Rinnakkaista yksikielisyyttä ja dynaamista kaksikielisyyttä kieliparipäiväkodissa
FM Pauliina Sopasen väitöskirjassa tutkitaan kielipolitiikkaa kieliparipäiväkodissa. Sopanen tarkastelee, miten kielisuunnittelu ja kieli-ideologiat vaikuttavat varhaiskasvatuksen opettajien kielenkäyttöön, kielivalintoihin ja diskursseihin. Lisäksi tarkastelun kohteena on kielirajat ylittävä yhteistyö ja sen vaikutus päiväkodin kielipolitiikkaan.
Kielipolitiikkaa eri tasoilla
Sopasen väitöskirjassa tutkitut kansalliset kieli- ja koulutuspoliittiset asiakirjat kuvasivat varhaiskasvatuksen kielellistä toimintaa varsin yksikieliseksi, mutta antoivat samalla tilaa paikallisten erityispiirteiden huomioinnille. Näin esimerkiksi tutkimuksen keskiössä olleella päiväkodilla oli mahdollisuus korostaa toiminnassaan alueen kaksikielisyyttä.
Kun kaksikielisyys nähtiin päiväkodissa resurssina, saattoi henkilökunta toimia vahvemmin kaksikielisesti. Opettajat käyttivät omassa ryhmässään ja oman ryhmänsä lasten kanssa ensisijaisesti ryhmän kieltä, mutta muuten vaihtelevasti molempia kieliä.
Kielivalintoihin vaikuttivat muun muassa lapsen päiväkotiryhmä ja kielitausta, opettajan kielitausta ja -taidot, päiväkodin yhteiset tilat, erilaiset kieli-ideologiat, kielisuunnittelu, aiemmat kokemukset ja sosiaaliset näkökulmat.
Kaksikielistä yhteistyötä
Sopasen mukaan yhteistyö tutkimuksen kieliparipäiväkodin suomen- ja ruotsinkielisten ryhmien, opettajien ja muun henkilökunnan välillä oli runsasta. Osittain tästä syystä päiväkodin kielipolitiikka näyttäytyikin vahvemmin kaksikielisenä kuin yksikielisenä.
Päiväkodissa toiminta pohjautui sekä rinnakkaiseen yksikielisyyteen että dynaamisempaan kaksikielisyyteen, jota tukivat yhteisöllisyyden, yhteistyön ja kaksikielisyyden arvostaminen sekä henkilökohtaisella että institutionaalisella tasolla.
Yhteistyötä tarkalla suunnittelulla
Sopasen väitöskirjatutkimuksen tulokset tuovat esiin potentiaalin, jota kieliparipäiväkodeilla on kaksikieliseen toimintaan, mikäli toimintaa suunnitellaan yhteistyössä suomen- ja ruotsinkielisten yksiköiden välillä. Mahdollista yhteistyötä on kuitenkin tärkeää suunnitella konteksti ja kielten tasapaino huomioiden erityisesti silloin, jos toinen toiminnassa käytettävistä kielistä on enemmistöasemassa.
Väitöstilaisuuden tiedot
FM Pauliina Sopasen ruotsin kielen väitöskirjan ”Språköverskridande policy och verksamhet på ett samlokaliserat daghem” tarkastustilaisuus pidetään 17.9.2022 klo 12 salissa Agora Auditorium 2. Vastaväittäjänä on dosentti Anna Slotte (Helsingin yliopisto) ja kustoksena professori Åsa Palviainen (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kieli on ruotsi.
Julkaisu on luettavissa: http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-9192-0
Tietoja väittelijästä:
Pauliina Sopanen on valmistunut ylioppilaaksi vuonna 2003. Sopanen on valmistunut filosofian maisteriksi pääaineenaan ruotsin kieli vuonna 2015. Väitöskirjatutkimustaan Sopanen on tehnyt vuosina 2016–2022 Svenska litteratursällskapet i Finlandin ja Svenska kulturfondenin rahoituksella sekä Jyväskylän yliopiston kieli- ja viestintätieteiden laitoksen ja humanistis-yhteiskuntatieteellisen tiedekunnan rahoituksella.
Sopanen on työskennellyt hankkeissa Child2ling (Kieli- ja viestintätieteiden laitos, JYU; Suomen Akatemia, 2014–2016) ja LISTiac (Opettajankoulutuslaitos, JYU; EACEA, 2020). Vuodesta 2022 Sopanen on työskennellyt ruotsin yliopistonopettajan sijaisena Jyväskylän yliopiston kieli- ja viestintätieteiden laitoksella.
Lisätietoja:
Pauliina Sopanen: +358503015230, pauliina.r.sopanen@jyu.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anitta KananenViestinnän asiantuntija
Puh:+358 40 8461395anitta.kananen@jyu.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Taiteen ja kulttuurin valtionavustusten leikkaukset uhkaavat toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan tuoreessa tutkimuksessa25.6.2025 12:05:37 EEST | Tiedote
Taiteen ja kulttuurin (harkinnanvaraisten) valtionavustusten leikkaukset koettelevat lähes kaikkia tukea saavia organisaatioita, erityisesti yhdistyksiä. Vaikka leikkaukset heikentävät perustoimintaa, ne rajoittavat ennen kaikkea toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan Jyväskylän yliopiston tuoreessa tutkimuksessa. Selvityksen tilasi opetus- ja kulttuuriministeriö.
Jyväskylän yliopiston uusi diagnostisten terveystieteiden maisteriohjelma tarjoaa jatkotutkintoväylän bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille25.6.2025 07:05:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopistossa alkaa täysin uusi diagnostisten terveystieteiden maisteriohjelma, joka tarjoaa jatkokoulutusmahdollisuuden erityisesti bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille. Vastaavaa tiedeyliopistotasoista koulutusta ei Suomessa ole muualla tarjolla.
Sosiaali- ja terveysministeriöltä 1,1 miljoonaa euroa rahoitusta Jyväskylän yliopiston sosiaalityön tutkimushankkeille24.6.2025 09:24:49 EEST | Tiedote
Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt valtionavustusta 18 sosiaalityön yliopistotasoiselle tutkimushankkeelle. Tutkimushankkeiden tavoitteena on vahvistaa sosiaalityön ja sosiaalihuollon vaikuttavuutta, laatua ja asiakasturvallisuutta sekä asiakkaiden osallisuutta ja toimijuutta sosiaalihuollossa.
Jyväskylän Kesän puheohjelmassa pohditaan sivistyksen merkitystä ajassa24.6.2025 07:45:00 EEST | Tiedote
Tänä vuonna Jyväskylän Kesän sivistys-teemaisessa puheohjelmassa tarkastellaan muun muassa sananvapauden ja vastuun suhdetta, koulutuksen ja demokratian tulevaisuutta sekä arkkitehtuurin roolia yhteiskunnassa. Festivaaliviikolla 2.–7.7.2025 voi osallistua myös tiedettä ja taidetta yhdistävälle luontoretkelle, jaloitella ajatuksiaan filosofien opastamana, tutustua niityn perustamiseen niittytalkoisiin osallistumalla.
Sivistyksen vuoksi -kirjan tavoitteena on sivistyneen elämän kunnianpalautus: Tervetuloa kirjan julkistamistilaisuuteen Jyväskylän Kesän avajaispäivänä ke 2.7.23.6.2025 09:09:04 EEST | Tiedote
Sivistys ei kuulu vain harvoille ja valituille, vaan meille kaikille. Sivistyksen vuoksi -kirjan kantava ajatus on, että sivistyksen tavoittelu niin yksilön kuin yhteiskunnan tasolla rakentaa merkityksellistä, hyvää elämää. Kirjan 32 kirjoittajaa käsittelevät sivistystä eri näkökulmista kirkastaen sivistyksen olemusta, kielen ja kulttuurin sivistävää voimaa, ruumiin sivistystä, polarisaation ja sivistyksen suhdetta sekä sivistyksen merkitystä yksilöllisenä ja yhteiskunnallisena tavoitteena. Kirjoittajajoukkoon kuuluvat muun muassa Tarja Halonen, M. A. Numminen, Jarkko Martikainen, Kirsi Piha, Juha Hurme, Julia Thurén ja Piia Viitanen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme