Laurea

Robotit helpottamassa hoitohenkilön arkea sairaaloissa

Jaa

Tutkimusten mukaan hoitohenkilöstön työajasta jopa 30 prosenttia menee muuhun kuin varsinaiseen hoitotyöhön. Siksi robotit voisivat soveltua erinomaisesti fyysistä työvoimaa vaativiin rutiininomaisiin tehtäviin. Carea ja Pohjola Sairaala ovat mukana Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulun ja Laurea-ammattikorkeakoulun ylimaakunnallisessa yhteistyöhankkeessa, jossa kehitetään uutta ja innovatiivista ratkaisua pienten jätejakeiden keräämiseen, säilyttämiseen ja kuljettamiseen.

Automatisoinnin avulla voidaan vähentää tarvetta manuaaliseen siirtelyyn ja mahdollisesti optimoida jätekuljetuksia sellaisiin aikoihin, jolloin muuta liikennettä on vähemmän. Samalla se mahdollistaa sairaalahenkilöstön työkuorman kohdentumisen vaativimpiin, erityisosaamista edellyttäviin tehtäviin, lisää työturvallisuutta sekä vähentää työn fyysistä kuormittavuutta ilman työpaikkojen vähentymistä.

Kokeilut todellisessa ympäristössä

Laurea-ammattikorkeakoulu ja Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu ovat mukana yhteiskehittämishankkeessa, jossa kehitetään uutta ja innovatiivista ratkaisua pienten jätejakeiden keräämiseen, säilyttämiseen ja kuljettamiseen sairaalaympäristössä. Hankkeen tavoitteena on saada aikaan moniammatillista yhteistyötä sairaaloiden, korkeakoulujen ja yritysten välillä. Lisäksi tavoitteena on uudistaa sairaalan pienjätelogistiikkaa sekä kehittää sairaalaympäristöön soveltuva älykäs pienjätteiden logistiikkajärjestelmä, joka voi myös luoda erilaisia liiketoimintamahdollisuuksia esimerkiksi robotiikan valmistajille ja terveyspalveluja tuottaville yrityksille kuten sairaaloille.

Sairaalaympäristöissä toteutetaan hankkeen aikana kaksi ylimaakunnallista pilottia: Kymen alueella Carean sairaalassa sekä pääkaupunkiseudulla OP Pohjola Sairaalassa. Pilottitutkimuksessa arvioidaan mobiilirobotin soveltuvuutta pienjätteiden siirtotyöhön sekä siihen soveltuvien teknologiaratkaisujen toimivuutta robotiikkaa hyödyntäen. Pilotoinnin jälkeen arvioidaan myös tutkimuksen hyödynnettävyyttä laajemmin sairaalaympäristössä.

Hanke ja pilotit toteutetaan kokonaisuudessaan yhteiskehittämismenetelmin (palvelumuotoilu) tiiviissä yhteistyössä sairaalahenkilökunnan sekä teknisten ratkaisutoimittajien kanssa. Pyrkimyksenä on tällä tavalla lisätä myös henkilökunnan tietämystä sekä ymmärrystä robotiikasta ja digitalisaatiosta sekä niiden tuomista mahdollisuuksista mm. työmäärän kohdentumisen osalta vaativiin hoitotöihin sekä myös luotettavuuden ja turvallisuuden näkökulmasta esimerkiksi viiltävien ja pistävien jätteiden keräilyssä. Yhteiskehittämisen lisäksi järjestetään mm erilaisia tietoiskuja ja työpajoja hankkeen toimijoiden kesken sekä laajemmalle yleisölle avoimia, teemoitettuja aamupalaseminaareja.

"Haluamme olla kuntayhtymänä testaamassa uusia teknologioita ja kehittämässä hyvin toimivia sosiaali- ja terveydenhuollon tukipalveluita. Yhteistyö ammattikorkeakoulujen kanssa mahdollistaa useiden kumppaneiden yhteistyön ja hankkeesta saadut tulokset ovat nopeammin myös muiden hyödynnettävissä. Samalla tämä antaa opiskelijoille mahdollisuuden päästä tutustumaan sairaalamaailmaan eri näkökulmasta", kertoo hankintapäällikkö Vesa Äijö Carealta.

"Pohjola Sairaala on keskittynyt ortopediseen päiväkirurgiaan. Hoito- ja siivousalan ammattilaisten ajankäytön keskittäminen mahdollisimman täsmällisesti ydinosaamiseensa on osa prosessitehokkuutta, joka mahdollistaa entistä paremman hoidon saatavuuden ja enemmän aikaa potilaalle. Robotiikka voi tuoda tähän aivan uusia ulottuvuuksia", sanoo yksikönpäällikkö Nina Vesanniemi Pohjola Sairaalalta.

Robottien kehitys

Robotiikka ja tekoäly sekä niihin liittyvät älypalvelut muuttavat jo nyt merkittävässä määrin palveluja. Robotteja hyödynnetään jo vanhusten hoivapalveluissa sekä mm. kotona asumisen tukemisessa, sairaalaympäristöissä lääke- ja välinehuollossa sekä kuntoutuksessa.

Jätelogistiikka on valtava sisälogistiikkatoiminto, joka vaatii paljon fyysistä työtä sairaalaympäristössä. Tässä hankkeessa kehitettävä ratkaisu täydentää robottien avulla tehtäviä toimintoja ja tukee robotiikan yleistymistä sairaaloissa.

Sairaalahenkilökunta mukaan kehittämistyöhön

Tärkeänä avainkumppanina kehittämisessä on sairaaloiden henkilökunta. Osaamisen kehittämisellä pyritään edistämään sairaalahenkilöstön sitoutumista kokeilukulttuuriin sekä teknologiaosaamisen jatkuvaan päivittämiseen. Tarve ja peruste robotiikan hyödyntämiselle päivittäisissä toiminnoissa määritellään yhdessä sairaaloiden ja hoitohenkilökunnan kanssa. Osallistavat työpajat, yhteiskehittämisen menetelmät ja palvelumuotoilu lisäävät tietoisuutta uusista teknologioista sekä kehitettävän ratkaisun tarpeellisuudesta ja toimivuudesta.

Pienjätelogistiikka sairaalaympäristössä -hanke on ylimaakunnallinen yhteistyöhanke, joka toteutetaan Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulun ja Laurea-ammattikorkeakoulun yhteistyössä.

Hankkeen kesto on 1.8.2018 – 31.7.2020. Hanketta rahoittaa Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR), jonka tavoitteena on parantaa työllisyyttä sekä lisätä alueiden kilpailukykyä ja elinvoimaisuutta.

 

Lisätietoja:

Projektipäällikkö Riikka Siuruainen, 040 5575 072, riikka.siuruainen@laurea.fi,

https://www.laurea.fi/hankkeet/p/pienjatelogistiikka-sairaalaymparistossa/

Projektipäällikkö Jonne Holmén, 044 702 8403, jonne.holmen@xamk.fi

https://www.xamk.fi/pienjate

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Laurea viestintä:
viestinta@laurea.fi

Tietoja julkaisijasta

Laurea
Laurea
Ratatie 22
01300 Vantaa

09 8868 7150http://www.laurea.fi

Laurea-ammattikorkeakoulu toimii Uudellamaalla kuudella kampuksella. Opiskelussa Laureassa keskeistä ovat työelämän tarpeista tulevat aidot toimeksiannot, kuten projektit, joiden ansiosta opiskelijamme verkostoituvat jo opiskeluaikanaan ja oppivat tärkeitä työelämässä tarvittavia taitoja. Laurea-yhteisöön kuuluu noin 7 800 opiskelijaa, 500 henkilökunnan jäsentä ja 24 000 alumnia. Laurea on uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton yhteisö.

Laureassa tehdään käytännönläheistä tutkimus- ja kehitystyötä strategisilla tutkimusalueilla, jotka perustuvat tulevaisuuden tarpeisiin ja vahvaan osaamiseen sosiaali- ja terveysalalla, palveluliiketoiminnassa sekä turvallisuudessa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Laurea

Glamouria ja rajojen ylittämistä: Laurea ja Red Carpet yhteistyöhön14.3.2019 09:25:35 EETTiedote

Laurea-ammattikorkeakoulu ja Red Carpet Film Festival ovat aloittaneet yhteistyön. Laurean opiskelijat ovat aktiivisessa roolissa loppukesällä 2019 Hyvinkäällä järjestettävän elokuvafestivaalin järjestämisessä. Yhteistyö perustuu laurealaiseen kehittämispohjaisen oppimisen malliin, jossa opiskelijoiden oppiminen viedään aitoihin työelämän tilanteisiin. -Yritysten kanssa tehtävät kehittämisprojektit ovat Laurealle jo tavaramerkki, kertoo rehtori, toimitusjohtaja Jouni Koski. -Olemme jo vuosikymmenten ajan yhdistäneet oppimisen aitoihin työelämän kehittämishankkeisiin, joista hyötyvät niin opiskelijat kuin toimeksiantajatkin. Sitoutumisemme Red Carpet -festivaaliin on osa Laurean seutukaupunkiyhteistyötä Uudellamaalla. Koulutuksen, tutkimuksen ja aluekehityksen palveluille on suuri tarve Uudenmaan keskeisissä aluekeskuksissa. -Red Carpet -festivaalin periaatteisiin kuuluu erilaisten rajojen ylittäminen, kertoo festivaalin perustaja, taiteellinen johtaja Antti Luusuaniemi. Ideologiamme on

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme