Jyväskylän yliopisto

Ryhmäosaaminen on kaikkien asia

Jaa
FM Kati Timosen puheviestinnän väitöskirjassa tutkitaan lukiolaisten ryhmäosaamista sekä sen kehittymistä ja kehittämistä. Aihetta lähestytään kysymällä lukiolaisten käsityksiä siitä ja tutkimalla ryhmäosaamisen ilmiötä lukion oppikirjoissa.
Kati Timonen
Kati Timonen

Tulokset osoittavat, että ryhmäosaaminen on lukiolaisten mukaan taitopainotteista ja käytännönläheistä osaamista, joka sisältää ennen kaikkea yhteistyökykyä sekä keskustelu- ja kuuntelutaitoa. Tutkimus antoi viitteitä siitä, että ryhmäosaaminen ei ole niinkään tietoisesti tai tavoitteellisesti kehitettävää osaamista.

Tutkimus tuo esiin, että ryhmäosaaminen on oppikirjoissa ennen kaikkea oppimisen edellytys ja keskeinen tuki opiskelulle, sillä oppikirjat sisältävät runsaasti ryhmätyötehtäviä. Sen sijaan sitä tai sen kehittämistä ei itsessään ole asetettu tietoisen harjoittelun kohteeksi, sillä oppikirjat eivät esimerkiksi sisällä juurikaan systemaattisia harjoituksia, joissa nimettäisiin tavoitteita ryhmäosaamisen harjoittelemiselle ja kehittämiselle. Se on siis oppimisen tuki, joka mahdollisesti kehittyy esimerkiksi erilaisissa ryhmätöissä tai ryhmän vuorovaikutustilanteissa oppitunneilla.

Tuloksista ilmenee, että ryhmäosaaminen kehittyy lukio-opintojen aikana erityisesti äidinkielen ja kirjallisuuden oppitunneilla muttei niinkään matematiikan, luonnontieteiden tai historian oppitunneilla. Lukioaika kehitti muun muassa taitoa pitää esitelmiä, taitoa työskennellä erilaisten ryhmän jäsenten kanssa ja taitoa kuunnella aktiivisesti. Kehitettävää olisi ennen kaikkea siinä, että tuettaisiin kykyä toimia rakentavasti ristiriitatilanteissa ja osallistua reaaliaikaisiin verkkokeskusteluihin.

Tulokset tuovat esiin, että lukiolaisilla olisi tarvetta vahvistaa ryhmäosaamiseen liittyvää kirjatietoa. Lukiolaisten arvioiden mukaan ryhmäosaamisen kehittymistä voisi tukea nykyistä paremmin muun muassa lisäämällä siihen liittyvää, konkreettista tietoa, kuten selkeäitä neuvoja siitä, millä tavoin parantaa omia keskustelutaitoja tai miten rohkaista vetäytyvä ryhmän jäsen mukaan työskentelyyn.

Tulokset antoivat myös viitteitä siitä, että tarvetta opettajan antamalle, jäsennellylle ja yksilökohtaiselle palautteelle on. Niin ikään tulokset toivat esiin, että ryhmäosaamisen painoarvoa tulisi lisätä esimerkiksi siten, että ryhmätöiden arvioinnissa jokaiselle osallistujalle annettaisiin arvosana myös siitä, miten työskentely ryhmässä onnistui.

Tutkimuksen anti kohdistuu ennen kaikkea käytännön opetustyöhön, ja tuloksia voi hyödyntää opetusmenetelmiä ja työtapoja valitessa sekä oppimateriaalityössä.

FM Kati Timosen puheviestinnän väitöskirjan ”Ryhmäosaaminen lukiossa. Lukiolaisten ryhmäosaamisen kehittyminen ja kehittäminen” tarkastustilaisuus pidetään 28.11.2020 klo 12. Vastaväittäjänä on koulutus- ja kehittämisjohtaja, dosentti, FT Anne Laajalahti (Infor Oy/ Vaasan yliopisto) ja kustoksena lehtori, FT Tarja Valkonen (Jyväskylän yliopisto).

Yliopiston ulkopuolisen yleisön toivotaan seuraavan väitöstä verkkolähetyksenä. Tilaisuuden livestream on seurattavissa Moniviestimestä osoitteessa https://r.jyu.fi/dissertation-timonen-281120. Yleisö voi esittää tilaisuuden lopussa mahdolliset kysymyksensä kustoksen puhelinnumeroon 040 838 1144

Julkaisutiedot

Väitöskirja on julkaistu verkkojulkaisusarjassa JYU Dissertations numerona 319, Jyväskylä 2020, ISSN 2489-9003 ISBN 978-951-39-8393-2 (PDF)

Julkaisu luettavissa: http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-8393-2

Taustatiedot


Kati Timonen on kirjoittanut ylioppilaaksi Lahden Salpausselän lukiosta 1991 ja valmistunut filosofian maisteriksi Helsingin yliopistosta 1998 pääaineenaan suomen kieli. Hän on toiminut valmistumisestaan saakka lukion äidinkielen ja kirjallisuuden lehtorina ja työskentelee tällä hetkellä Lahden yhteiskoulun lukiossa.

Lisätietoja

Kati Timonen, 044-5821845,kati.timonen@lyk.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kati Timonen
Kati Timonen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Vertailututkimus sai jatkoa: Onko suomalaisnuorten kuva yhteiskunnasta muuttunut?24.4.2024 13:39:02 EEST | Tiedote

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitokselle noin 1,2 miljoonan euron rahoituksen kansainväliseen vertailevaan ICCS 2027 -tutkimukseen, jossa arvioidaan 8.-luokkalaisten nuorten yhteiskunnallisia tietoja, asennoitumista kansalaistaitoihin ja kansalaisuuteen sekä sitoutumista ja halukkuutta sitoutua aktiiviseen kansalaisuuteen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye