Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Saarikosken säännöstelypadon kalatie sai vesiluvan

Jaa
Kiuruveden vedenkorkeutta säännöstellään Saarikosken säännöstelypadolla. Kiurujoessa sijaitsevan padon yhteyteen rakennettava kalatie palauttaa kaloille kulkuyhteyden padon ohi.

Itä-Suomen aluehallintovirasto on antanut vesilain mukaisen luvan rakentaa kalatie Kiurujoessa sijaitsevan Saarikosken padon yhteyteen.

Päätös annettiin Pohjois-Savon ELY-keskuksen hakemuksesta. Säännöstelypadossa on valmis aukko kalatietä varten. Kalatien yläosaan tulee noin 20 metrin betonirakenteinen pystyrakokalatie ja alaosaan noin 70 metrin luonnonpuromainen kalatie. Koko kalatien pituus on noin 90 metriä. Teknisten osuuksien reunoille rakennetaan kävelyritilätasot.

Saarikosken pato muodostaa nykyisin nousuesteen, mutta kalatie mahdollistaa kalojen ja muiden vesieliöiden pääsyn ylävirtaan padon ohi. Hanke sisältyy Pohjois-Savon vesienhoidon toimenpideohjelmaan. Vesienhoidon tavoitteena on yleisemminkin kalankulun helpottaminen.

Kiuruveden kalatien rakentaminen ei vaikuta Kiurujoen pääuoman vedenkorkeuksiin. Virtaamat eivät muutu nykyisestä, lukuun ottamatta minimivirtaamaan tehtäviä muutoksia. Normaaleissa vesioloissa kalatiehen juoksutetaan vettä noin 500 litraa sekunnissa. Kaikkein kuivimpina aikoina kalatiehen juoksutettavaa vettä rajoitetaan 50 litraan sekunnissa, jotta Kiuruveden vedenkorkeudet eivät alenisi haitallisesti.

Aluehallintoviraston päätös 8.2.2023 nro 8/2023 on nähtävillä vesi- ja ympäristölupien tietopalvelussa (diaarinumero ISAVI/5651/2022). Päätökset löytyvät tietopalvelusta helposti, kun asiakohtaan kirjoittaa asian diaarinumeron.

Aluehallintovirasto myöntää ympäristönsuojelu- ja vesilain mukaisia lupia. Ympäristö- ja vesiluvituksen tavoitteena on ennaltaehkäistä ympäristön pilaantumista ja sen vaaraa. Lupamenettelyssä sovitetaan yhteen ympäristön käyttöä tai ympäristöön vaikuttavia toimintoja ekologisesti kestävällä tavalla.

Lisätietoja:

ympäristöneuvos Martti Häikiö, p. 0295 017 040

ympäristöneuvos Riitta Ikäheimo, p. 0295 016 828

etunimi.sukunimi@avi.fi

Itä-Suomen aluehallintovirasto

Tuulikki Miettinen, p. 0295 026 828

etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Pohjois-Savon ELY-keskus

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto epäilee potilasturvallisuuden vaarantuneen OYS:n nuorisopsykiatrian osastolla24.3.2023 08:08:19 EET | Tiedote

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto teki 21.3.2023 ennalta ilmoittamattoman tarkastuskäynnin Oulun yliopistollisen sairaalan nuorisopsykiatrian osastolle. Käynnin taustalla olivat aluehallintoviraston vastaanottamat kantelut ja epäkohtailmoitukset koskien psykiatrisista häiriöistä kärsivien nuorten potilaiden hoidon järjestämistä ja toteuttamista Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme