Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Saatavuusongelmia useimmilla teollisuusaloilla – yritysten hankintaketjujen toimivuutta ei enää pidetä itsestäänselvyytenä

Jaa
Suomen teollisuudessa on viime vuosina koettu useita arvoketjujen häiriöitä. Eniten materiaalien ja osien saatavuusongelmista ovat kärsineet konepaja- ja kemianteollisuus ja vähiten elintarviketeollisuus. Tänään julkaistun Etla-tutkimuksen mukaan iso osa pienistä ja keskisuurista suomalaisyrityksistä on häiriöiden johdosta tehnyt parannuksia toimintavarmuuteensa. Yritykset ovat vaihtaneet toimittajia tai kasvattaneet varastoja, ainakin väliaikaisesti. Tulosten mukaan tähänastiset muutokset osien ja materiaalien tuonnissa Suomeen ovat kuitenkin jääneet varsin vähäisiksi.
Tutkija Mika Pajarinen (vas.), tutkimusjohtaja Jyrki Ali-Yrkkö ja tutkija Johannes Hirvonen.
Tutkija Mika Pajarinen (vas.), tutkimusjohtaja Jyrki Ali-Yrkkö ja tutkija Johannes Hirvonen.

Kahden-kolmen viime vuoden aikana globaalien arvoketjujen toiminta on häiriintynyt ehkä pahemmin kuin kertaakaan aiemmin. Häiriöitä ovat aiheuttaneet muun muassa Venäjän hyökkäys Ukrainaan, globaali koronakriisi, konttien saatavuusongelmat sekä kohonneet kuljetuskustannukset ja pidentyneet kuljetusajat.

Suurimmat muutokset arvoketjuissa ovat kuitenkin alkaneet näkyä vasta viime vuonna Venäjän hyökättyä Ukrainaan, ilmenee tänään julkistetusta Etla-tutkimuksesta ”Ovatko globaalit arvoketjut muuttumassa? (Etla Raportti 135)".

‒ Viime vuonna materiaalien, komponenttien ja muiden välituotteiden keskittyminen tiettyihin tuontimaihin on vähentynyt selvästi edeltäviin vuosiin verrattuna. Ei ole kuitenkaan täysin selvää, johtuvatko viime vuonna koetut muutokset arvoketjuissa ainoastaan Ukrainassa käytävästä sodasta vai siitä, että aiemmin tehdyt muutokset hankintastrategioissa alkavat vasta nyt näkyä kauppavirroissa, sanoo Etlan tutkimusjohtaja Jyrki Ali-Yrkkö.

Suomessa arvoketjujen häiriöitä koettu useilla aloilla

Suomen teollisuudessa häiriöitä on koettu kaikilla aloilla. Eniten häiriöitä on esiintynyt konepaja- ja kemianteollisuudessa ja vähiten elintarviketeollisuudessa, joskin yli kolmasosa elintarviketeollisuudenkin yrityksistä oli kokenut häiriöitä. Konepajateollisuudessa materiaalien ja osien saatavuusongelmista on kärsinyt jopa neljä viidestä yrityksestä, ja kemianteollisuudessakin kolme neljästä. Palveluyrityksistä etenkin hotelli- ja majoitusalan yritykset ovat kokeneet erilaisia arvoketjuhäiriöitä.

Tähänastiset muutokset arvoketjuissa ovat vielä vähäisiä

Iso osa pienistä ja keskisuurista suomalaisyrityksistä onkin koettanut parantaa toimintavarmuuttaan ja tehnyt muutoksia arvoketjuihinsa. Yleisimpiä keinoja ovat olleet vaihtoehtoisten toimittajien hankinta ja varastojen kasvattaminen – joskin jälkimmäinen on ollut monella väliaikainen keino.

Yritykset myös hankkivat materiaaleja ja osia aiempaa useammasta maasta, vaikkakaan muutos ei ole mittava. Vaikka yrityskyselyn perusteella kotimaisten ostojen osuus olisi kasvanut, koko talouden tasolla näin ei ole käynyt, vaan kotimaasta tehtyjen ostojen osuus pikemminkin laski viime vuonna. Yritykset ovat joka tapauksessa alkaneet miettiä aiempaa enemmän arvoketjuihin liittyviä riskejä, painottaa Etlan Ali-Yrkkö.

‒ Arvoketjuihin tehdyt muutokset eivät ainakaan vielä ole tutkimuksemme perusteella suuresti muuttaneet materiaalien ja osien kauppavirtoja. Voi olla, että muutokset ovat hitaita tai sitten ne jäävät niin pieniksi, että koko talouden tasolla ne jäävät näkymättömiin. Globaalien ketjujen täydellistä toimintavarmuutta ei kuitenkaan enää pidetä itsestäänselvyytenä. Riskejäkin on alettu miettiä, ja se on ehkä tärkein opetus viime vuosien kriiseistä, toteaa Ali-Yrkkö.

 

Ali-Yrkkö, Jyrki – Hirvonen, Johannes – Pajarinen, Mika: Ovatko globaalit arvoketjut muuttumassa? (Etla Raportti 135)

Liitteenä: Kuvio 2.1. Arvoketjujen toimintahäiriöiden yleisyys eri aloilla.

 

Tutkimuksen on rahoittanut Business Finland.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tutkija Mika Pajarinen (vas.), tutkimusjohtaja Jyrki Ali-Yrkkö ja tutkija Johannes Hirvonen.
Tutkija Mika Pajarinen (vas.), tutkimusjohtaja Jyrki Ali-Yrkkö ja tutkija Johannes Hirvonen.
Lataa
Kuvio 2.1. Arvoketjujen toimintahäiriöiden yleisyys eri aloilla.
Kuvio 2.1. Arvoketjujen toimintahäiriöiden yleisyys eri aloilla.
Lataa
Etlan tutkimusjohtaja Jyrki Ali-Yrkkö. Kuva: Matti Rajala/ETLA
Etlan tutkimusjohtaja Jyrki Ali-Yrkkö. Kuva: Matti Rajala/ETLA
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI

09 609 900http://www.etla.fi

ETLA eli Elinkeinoelämän tutkimuslaitos tutkii, ennustaa ja arvioi. Etla on yksityinen, voittoa tavoittelematon asiantuntijaorganisaatio.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Muistutuskutsu medialle: Miten ilmastonmuutos vaikuttaa julkiseen talouteen 27.3. klo 1027.3.2023 07:30:00 EEST | Tiedote

Ilmoittaudu mukaan valtioneuvostolle tehdyn tutkimuksen webinaariin maanantaina 27.3. klo 10-11 sähköpostilla osoitteeseen tilaisuudet@etla.fi Tervetuloa kuulemaan tutkimustuloksia ilmastonmuutoksen vaikutuksista Suomen julkiseen talouteen. Ilmastonmuutoksen ja sen hillinnän vaikutuksia Suomen julkisen talouden kestävyyteen on nyt ensimmäistä kertaa selvitetty kokonaisvaltaisesti Etlan, Suomen ympäristökeskuksen ja Demos Helsingin yhteisessä tutkimushankkeessa. Tutkimuksen mukaan vihreä siirtymä ja sen aktiivinen edistäminen ovat lähivuosikymmeninä Suomen julkisen talouden kannalta tärkeämmässä roolissa kuin ilmastonmuutoksen vaikutukset. Ilmastonmuutoksen ja sen hillinnän vaikutusketjut julkiseen talouteen ovat pitkät, monimuotoiset ja täynnä epävarmuuksia, joten vaikutusten arviointi edellyttää pitkäjänteistä ja monitieteistä mallinnustyötä. Tutkimuksen julkistustilaisuudessa pääset kuulemaan hankkeen keskeisimmistä tuloksista ja ilmastonmuutoksen talousvaikutusten mallintamisesta. O

Kutsu medialle: Miten ilmastonmuutos vaikuttaa julkiseen talouteen 27.3. klo 1022.3.2023 12:15:42 EET | Tiedote

Ilmoittaudu mukaan valtioneuvostolle tehdyn tutkimuksen webinaariin maanantaina 27.3. klo 10-11 täällä. Tervetuloa kuulemaan tutkimustuloksia ilmastonmuutoksen vaikutuksista Suomen julkiseen talouteen. Ilmastonmuutoksen ja sen hillinnän vaikutuksia Suomen julkisen talouden kestävyyteen on nyt ensimmäistä kertaa selvitetty kokonaisvaltaisesti Etlan, Suomen ympäristökeskuksen ja Demos Helsingin yhteisessä tutkimushankkeessa. Tutkimuksen mukaan vihreä siirtymä ja sen aktiivinen edistäminen ovat lähivuosikymmeninä Suomen julkisen talouden kannalta tärkeämmässä roolissa kuin ilmastonmuutoksen vaikutukset. Ilmastonmuutoksen ja sen hillinnän vaikutusketjut julkiseen talouteen ovat pitkät, monimuotoiset ja täynnä epävarmuuksia, joten vaikutusten arviointi edellyttää pitkäjänteistä ja monitieteistä mallinnustyötä. Tutkimuksen julkistustilaisuudessa pääset kuulemaan hankkeen keskeisimmistä tuloksista ja ilmastonmuutoksen talousvaikutusten mallintamisesta Ohjelma: 10.00 Tilaisuuden avaus, Laura V

Etla: taantuma jää lieväksi, mutta niin jää sitä seuraava kasvukin - ”Nousukausi jää kokematta”21.3.2023 09:00:00 EET | Tiedote

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ennustaa lähivuosiksi vain kituliasta talouskasvua. Etla on alentanut bkt-ennustettaan aiemmasta ja arvioi nyt Suomen bruttokansantuotteen kasvavan ensi vuonna reilun prosentin. Tänä vuonna bkt supistuu 0,3 prosenttia. Suomi ajautui tekniseen taantumaan jo viime vuoden lopussa ja talouskasvua leikkaavat jatkossakin inflaatio, rahapolitiikan kiristyminen sekä Venäjän hyökkäyssota välillisine vaikutuksineen. Yksityinen kulutus ja investoinnit supistuvat tänä vuonna, mutta työllisyysvaikutukset jäävät maltillisiksi.

Muistutuskutsu medialle: Etlan ennuste julki tiistaina 21.3.20.3.2023 09:34:06 EET | Tiedote

Pääseekö Suomi takaisin kasvuun kiinni? Joko inflaatiopiikki alkaa viimein taittua? Miltä korkotaso näyttää tulevina vuosina? Vastauksia kysymyksiin ja muihin lähivuosien talousteemoihin on tarjolla, kun Etla julkistaa vuoden 2023 ensimmäisen talousennusteensa, kevään laajan Suhdanteen. Ennuste julkaistaan verkossa klo 9 ja lukuja käydään tarkemmin läpi klo 9.30 alkavassa julkistuswebinaarissa. Aika: Tiistaina 21.3. klo 9.30–10.30 Paikka: Teams Webinaarissa Etlan ennustepäällikkö Päivi Puonti esittelee Etlan kevään 2023 suhdanne-ennusteen luvut ja arviot niiden takana. Paikalla webinaarissa kommentoimassa ja kysymyksiin vastaamassa ovat myös Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju sekä ennusteryhmän tutkijat Birgitta Berg-Andersson, Ville Kaitila ja Sakari Lähdemäki. Tilaisuuden ohjelma: 9.30–9.40 Ajankohtaista talouspolitiikasta / toimitusjohtaja Aki Kangasharju 9.40–10.20 Kevään Suhdanne 2023 / ennustepäällikkö Päivi Puonti 10.20–10.30 Keskustelu & kysymykset Ilmoittautuminen viimeistä

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme