Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Rikosseuraamuslaitoksen työaikamuutosten taustalla on uusi työaikalaki, keskustelua jatketaan liittojen kanssa

Jaa

Vankilavirkailijain liitto (VVL) ry tiedotti tänään olevansa tyytymätön Rikosseuraamuslaitoksen (Rise) johdon tekemiin päätöksiin muun muassa vankiloiden henkilökunnan työaikoja koskien. Työaikoja ja vankiloiden varallaolojärjestelmää on päätetty muuttaa vuoden 2020 alusta voimaan tulevan uudistetun työaikalain muutosten mukaisesti.

”Teemme tiivistä yhteistyötä liittojen kanssa koko ajan. Uusi työaikalaki tulee voimaan vuoden vaihteessa. Lakimuutokset eivät miellytä henkilöstöä ja jatkamme mielellään keskustelua myös tästä aiheesta, mutta toimimme lain puitteissa”, kommentoi Rikosseuraamuslaitoksen pääjohtaja Arto Kujala.

Uuden työaikalain mukaan aika, jonka työntekijä velvoitetaan olemaan työpaikalla, on aina työajaksi luettavaa aikaa. Laki ei enää tunne Rikosseuraamuslaitoksessa parhaillaan noudatettavaa varallaoloa.

Lisäksi uuden työaikalain mukaan työntekijälle on annettava jokaisen työvuoron alkamista seuraavan 24 tunnin aikana pääsääntöisesti vähintään 11 tunnin keskeytymätön lepoaika. Työaikalain lepoaikaan liittyvää säädösmuutosta on perusteltu työntekijän suojaamisella liialliselta kuormitukselta. Nykyisin minimilepoaika vankilahenkilöstölle on lyhyempi. Työaikalain muutoksen perusteella Rise käynnistää virkaehtosopimusneuvottelut tarkentavan virkaehtosopimuksen varallaoloon ja lepoaikaan liittyvien sopimusmääräysten muuttamiseksi.

Rikosseuraamuslaitos on tehnyt tänä vuonna useita toimenpiteitä vankilaturvallisuuden ja henkilökunnan työturvallisuuden parantamiseksi. Vankiloiden turvallisuuteen liittyviä käytäntöjä on yhtenäistetty ja tehostettu erityisesti järjestäytyneen rikollisuuden osalta. Vankien sijoitteluun on kiinnitetty erityistä huomiota, jotta heidän vaikuttamismahdollisuutensa saadaan minimoitua. Henkilökuntaa on kehotettu valppauteen sekä tekemään uhkailmoitus jokaisesta virkamieheen kohdistetusta uhkauksesta. Toimenpiteillä vähennetään virkamiehiin ja muihin vankeihin kohdistuvaa painetta.

VVL arvosteli myös Risen uuden asiakastietojärjestelmän (Roti) aiheuttamia kustannuksia. Roti-hankkeen budjetti on kasvanut alkuperäisestä arviosta, koska suunnitteluvaiheessa hankkeen tavoitteet on asetettu erittäin korkealle. Korkealle asetetut tavoitteet ovat olleet ristiriidassa myös suunnitellun aikataulun kanssa. Hankkeessa on nyt tehty toimenpiteitä, jotta käyttöönotto ei tulisi enää siirtymään ja nykyisessä budjetissa pysyttäisiin.

Rikosseuraamuslaitoksen henkilöstöresurssit ovat nykyisiin tehtäviin ja laitosrakenteisiin nähden riittämättömät. Säädösmuutosten yhteydessä Rikosseuraamuslaitokselle on osoitettu lisäresursseja.

Lisätietoja: pääjohtaja Arto Kujala, p. 029 56 88500.

Avainsanat

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Lintulahdenkatu 5
00530 HELSINKI

029 56 88500http://www.rikosseuraamus.fi

Rikosseuraamuslaitos on oikeusministeriön alaisuudessa toimiva vankeusrangaistusten ja yhdyskuntaseuraamusten täytäntöönpanoviranomainen. Rikosseuraamuslaitoksen tavoitteena on omalta osaltaan ehkäistä uusintarikollisuutta ja lisätä yhteiskunnan turvallisuutta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Bakom ändringarna i arbetstider för anställda vid Brottspåföljdsmyndigheten ligger ändringarna i arbetstidslagen, diskussionen med förbunden fortsätter28.11.2019 17:03:12 EETTiedote

Fängelsepersonalens fackförbund Vankilavirkailijain liitto (VVL) meddelade i dag att facket är missnöjt med de beslut som Brottspåföljdsmyndighetens ledning fattat bl.a. i fråga om fängelsepersonalens arbetstider. Det har beslutats att arbetstiderna och beredskapen i fängelserna ska ändras i enlighet med ändringarna i den reviderade arbetstidslagen, som träder i kraft vid ingången av 2020.

Grundstenen för Brottspåföljdsmyndighetens campus i Jyväskylä lades vid högtidlig ceremoni1.8.2019 14:58:56 EESTTiedote

Grundstenen för Brottspåföljdsmyndighetens campus i stadsdelen Tourula lades idag. Campuset ska stå klar sommaren 2020 och inrymma en öppen anstalt och en byrå för samhällspåföljder. Dessa enheter är sedan tidigare verksamma på två olika orter, i Laukas och i centrala Jyväskylä. Genom sammanslagningen vill man både effektivisera och rationalisera verksamheterna. På campuset ska uppföras tre fristående byggnader: en boendeenhet, en fönsterverkstad och en servicebyggnad.

Peruskivi muurattiin juhlallisesti Rikosseuraamuslaitoksen Jyväskylän kampuksella1.8.2019 14:58:35 EESTTiedote

Rikosseuraamuslaitoksen Jyväskylän kampuksen peruskivi muurattiin tänään Jyväskylän Tourulassa. Kampuksella tulee kesällä 2020 toimimaan avovankila ja yhdyskuntaseuraamustoimisto. Aiemmin yksiköt toimivat kahdessa eri paikassa Laukaassa ja Jyväskylän keskustassa. Toimintojen yhdistämisellä samoihin tiloihin halutaan tehostaa ja järkevöittää toimintoja. Kampus koostuu kolmesta rakennuksesta: asumisyksiköstä, ikkunapajasta ja palvelurakennuksesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme