan Tampereen yliopiston talous näyttää neljäntenä toimintavuonna asettuvan tasapainoon.

– Talouden suurimmat epävarmuustekijät ovat tällä hetkellä yliopiston ulkopuolella. Yliopistot odottavat istuvalta hallitukselta vahvaa ja yli hallituskausien ulottuvaa sitoutumista tutkimukseen ja koulutukseen. TKI-toiminnan osalta valmistelussa oleva rahoituslaki turvaisi pitkäjänteistä näkymää julkisen rahoituksen osalta.

– Tampereen yliopisto tunnetaan yhteiskunnallisesti vaikuttavasta tutkimuksesta ja Suomen monialaisimpiin kuuluvasta koulutuksesta, joka perustuu uusimpaan tutkimustietoon sekä monimuotoiseen vuorovaikutukseen yhteiskunnan ja työelämän toimijoiden kanssa. Yhteistyö yritysten sekä julkisen sektorin toimijoiden kuten Tampereen kaupungin, Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ja tulevan hyvinvointialueen kanssa on aktiivista, pitkäjänteistä ja jatkuvasti kehittyvää.

Avajaisten juhlapuhuja, Pirkanmaan hyvinvointialueen konsernipalvelujohtaja Juhani Sand totesi tutkimuksen ja koulutuksen tavoitteiden olevan hyvinvointialueelle ja korkeakouluyhteisölle yhteisiä.

– On tärkeää, että pystymme muutoksessa turvaamaan tieteellisen tutkimuksen, palvelutuotannon ja koulutuksen tiiviin yhteistyön ja suuntaamaan tutkimusta myös koko integroituneen sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmän tarkasteluun, Sand sanoi.

– Hyvinvointialueuudistus tulee käytännössä jatkumaan vuosia. Tampereen yliopistossa, jos missä, tiedetään, mitä isot fuusiot vaativat. Ne eivät ole välttämättä pelkkää ruusuilla tanssimista, mutta ne ovat parhaimmillaan maailmanluokan innovaatioita, joista käydään ottamassa mallia.

Tampereen ylioppilaskunta TREY:n hallituksen puheenjohtaja Aleksi Niemi muistutti puheessaan opiskelijoita armosta itseään kohtaan ja harhailusta, jotka voisivat lohduttaa opiskelun aloituksen jännityksessä.

– Uusien elämänvaiheiden alkuun liittyy usein todella paljon paineita, mutta minusta on tärkeintä on osallistua asioihin sillä tavalla, joka tuntuu itselle parhaalta. Niitä ei kannata pakottaa itsensä suorittamaan kuten itse tein, Niemi kertoi.

– Itsestään ei kannata antaa 110 prosenttia, vaan usein 80 prosenttia on aivan tarpeeksi ja kestävämpää pitkällä juoksulla. Ole itsellesi armollinen ja ota asioihin aikaa, ne yleensä järjestyvät sillä.

Juhlassa julkistettiin Tampereen yliopiston Vuoden alumni. Hän on Ulkopoliittisen instituutin johtaja, politiikantutkija Mika Aaltola.

Yliopistolaisille jaetaan avajaispäivänä useita tunnustuksia. Yliopisto jakaa yhteiskunnallisen vaikuttavuuden palkinnon ja ylioppilaskunta TREY palkitsee hyvät opettajat. Lisäksi palkitaan parhaita väitöskirjoja ja vaikuttavia julkaisijoita.

Palkintouutisointia päivän aikana osoitteessa: https://www.tuni.fi

Avainsanat

Kuvat

Tampereen yliopiston rehtori Mari Walls. (Kuva: Jonne Renvall/Tampereen yliopisto).
Tampereen yliopiston rehtori Mari Walls. (Kuva: Jonne Renvall/Tampereen yliopisto).
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto
Kalevantie 4
33014 TAMPEREEN YLIOPISTO

p. 0294 5211https://www.tuni.fi

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Nopea ja kestävä pinnoitusmenetelmä auttaa teollisuutta suojaamaan koneita korroosiolta ja kulumiselta22.9.2022 11:02:57 EEST | Tiedote

Suurnopeuslaserpinnoitus tarjoaa nopean ja ympäristönkin kannalta kestävän tavan suojata metalliseoksia korroosiolta ja korjata vaurioituneita koneenosia. Tämä käy ilmi Tampereen yliopiston tutkimuksesta, joka selvittää lisäksi pinnoitusmenetelmän soveltuvuutta metallien 3D-tulostukseen ja suojaamiseen mikrobeilta. Nopea pinnoitusmenetelmä tuo hyötyä laitteiden ja moottorien valmistukseen ja huoltoon esimerkiksi kaivos- ja puunjalostusteollisuudessa.

Väitös: Voidaanko sijoittajien välistä tiedonvaihtoa havaita osakemarkkinadatasta?15.9.2022 09:55:28 EEST | Tiedote

Saadakseen parempia tuottoja osakemarkkinoilta sijoittajat etsivät tietoa eri lähteistä. Julkisten tiedotteiden lisäksi henkilökohtaisilla yhteyksillä muihin sijoittajiin voi olla suuri merkitys sijoituspäätöksille ja markkinoiden hinnan muodostumiselle. Sosiaalisten kontaktien merkityksen tarkastelussa sijoitustiedon välityksessä haasteena on se, että sijoittajien välinen tiedonvaihto ei ole suoraan havaittavissa. Diplomi-insinööri Margarita Baltakienė, tutkii väitöskirjassaan sijoittajien käyttäytymistä sijoittajaverkostojen näkökulmasta.

Kutsu: Vuorovaikutuksen tutkimuksen päivillä puhuttavat medioitu vuorovaikutus, viestintä terveydenhuollossa sekä tieteellisen ajattelun kehittyminen13.9.2022 14:39:38 EEST | Tiedote

Vuorovaikutuksen tutkimuksen päivät Tampereella 30.9.–1.10. kerää paikalle vuorovaikutuksen tutkijoita, opettajia ja kehittäjiä kuuntelemaan ja keskustelemaan työ- ja yksityiselämän vuorovaikutustilanteista. Osallistujat pääsevät tutustumaan esimerkiksi Tampereen yliopiston TAJU-hankkeeseen, jossa tutkitaan viestinnän ja journalistiikan opiskelijoiden tieteellisen ajattelun kehittymistä. Tilaisuudessa julkistetaan Vuoden vuorovaikutusteko -kunniamaininnan ja Gradupalkinnon saajat vuonna 2022.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme