Oulun yliopisto

Revontulisatelliitti vie Lapin avaruusaikaan

Jaa
Tutkimuskäyttöön tarkoitetun revontulisatelliitin rakentaminen on alkanut Sodankylän avaruuskampuksella. Noin kahden vuoden kuluttua valmistuvan LappiSat-1 -satelliitin päästyä kiertoradalleen laajenee Sodankylän geofysiikan observatorion pitkään jatkunut mittaustoiminta maanpinnalta avaruuteen.
Hahmotelma LappiSat-piensatelliitista, Elsa ja Eija Tanskanen. Taustan revontulikuva: Jouni Envall.
Hahmotelma LappiSat-piensatelliitista, Elsa ja Eija Tanskanen. Taustan revontulikuva: Jouni Envall.

LappiSat-1 tulee olemaan niin kutsuttu piensatelliitti, noin kuuden maitopurkin kokoinen ja kymmenen kilogramman painoinen. Se on tarkoitus laukaista kiertoradalle 500–750 kilometrin korkeuteen. Tavoitteena on saada uutta tietoa revontulista ja geoympäristön muutoksista.

”Satelliitti tulee välittämään mittaustietoa ja kuvaa revontuliovaalista. Arktinen alue on erityisen altis avaruusperäisille häiriöille, joiden vaikutukset näkyvät maanpinnallakin”, sanoo Sodankylän geofysiikan observatorion johtaja professori Eija Tanskanen.

Revontulialueen ilmiöitä on observatoriossa tutkittu yli vuosisata maanpinnalta tehtävillä mittauksilla, osana valtakunnallista erityistehtävää. Kun mittaustietoa aletaan saada myös revontulialueen yläpuolelta, täsmentyy ilmiöistä saatu tutkimustieto. ”Eri mittausmenetelmät tulevat täydentämään toisiaan. Satelliitti on luonnollinen jatke observatorion pitkäaikaiselle mittaustoiminnalle”, kuvaa Tanskanen.

LappiSat-1 rakennetaan kokonaan observatorion Tähtelän avaruuskampuksen työpajoissa. Kampukselle on parhaillaan rakenteilla avaruuslaboratorio.

”Satelliitin rakentaminen lentovalmiiksi kestää noin kaksi vuotta. Siinä hyödynnetään kaupallisia järjestelmiä ja avaruuskelpoisia komponentteja. Avaruuteen se voidaan laukaista mahdollisesti vuoden 2023 loppupuolella”, kertoo laboratoriopäällikkö Jouni Envall observatoriosta.

LappiSat-1 on ensimmäinen Oulun yliopiston ja Sodankylän geofysiikan observatorion satelliittihanke. Se saa merkittävää rahoitusta Lapin liiton Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR). Kumppaneina ovat Lapin ammattikorkeakoulu teknisessä toteutuksessa ja Lapin yliopisto avaruusoikeudellisessa osaamisessa.

”Satelliittien rakentamisen kustannukset ovat 2000-luvun alusta lähtien pienentyneet merkittävästi, kun satelliitit ovat kooltaan pienentyneet. Myös keskisuurilla ylipistoillakin on mahdollisuus toteuttaa oma satelliitti. LappiSat-1 on Pohjois-Suomelle mahdollisuus hypätä avaruusajan eturintamaan”, kuvaa Eija Tanskanen.

”Kun ajatellaan jo nykyistä sään ennustamista tai autojen navigaattoreita, satelliitit ovat arkipäiväistyvää toimintaa”, jatkaa Jouni Envall.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Johtaja, professori Eija Tanskanen, Sodankylän geofysiikan observatorio, tiedetiimi, puh. 050 5663 264, sähköposti: Eija.Tanskanen@sgo.fi


Laboratoriopäällikkö, TkT Jouni Envall, Sodankylän geofysiikan observatorio, tekniset asiat, puh. 050 4104 304, sähköposti: Jouni.Envall@sgo.fi



Viestintäasiantuntija Tiina Pistokoski, Oulun yliopisto, puh. 040 7161 387, sähköposti: Tiina.Pistokoski@oulu.fi

Kuvat

Hahmotelma LappiSat-piensatelliitista, Elsa ja Eija Tanskanen. Taustan revontulikuva: Jouni Envall.
Hahmotelma LappiSat-piensatelliitista, Elsa ja Eija Tanskanen. Taustan revontulikuva: Jouni Envall.
Lataa
Hahmotelma LappiSat-piensatelliitista, Elsa ja Eija Tanskanen. Taustan revontulikuva: Jouni Envall.
Hahmotelma LappiSat-piensatelliitista, Elsa ja Eija Tanskanen. Taustan revontulikuva: Jouni Envall.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Oulun yliopistossa tehtiin viime vuonna 51 keksintöä – maailman henkisen omaisuuden päivää vietetään perjantaina 26.4.24.4.2024 06:52:00 EEST | Tiedote

Oulun yliopistossa tehdään vuosittain kymmeniä uusia keksintöjä, jotka voivat olla alkuja tulevaisuuden innovaatioille. Vuonna 2023 niitä raportoitiin 51. Eniten keksintöilmoituksia tehtiin tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnassa, 22 kappaletta. Teknillisessä tiedekunnassa ilmoituksia tehtiin 13 sekä biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunnassa 10. Viime vuonna Oulun yliopisto lähti patentoimaan seitsemää keksintöä.

Alaselkäkipuun liittyvää terveyspalvelujen käyttöä ja sairauspoissaoloja voidaan vähentää luokitteluun perustuvalla hoidolla24.4.2024 05:50:00 EEST | Tiedote

Alaselkäkipupotilaiden toipumista voidaan nopeuttaa, lääkärikäyntejä ja kuvantamistutkimuksia vähentää sekä selkäkivusta johtuvia sairauspoissaolopäiviä minimoida luokitteluun perustuvalla hoitomallilla, uusi tutkimus osoittaa. Luokitteluun perustuvassa hoidossa potilaat huomioidaan yksilöllisesti ja terveydenhuollon resursseja kohdennetaan eniten hoitoa tarvitseville.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye