Ruanda isännöi tämän vuoden maailman kiertotalousfoorumia WCEF2022:ta

Suomesta vuonna 2017 käynnistynyt foorumi on vauhdittanut maailman talouksien siirtymää kohti kestävämpää, arvon ja materiaalit kierrossa säilyttävää taloutta. WCEF on kehittynyt maailmanlaajuisesti tunnustetuksi tapahtumaksi, joka on ottanut paikkansa myös globaaleissa monenkeskisissä keskusteluissa. Nyt foorumin katse kohdistuu uuteen maanosaan.
”Kiertotaloudella voi olla merkittävä vaikutus Afrikan kehitykselle. WCEF2022 on Ruandalle ja koko mantereelle tilaisuus esitellä ympäristönhoidon perinteitämme ja tarkastella tapoja, joilla aitoon kiertotalouteen siirtymisestä voidaan tehdä todellisuutta”, Ruandan ympäristöministeri Jeanne d'Arc Mujawamariya totesi puheessaan Afrikan kiertotalousliitto ACEA:n ja Euroopan komission järjestämässä kiertotalouden yritysyhteistyötä käsittelevässä tapahtumassa Norsunluurannikolla.
Tilaisuudessa keskusteltiin siitä, miten kiertotaloudesta voi tulla kiinteä osa alueellista yhteistyötä kestävän kehityksen edistämiseksi Afrikassa. ACEA on Afrikan hallitusten johtama koalitio, jonka tehtävänä on vauhdittaa siirtymistä kiertotalouteen politiikan kehittämisen, liiketoiminnan laajentamisen sekä johtajuuden ja vaikuttamisen avulla.
”Afrikka on laaja maanosa ja sillä on keskeinen rooli kiertotaloudessa myös maailmanlaajuisesti. Suomi tukee globaalia siirtymää kohti kiertotaloutta, ja WCEF2022:n isännöinti Afrikassa on luonnollinen askel tässä kansainvälisessä yhteistyössä,” sanoo Sitran yliasiamies Jyrki Katainen.
Tulevan WCEF2022:n järjestävät yhdessä Afrikan kiertotalousliitto ACEA, Ruandan tasavalta ja Sitra tiiviissä yhteistyössä ulkoministeriön sekä valittujen kansainvälisten kumppaneiden kanssa. Foorumissa tarkastellaan Afrikan kehityksen kannalta merkittäviä teemoja, joissa kiertotaloudella voi olla tärkeä rooli. Käsiteltäviä teemoja ovat ilmasto ja luonto, nuoriso, infrastruktuuri, yrittäjyys ja innovaatiot sekä kauppa ja arvoketjut.
WCEF2022 esittelee myös maailman parhaita kiertotalousratkaisuja. Foorumissa keskustellaan siitä, kuinka yritykset voivat tarttua uusiin mahdollisuuksiin ja saada kilpailuetua siirtyessään vähähiiliseen ja ilmastonmuutosta kestävään talouteen. Tapahtuma järjestetään lokakuun alussa Kigalissa sekä verkossa. Foorumin tarkka ohjelma ja päivämäärät ilmoitetaan myöhemmin.
Maailman kiertotalousfoorumi WCEF ja kiertotalous
Maailman kiertotalousfoorumi WCEF on vuotuinen tapahtuma, joka tuo yhteen tuhannet yritysjohtajat, päättäjät ja asiantuntijat eri puolilta maailmaa keskustelemaan tämän hetken parhaista kiertotalouden ratkaisuista. WCEF tarjoaa myös puitteet kohdennetuille tapaamisille ja oheistapahtumille. Edelliseen, Kanadan kanssa järjestettyyn WCEF2021:een osallistui lähes 9000 kiertotalouden edistäjää 160 maasta kaikilta seitsemältä mantereelta.
Ensimmäinen WCEF järjestettiin vuonna 2017 Helsingissä, jolloin Sitra kutsui hyvinvoinnin uudistajat juhlimaan Suomen satavuotista itsenäisyyttä WCEF2017:ään. Helsinkiin saapui yli 1600 osanottajaa lähes sadasta maasta. WCEF2018 pidettiin Jokohamassa Japanissa, WCEF2019 jälleen Helsingissä. Vuonna 2020 WCEF järjestettiin ensimmäistä kertaa täysin virtuaalisesti. Keväällä 2021 Hollannista käsin järjestetty välitapahtuma WCEF+Climate keskittyi kiertotalouden ja ilmastokriisin yhteyksiin.
Kiertotalous on yrityksille uusi ajattelumalli, joka tähtää talouskasvuun uusien kestävien liiketoimintamallien avulla. Accenturen tutkimuksen mukaan kiertotalous voisi tuottaa 4,5 biljoonaa dollaria vuoteen 2030 mennessä. Tutkimuksessa määriteltiin kiertotalouden liiketoimintamalleja, jotka auttavat kytkemään irti talouskasvun luonnonvarojen kulutuksesta ja lisäämään kilpailukykyä.
WCEF2022:n kumppanit
Afrikan kiertotalousliitto ACEA on hallitusten johtama Afrikan valtioiden liittouma, jonka tehtävänä on vauhdittaa Afrikan muutosta kohti kiertotaloutta. Liittouma sai alkunsa vuonna 2016 Afrikassa pidetyn Maailman talousfoorumin aikana. Sen perusajatus on Afrikan kiertotalouden ekosysteemin kehittäminen ja sen kehitysmahdollisuuksien hyödyntäminen.
Allianssi toimii alustana, joka tukee siirtymistä kiertotalouteen kansallisella, alueellisella ja koko mantereen tasolla politiikan kehittämisen, johtajuuden ja vaikuttamisen kautta sekä tukemalla kiertotalousyritysten ja -projektien skaalaamista. Allianssin jäsenyys pohjautuu vapaaehtoisuuteen, ja jäsenten määrä lisääntyy nopeasti. Sen perustajamaita ovat Nigeria, Ruanda ja Etelä-Afrikka, joiden lisäksi jäsenmaihin kuuluvat myös Benin, Burkina Faso, Norsunluurannikko, Ghana ja Sudan.
ACEA tekee myös yhteistyötä afrikkalaista kiertotaloutta tukevien instituutioiden kanssa. Nykyisiä kumppaneita ovat muun muassa African Circular Economy Network (ACEN), Afrikan kehityspankki (AfDB), Euroopan komissio, Footprints Africa, Global Environment Facility (GEF), Suomen hallitus, ICLEI Africa, Konrad-Adenauer-säätiö, kiertotalouskoalitio PACE, YK:n ympäristöohjelma ja maailman talousfoorumi (WEF).
Ruanda on Afrikan kiertotalousliitto ACEA:n perustajajäsen ja toimii yhtenä sen puheenjohtajista. Maan ympäristöministeriöllä on vahva rooli ACEA:n ajatusjohtajuuden rakentamisessa. Maa sijaitsee Itä-Afrikan isojen järvien alueella. Ruandaa kutsutaan "tuhannen kukkulan maaksi" sen korkean maantieteellisen sijainnin ja vuorten hallitseman maiseman vuoksi.
Ruandalla on ollut vahva halu torjua roskaamista ja saastumista. Se oli esimerkiksi yksi ensimmäisistä maista maailmassa, joka kielsi muovikassien käytön vuonna 2008. Ruanda teki myös yhteistyötä Perun kanssa laatiakseen päätöslauselman "kansainvälisesti oikeudellisesti sitovasta muovisaastetta koskevasta asiakirjasta” UNEA 5:ssä vuonna 2021. Ruandan hallitus kehitti hiljattain ensimmäisen kiertotalouden toimintasuunnitelmansa, jossa esitetään ensisijaiset vaihtoehdot ja taustalla olevat toimet kiertotalouden edistämiseksi jätteiden ja veden käsittelyssä sekä maataloudessa ja rakentamisessa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoa tapahtumasta
Mika Sulkinoja, johtava asiantuntija, Globaali yhteistyö, Kestävyysratkaisut, Sitra, p. 050 357 1723, mika.sulkinoja@sitra.fi
ACEA:n sihteeristö, Afrikan kehityspankki, acea@dalberg.com
Median yhteydenotot
Samuli Laita, johtava viestinnän asiantuntija, Sitra, p. 040 536 8650, samuli.laita@sitra.fi
Basile Uwimana, viestinnän asiantuntija, Ruandan ympäristöministeriö, p. +250 788 722 870, buwimana@environment.gov.rw
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Sitra on aktiivinen tulevaisuudentekijä, joka tutkii, selvittää ja ottaa kumppanit eri sektoreilta mukaan ennakkoluulottomiin kokeiluihin ja uudistuksiin. Tulevaisuustyön tähtäimessä on Suomi, joka menestyy kestävän hyvinvoinnin edelläkävijänä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Sitra
Finländarnas fotavtryck på naturen har beräknats för första gången – Viktigt steg framåt i kampen mot förlusten av den biologiska mångfalden10.6.2025 01:00:00 EEST | Pressmeddelande
En metod som utvecklats av finska forskare kan nu användas för att beräkna konsumenternas fotavtryck på naturen. En beräkning, som är den första i sitt slag när det gäller omfattning, visar att nästan hälften av finländarnas fotavtryck på naturen orsakas av maten de äter. Påverkan sker till stor del utanför Finland genom internationella produktionskedjor.
Suomalaisten luontojalanjälki laskettiin ensimmäistä kertaa – Tärkeä edistysaskel auttaa luontokadon torjunnassa10.6.2025 01:00:00 EEST | Tiedote
Suomalaistutkijoiden kehittämällä menetelmällä voidaan nyt laskea tavallisen kuluttajan luontojalanjälki. Ensimmäistä kertaa näin kattavasti tehty laskenta osoittaa, että suomalaisten luontojalanjäljestä lähes puolet aiheutuu syömisestä. Vaikutukset kohdistuvat pitkälti kotimaan ulkopuolelle kansainvälisten tuotantoketjujen kautta.
Finns' biodiversity footprint calculated for the first time – Important step forward in combating biodiversity loss10.6.2025 01:00:00 EEST | Press release
A method developed by Finnish researchers can now be used to calculate the biodiversity footprint of consumers. For the first time ever, a comprehensive calculation reveals that almost half of Finns’ biodiversity footprint is caused by food consumption. The impact is largely external to Finland, stemming from international supply chains of goods and services.
Resultatet av Sitras förändringsförhandlingar: 25 anställningar avslutas3.6.2025 10:09:18 EEST | Pressmeddelande
Finlands jubileumsfond kommer att minska sina stödfunktioner betydligt. Som ett resultat av vårens förändringsförhandlingar kommer sammanlagt 25 anställningsförhållanden att avslutas. Sitra håller på att övergå till att finansiera innovationer för att förnya Finland.
Sitran muutosneuvottelujen lopputulos: 25 työsuhdetta päättyy3.6.2025 10:09:18 EEST | Tiedote
Suomen itsenäisyyden juhlarahasto karsii merkittävästi tukitoimintojaan. Kevään muutosneuvottelujen seurauksena päättyy yhteensä 25 työsuhdetta. Sitra siirtää painopistettään innovaatioiden rahoittamiseen Suomen uudistamiseksi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme