Oulun yliopisto

Revontulisatelliitti vie Lapin avaruusaikaan

Jaa

Tutkimuskäyttöön tarkoitetun revontulisatelliitin rakentaminen on alkanut Sodankylän avaruuskampuksella. Noin kahden vuoden kuluttua valmistuvan LappiSat-1 -satelliitin päästyä kiertoradalleen laajenee Sodankylän geofysiikan observatorion pitkään jatkunut mittaustoiminta maanpinnalta avaruuteen.

Hahmotelma LappiSat-piensatelliitista, Elsa ja Eija Tanskanen. Taustan revontulikuva: Jouni Envall.
Hahmotelma LappiSat-piensatelliitista, Elsa ja Eija Tanskanen. Taustan revontulikuva: Jouni Envall.

LappiSat-1 tulee olemaan niin kutsuttu piensatelliitti, noin kuuden maitopurkin kokoinen ja kymmenen kilogramman painoinen. Se on tarkoitus laukaista kiertoradalle 500–750 kilometrin korkeuteen. Tavoitteena on saada uutta tietoa revontulista ja geoympäristön muutoksista.

”Satelliitti tulee välittämään mittaustietoa ja kuvaa revontuliovaalista. Arktinen alue on erityisen altis avaruusperäisille häiriöille, joiden vaikutukset näkyvät maanpinnallakin”, sanoo Sodankylän geofysiikan observatorion johtaja professori Eija Tanskanen.

Revontulialueen ilmiöitä on observatoriossa tutkittu yli vuosisata maanpinnalta tehtävillä mittauksilla, osana valtakunnallista erityistehtävää. Kun mittaustietoa aletaan saada myös revontulialueen yläpuolelta, täsmentyy ilmiöistä saatu tutkimustieto. ”Eri mittausmenetelmät tulevat täydentämään toisiaan. Satelliitti on luonnollinen jatke observatorion pitkäaikaiselle mittaustoiminnalle”, kuvaa Tanskanen.

LappiSat-1 rakennetaan kokonaan observatorion Tähtelän avaruuskampuksen työpajoissa. Kampukselle on parhaillaan rakenteilla avaruuslaboratorio.

”Satelliitin rakentaminen lentovalmiiksi kestää noin kaksi vuotta. Siinä hyödynnetään kaupallisia järjestelmiä ja avaruuskelpoisia komponentteja. Avaruuteen se voidaan laukaista mahdollisesti vuoden 2023 loppupuolella”, kertoo laboratoriopäällikkö Jouni Envall observatoriosta.

LappiSat-1 on ensimmäinen Oulun yliopiston ja Sodankylän geofysiikan observatorion satelliittihanke. Se saa merkittävää rahoitusta Lapin liiton Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR). Kumppaneina ovat Lapin ammattikorkeakoulu teknisessä toteutuksessa ja Lapin yliopisto avaruusoikeudellisessa osaamisessa.

”Satelliittien rakentamisen kustannukset ovat 2000-luvun alusta lähtien pienentyneet merkittävästi, kun satelliitit ovat kooltaan pienentyneet. Myös keskisuurilla ylipistoillakin on mahdollisuus toteuttaa oma satelliitti. LappiSat-1 on Pohjois-Suomelle mahdollisuus hypätä avaruusajan eturintamaan”, kuvaa Eija Tanskanen.

”Kun ajatellaan jo nykyistä sään ennustamista tai autojen navigaattoreita, satelliitit ovat arkipäiväistyvää toimintaa”, jatkaa Jouni Envall.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Johtaja, professori Eija Tanskanen, Sodankylän geofysiikan observatorio, tiedetiimi, puh. 050 5663 264, sähköposti: Eija.Tanskanen@sgo.fi

Laboratoriopäällikkö, TkT Jouni Envall, Sodankylän geofysiikan observatorio, tekniset asiat, puh. 050 4104 304, sähköposti: Jouni.Envall@sgo.fi

Viestintäasiantuntija Tiina Pistokoski, Oulun yliopisto, puh. 040 7161 387, sähköposti: Tiina.Pistokoski@oulu.fi

Kuvat

Hahmotelma LappiSat-piensatelliitista, Elsa ja Eija Tanskanen. Taustan revontulikuva: Jouni Envall.
Hahmotelma LappiSat-piensatelliitista, Elsa ja Eija Tanskanen. Taustan revontulikuva: Jouni Envall.
Lataa
Hahmotelma LappiSat-piensatelliitista, Elsa ja Eija Tanskanen. Taustan revontulikuva: Jouni Envall.
Hahmotelma LappiSat-piensatelliitista, Elsa ja Eija Tanskanen. Taustan revontulikuva: Jouni Envall.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Aivojen puhdistusjärjestelmää ylläpitävät pulsaatiot täysin poikkeavia Alzheimer-potilailla17.5.2021 06:17:00 EEST | Tiedote

Alzheimerin taudin tutkimus harppasi jälleen merkittävän askeleen eteenpäin, kun Oulun yliopiston tutkijat onnistuivat kuvaamaan yksityiskohtaisesti sen, miten aivojen puhdistusjärjestelmää ylläpitävä aivovaltimoiden sykintä eli pulsaatio poikkeaa Alzheimerin tautia sairastavilla. Merkittäviä pulsaation muutoksia löydettiin erityisesti muistitoimintoihin liittyviltä aivoalueilta.

IT-alan sukupuolittuneet mielikuvat vaativat ravistelua11.5.2021 08:50:00 EEST | Tiedote

Filosofian maisteri Fanny Vainionpään väitöskirjatutkimus tuo lisää ymmärrystä informaatioteknologia-alan sukupuolittuneisuuteen nostamalla esiin lukioikäisten tyttöjen uravalintaan vaikuttavia tekijöitä. Miten lukioympäristö ohjaa tyttöjä tiettyyn suuntaan? Mitkä asiat vaikuttavat jatko-opintojen ja uran valintaan? Tutkimus osoittaa, että uravalinta on prosessi, joka voi vaihtaa suuntaa monesti. Sen luonne on monimutkainen.

Pienhiukkaspäästöille altistuminen yhteydessä sijoittajien päätöksentekoon5.5.2021 07:10:00 EEST | Tiedote

Ilmansaasteille altistuminen voi aiheuttaa monentyyppisiä psykologisia, sosiaalisia ja taloudellisia haittoja. Tästä on saatu viitteitä myös Oulun yliopiston tuoreessa tutkimuksessa. Siinä tutkijat osoittivat, että ilman pienhiukkaspitoisuudet ovat yhteydessä osakemarkkinoiden tuottoon ja markkinoiden epävakauteen eli volatiliteettiin. Löytö on merkittävä, vaikka ilmiön syy-seuraussuhteista tiedetäänkin vasta vähän.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme