HUS

Robottiavusteiset leikkaukset otettu käyttöön HUSin lapsipotilaille

Jaa

Uuden lastensairaalan viidelle lapsipotilaalle on tehty onnistuneesti robottiavusteinen leikkaus. Uusi leikkaustekniikka edistää leikkauksesta toipumista. Robottiavusteisia leikkauksia tullaan tekemään lapsille vuosittain toistakymmentä.

Kesän aikana tehdyissä lasten robottiavusteisissa leikkauksissa on korjattu munuaisaltaan ja virtsanjohtimen välisiä ahtaumia sekä poistettu perna ja sappirakko. Lastenkirurgien tekemät leikkaukset suoritettiin Meilahden sairaalassa, jossa on leikkaukseen tarvittava laitteisto. Lasten osastohoito tapahtui Uudessa lastensairaalassa.

Lapset toipuvat nopeasti

”Perinteiseen avokirurgiaan verrattuna robottikirurgia mahdollistaa pienemmät ihoavaukset, paremmat työskentelyolosuhteet, vähäisemmän leikkauksen jälkeisen kivun sekä nopeamman toipumisen”, kertoo lastenurologi Niklas Pakkasjärvi.

Robottiavusteisen leikkauksen hyötynä on lisäksi paremmat mahdollisuudet tarkkaa ompelua vaativaan kirurgiaan verrattuna perinteiseen laparoskooppiseen eli tähystämällä tehtävään leikkaukseen. Toimenpiteitä tullaan tekemään lapsipotilaille vuodessa toistakymmentä.

Ensimmäiset uudella tekniikalla tehdyt leikkaukset olivat tyypillisiä lastenurologisia ja gastrokirurgisia toimenpiteitä.

”Robottiavusteisesti leikatut lapsipotilaat toipuivat nopeasti ja kotiutuivat hyväkuntoisina. Jatkossa voidaan tehdä myös muita robottiavusteisia leikkauksia lapsipotilaille”, toteaa Pakkasjärvi.

Kokeneet lastenkirurgit koulutettiin kevään aikana

HUSissa robottiavusteinen kirurgia on ollut käytössä jo vuosia etenkin aikuisurologian puolella. Syksyllä 2018 käynnistettiin selvitystyö robottiavusteisen kirurgian saamiseksi myös lasten urologisiin ja gastrokirurgisiin leikkauksiin. Kevään 2019 aikana koulutettiin ensimmäiset lastenkirurgit.

”Robottiavusteisen kirurgian oppimispolku käsittää harjoittelua tietokonemalleilla, koemalleilla sekä lukuisten leikkausten seuraamista ja leikkauksissa avustamista ennen varsinaisena pääkirurgina toimimista”, Pakkasjärvi sanoo.

Robottiavusteisen leikkauskoulutuksen saaneilla kirurgeilla on pitkä kokemus perinteisistä avoleikkauksista.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

HUS Uusi lastensairaala, lastenurologi Niklas Pakkasjärvi, p. 050 427 2982 , niklas.pakkasjarvi@hus.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa yli puoli miljoonaa potilasta. HUSissa työskentelee 25 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Apotti har som helhet fungerat enligt förväntningarna14.2.2020 16:40:06 EETTiedote

Patient- och klientdatasystemet Apotti har efter övergången den 1 februari som helhet fungerat enligt förväntningarna, även om det förekommit tekniska problem. Utifrån en anmälan från en användare 9.2 korrigerades ett dataskyddsfel i listorna över inskrivna patienter. Den positivaste överraskningen har varit att den nya dikteringsfunktionen som fungerar i realtid så snabbt blivit populär bland läkarna.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme