Jyväskylän yliopisto

Ruotsalais-suomalainen tutkimus kehitti rokotteen ykköstyypin diabetesta vastaan

Jaa

Monissa tutkimuksissa on osoitettu, että virusinfektioilla voi olla yhteys ykköstyypin diabeteksen syntyyn. Infektiot voivat laukaista elimistössä autoimmuunihyökkäyksen, joka vaikuttaa diabeteksen syntyyn. Ruotsalais-suomalaisessa tutkimuksessa on kehitetty jatkotutkimuksia varten rokote, joka voisi suojata taudilta. Rokote perustuu enterovirusinfektion estämiseen. Hankkeessa oli mukana Tampereen yliopiston, Karoliinisen instituutin ja Jyväskylän yliopiston virustutkijoita. Tutkimus julkaistiin 6.5.2020 arvovaltaisessa Science Advances -tiedejulkaisussa.

Solu- ja molekyylibiologian dosentti Varpu Marjomäki Jyväskylän yliopistosta on tutkinut pitkään enteroviruksen infektiomekanismeja. Tuoreessa  yhteistyötutkimuksessa kehitetty rokote ykköstyypin diabetesta vastaan perustuu enterovirusinfektion estämiseen. Kuva: Jyväskylän yliopisto
Solu- ja molekyylibiologian dosentti Varpu Marjomäki Jyväskylän yliopistosta on tutkinut pitkään enteroviruksen infektiomekanismeja. Tuoreessa yhteistyötutkimuksessa kehitetty rokote ykköstyypin diabetesta vastaan perustuu enterovirusinfektion estämiseen. Kuva: Jyväskylän yliopisto

Arviolta 50 000 suomalaista ja 50 000 ruotsalaista sairastaa ykköstyypin diabetesta (nuoruusiän diabetes). Taudin syntymekanismeja ei tarkalleen tunneta. Taudin puhkeamiseen tiedetään liittyvän sekä geneettisiä tekijöitä että ympäristötekijöitä.

Yksi taudin puhkeamiseen liittyvistä syistä voi liittyä hyvin yleisesti esiintyviin enteroviruksien aiheuttamiin infektioihin. Enteroviruksien alaryhmään Coxsackie B -viruksiin kuuluvat kuusi kantaa ovat yleisiä flunssan aiheuttajia. CVB-virukset voivat kuitenkin myös aiheuttaa vakavampia infektioita, joiden seurauksena potilas voi sairastua esimerkiksi sydänlihastulehdukseen ja aivokalvontulehdukseen.

Tutkijat esittävät, että CVB-virusten aiheuttamilla infektioilla on osuus ykköstyypin diabeteksen kehittymiseen. Mahdollista on, että infektio laukaisee elimistössä autoimmuunihyökkäyksen, joka kohdistuu haimassa oleviin, insuliinia tuottaviin beetasoluihin.

Epidemiologisissa tutkimuksissa on seurattu useiden vuosien ajan verikokein lapsia, joilla on geneettisen riski sairastua ykköstyypin diabetekseen. Ne osoittavat, että CVB-infektiot voivat olla patogeeninen tekijä. Yhteyttä infektioiden ja diabeteksen kehittymisen välillä ei kuitenkaan ole vielä varmasti todistettu.

Rokote suojaisi enterovirusinfektiolta

Karoliinisen instituutin, Jyväskylän yliopiston ja Tampereen yliopiston tutkijat ovat nyt valmistaneet rokotteen, joka suojaa kaikilta kuudelta tunnetulta CVB-viruskannalta. Rokotteessa käytetyt diabetekseen liittyvät Coxsackie B -virusten alatyypit tunnistettiin jo aiemmin Vactech Oy:n tutkimuksissa. Tutkijat ovat testanneet rokotetta eläinkokein. Niissä osoitettiin, että rokote suojaa CVB-virustartunnan saaneita hiiriä sairastumasta ykköstyypin diabetekseen.

Rokotetta on testattu myös reesusapinoilla, joilla on hyvin samanlainen genetiikka kuin ihmisillä. Näillä eläimillä rokote toimi hyvin ja aiheutti vasta-aineita CVB-viruksille. Tulokset viittaavat siihen, että rokote voisi suojata virukselta. Amerikkalainen lääkeyhtiö on aloittamassa rokotteen kliiniset tutkimukset ihmisillä.

Olettaen, että rokote on turvallinen, se voisi suojata myös lapsia, joilla on geneettinen riski sairastua ykköstyypin diabetekseen.

”Toiveemme on, että rokote osoittautuu tehokkaiksi CVB-infektioihin ja että sitä voidaan antaa lapsille”, sanoo ykköstyypin diabeteksen professori Malin Flodström-Tullberg Karoliinisen instituutin lääketieteelliseltä laitokselta. Hän on tutkimuksen vastaava tekijä.

”Olisi fantastista, jos voisimme ehkäistä ykköstyypin diabeteksen tapaukset, joita epäilemme coxsackieviruksen aiheuttamiksi. Vielä on mahdotonta sanoa, miten paljon rokote ehkäisisi tapauksia. Samalla rokote antaisi suojan myös sydänlihastulehduksia vastaan”, Flodström-Tullberg sanoo.

Tutkijat kirjoittavat, että jos rokotuksen jälkeen vähenee ykköstyypin diabetesta sairastavien lasten määrä tai kenellekään ei kehity tautia, se vahvistaa CVB:n olevan laukaiseva ympäristötekijä.

”Tutkimuksessa mukana olevat tahot ovat tehneet jo pitkään hedelmällistä yhteistyötä enterovirusten infektiomekanismien ymmärtämiseksi ja infektioiden vähentämiseksi sekä rokotteiden että antiviraalimolekyylien avulla”, solu- ja molekyylibiologian dosentti Varpu Marjomäki Jyväskylän yliopistosta sanoo.

Linkki tutkimukseen Science Advances -julkaisuun: https://advances.sciencemag.org/content/6/19/eaaz2433

Lisätietoja:
Varpu Marjomäki, Jyväskylän yliopisto, varpu.s.marjomaki,  +358 40 563 4422

Tiedottaja Tanja Heikkinen, tanja.s.heikkinen@jyu.fi, +358 50 581 8351
Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta
https://www.jyu.fi/science/fi
Twitter: jyscience  

Avainsanat

Kuvat

Solu- ja molekyylibiologian dosentti Varpu Marjomäki Jyväskylän yliopistosta on tutkinut pitkään enteroviruksen infektiomekanismeja. Tuoreessa  yhteistyötutkimuksessa kehitetty rokote ykköstyypin diabetesta vastaan perustuu enterovirusinfektion estämiseen. Kuva: Jyväskylän yliopisto
Solu- ja molekyylibiologian dosentti Varpu Marjomäki Jyväskylän yliopistosta on tutkinut pitkään enteroviruksen infektiomekanismeja. Tuoreessa yhteistyötutkimuksessa kehitetty rokote ykköstyypin diabetesta vastaan perustuu enterovirusinfektion estämiseen. Kuva: Jyväskylän yliopisto
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Lähes neljän miljoonan euron rahoitus sosiaalityön tohtorikoulutukseen1.6.2020 12:25:53 EESTUutinen

Miten sosiaalityö voi hyödyntää kestävän siirtymän tutkimusta kamppailussa yhteiskunnallisen osallisuuden vahvistamiseksi? Jyväskylän yliopisto on saanut Euroopan komissiolta myönteisen lähes neljän miljoonan euron rahoituspäätöksen Kokkola yliopistokeskus Chydeniuksen sosiaalityön professori Aila-Leena Matthiesin johtamaan ja Jyväskylän yliopiston koordinoimaan tohtorikoulutushankkeeseen.

Toimiva työelämäyhteistyö oppimisen ekosysteemeissä28.5.2020 11:02:29 EESTTiedote

Valtakunnallisen eAMK – Oppimisen uusi ekosysteemi -hankkeen keskeisenä kehittämiskohteena on ollut ammattikorkeakoulujen välisen verkko-opiskelun ja siihen liittyvän digipedagogiikan kehittäminen sekä työelämäläheisyyden vahvistaminen. Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitos selvitti hankkeessa mitä työelämälähtöiset oppimisen ekosysteemit voisivat olla, millaisia piirteitä niistä tunnistetaan ja miten ne toimivat.

Väitös: 29.5.2020 Tilinpäätösstandardien kääntäminen edellyttää laskentatoimen asiantuntijuutta27.5.2020 14:15:00 EESTTutkimus

Taloudellinen raportointi edellyttää myös muuta kuin puhtaasti talouteen tai normeihin keskittyvää asiantuntijuutta. Väitöstutkimus tarkastelee laskentatoimen kansainväliseen standardointiin liittyviä käytäntöjä ja IFRS-standardien kääntämiseen liittyviä haasteita. Poikkitieteellinen tutkimus tarjoaa uutta tietoa erityisesti kansainvälisten tilinpäätösstandardien kääntämisestä ja soveltamisesta.

Väitös 29.5.2020 Hyvä kuulo tukee ikääntyneiden elämänlaatua ja arjen aktiivisuutta27.5.2020 07:00:00 EESTTiedote

Arjen eri tilanteissa koetut kuulovaikeudet vähentävät ikääntyneiden henkilöiden liikkumista elinpiirissään sekä elämänlaatua. Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan väitöstutkimuksen mukaan kuulolaitteen käytöstä enemmän hyötyä kokevilla henkilöillä liikkumisaktiivisuus on suurempaa verrattuna niihin, joiden kokema hyöty on vähäisempi. Vähentynyt liikkumisaktiivisuus oli yhteydessä suurempaan masennusoireiden määrään.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme